Oproep aan de Haagse gemeenteraad

Vandaag heb ik deze e-mail met een poëtisch protest en verzoek aan alle Haagse raadsleden verstuurd:

dode kastanjes 

Geacht raadslid,

 
Nee, de straat opgaan om te demonstreren, dat is niets voor mij. Ik houd er niet zo van om luidkeels en met woede op mijn gezicht een mening te verkondigen. Als voormalig stadsdichter van AD Haagsche Courant heb ik een andere en vreedzame manier bedacht om mijn zorgen aan u kenbaar te maken. Ik stuur u een gedicht en een boodschap en ik hoop u hiermee aan het denken te zetten en tevens om sympathie te vinden voor mijn standpunt.
 
Groene stad
Den Haag is altijd een prachtige groene stad geweest. In vergelijking met ‘versteende’ plaatsen als bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam is Den Haag een oase en verademing voor bewoners en bezoekers. Een stad met ruime parken, plantsoenen en lanen. Die parken, plantsoenen en lanen geven onze stad het speciale karakter. Den Haag hoeft van mij niet zo nodig te bruisen, de beste wijnen bruisen immers niet. Den Haag moet vooral een stad zijn waar je onder oude bomen kunt nadenken over de dingen des levens, over vredesvraagstukken, over internationale samenwerking, of gewoon over een goed boek. Den Haag moet dus helemaal niet gaan lijken op Amsterdam of Rotterdam. Den Haag moet gewoon Den Haag blijven.
 
Het groen wordt bedreigd
De laatste jaren wordt het groen in Den Haag helaas bedreigd. Vaak zonder noodzaak wordt meedogenloos de kettingzaag gehanteerd en sneuvelen de mooiste volwassen bomen om plaats te maken voor nietige sprietjes. Ja, het aantal stammen blijft zo gelijk, maar de kaalslag slaat diepe wonden in de Haagse wijken. Bepaalde beleidsmakers houden blijkbaar niet zo van groen. Er worden bijvoorbeeld te brede trams aangeschaft waardoor complete bomenrijen moeten sneuvelen. Ook worden bomen geofferd om nog meer plaats te maken voor parkeergarages en –plekken op plaatsen waar vaak al meer dan genoeg gelegenheid is om de ‘heilige koe’ te stallen. Het woord ‘veiligheid’ wordt tevens ten onrechte gebruikt om de botte bijl maar te kunnen te hanteren.
 
Nadenken over dit beleid
Ik wil u vragen om eens goed na te denken over het momenteel gevoerde beleid van vernielen en kappen. Nee, ik vraag dit niet voor mezelf, want door een vervelende ziekte zal ik niet lang meer in uw midden kunnen zijn. Ik vraag u dit voor de huidige en toekomstige bewoners en bezoekers van deze stad. Houd Den Haag alstublieft groen, want een stad zonder of met veel minder bomen, dat zou toch vreselijk zijn.
 
Ik wens u verder een mooi en verstandig 2016 toe.
 
Met vriendelijke groet,
Daan de Ligt
Haags dichter
http://daandeligt.blogse.nl 

Reacties

Uitstekend verwoord, Daan. Nu maar hopen dat de strebers niet hun schouders erover ophalen.

Dag Wim,

Bedankt voor je reactie.

Nee, ik verwacht er geen wonderen van, maar ik hoop dat er van deze boodschap altijd iets blijft hangen. Niets doen is voor mij geen optie.

Groet,
Daan

Hallo Daan, ik word gevraagd of ik een petitie wil ondertekenen, maar de plannen zoals die daar worden verwoord komen me zo vaag en onrealistisch voor - 'Betonpaden van 6 meter breed asfaltpaden van 4 meter breed. Alle bomen worden gekapt op de Scheveningseweg. 2/3 van t bos wordt verlicht daardoor zullen alle uilen, buizerds, muisjes, alles, elk beestje zal verdwijnen ()' - dat ik graag zou zien waarom het nou concreet gaat. Weet je waar ik dat kan nalezen?

Groeten,
Rutger

Beste Rutger,

Bedankt voor je bericht.

Ik heb je een e-mail gestuurd.

Groet,
Daan

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
d5d3ae
Onthoud mijn gegevens!