Slot

Op de valreep: Onlangs verscheen mijn bundeltje "Handgeschreven", een bundel waarin uitsluitend met de vulpen geschreven gedichten waren opgenomen. Deze bundel was bedoeld als laatste groet aan een aantal vrienden en bekenden. Er werd zo positief op "Handgeschreven" gereageerd dat ik heb besloten om de bundel een enigszins aangepast vervolg te geven. Dit vervolg heet "Slot" en is hier te downloaden. Veel leesplezier toegewenst. Zo, nu stop ik er echt mee.

Eigen postzegel

postzegel

Bij een gedichtenbundeltje dat geheel met een vulpen geschreven is, behoort natuurlijk ook een postzegel met een een vulpen. Voor de goede orde: de bundel is niet te koop.

"Vlammende gedichten" in minibieb Nijkamphoeve

minibieb

In de minibieb van de buurtboerderij De Nijkamphoeve te Den Haag zijn weer twee exemplaren van de dichtbundel "Vlammende gedichten" geplaatst. Met dank aan dochter Aafke de Ligt.

vg 

Volledig met de hand geschreven

hand

Wie brengt er nu nog een dichtbundel uit die volledig met een ouderwetse vulpen is geschreven? Ik natuurlijk. Leuk om te maken en bovendien leuk om cadeau te doen. De bundel is dus niet te koop, maar u kunt hem gratis als e-book downloaden.

hand 

Handgeschreven - gratis e-book

pen

Met veel plezier gemaakt en hier gratis te downloaden, een handgeschreven e-book van 84 bladzijden als PDF-bestand.

pen 

Download gratis de bundel 'Handgeschreven'

vulpen

Een aardigheidje voor de bezoekers van deze site: download hier gratis de bundel 'Handgeschreven'. Dit e-book (PDF-bestand) bevat met de hand geschreven gedichten die reeds in eerdere bundels zijn opgenomen.

Wandgedichten in ziekenhuis Bronovo

1

2

3

 

Mijn Facebookvriend Eelco van der Waals ontdekte na een opname in het Haagse ziekenhuis Bronovo, dat er daar drie gedichten van mij aan de wand hingen. Het zijn geen complete gedichten, maar kwatrijnen van de sonnetten 'De Havik', 'De kleuren van de Hofvijver' en '100 jaar Vredespaleis'. Nee, ik was niet op de hoogte van het plaatsen van mijn gedichten, maar ik vind het wel een leuk idee. Hopelijk helpen de gedichten mee om het verblijf van de patiënten enigszins te verlichten. De kwatrijnen treft u hierboven aan, de complete gedichten kunt u vinden door op 'Lees verder' te klikken.

Lees verder...

Mario van der Ende over Daan de Ligt

In AD Haagsche Courant d.d. 30 mei 2016 schrijft de bekende oud-voetbalscheidsrechter Mario van der Ende in de rubriek 'Praatpaal' een column over mij. Ik wil u deze column uiteraard niet onthouden.

column 

Marcel Verreck draagt mijn gedichten voor

mv

Cabaretier, columnist, televisiepresentator en schrijver Marcel Verreck las op 22 mei jl. een aantal gedichten van mij voor in Theater Dakota aan de Zuidlarenstraat in Den Haag. Bedankt Marcel! Bezoek ook zijn vernieuwde website

Zie hier het filmpje van het optreden. 

voldaan 

De gedichten zijn afkomstig uit de bundel 'Voldaan', deze bundel is o.a. hier te koop.

Politiek incorrect

dvn

Op De Valse Noot, een blogspot met hekeldichten, is een politiek incorrect gedicht van mij geplaatst over een bevolkingsgroep waar we allemaal veel last van hebben. Toch wil ik u graag naar dit gedicht verwijzen. U bent gewaarschuwd!

Bij Uitgeverij Passage verscheen onlangs een bundel met hekeldichten (Ik proef iets wat bedorven is) samengesteld door Daniël Dee, Alexis de Roode en Benne van der Velde. U kunt de bundel hier bestellen. 

Medisch bulletin

Er komen veel vragen, het is weer tijd voor een medisch bulletin.

(voor wie het wil weten)

Sinds een aantal maanden ben ik 'uitbehandeld', in de praktijk betekent dit dat er uitsluitend nog aan pijnbestrijding wordt gedaan. Die bestrijding werkt, want van pijn is meestal nauwelijks sprake.Wel merk ik dat de krachten afnemen en de vermoeidheid groeit.

De Dood is al een paar keer voorzichtig komen informeren naar de stand van zaken en iedere keer heb ik hem een gedicht van me voorgedragen. Hoofdschuddend is hij vervolgens weer vertrokken.

Dit kan natuurlijk meerdere dingen betekenen:
1-Poëzie is een medicijn tegen kanker
2-De Dood houdt niet van gedichten
3-Ik schrijf verdomd slechte gedichten
4-Enz. (bedenk zelf maar wat)

Met behulp van een rolstoel en een rollator (model Max Verstappen) en dankzij de hulp van vrienden, bekenden, familie enz. (waarvoor veel dank) blijft het leven leefbaar. Ik ben zeker van plan om het nog even vol te houden. Maar geloof me, van strijden is geen sprake. Strijden tegen kanker, hoe doe je dat?

Strijd

Een vuist, die heb ik écht niet kunnen maken
de onmacht steeg me langzaam naar de strot
de vloeren van mijn vesting bleken rot
en gingen vaag, doch onheilspellend kraken

Geloof me maar, van strijden was geen sprake
het was berusten in een helder lot
het lichaam spande stiekem een complot
met cellen die verwoed de kop opstaken

Vergeet de termen ‘winnen’ of ‘verzaken’
(al wacht er aan het einde een schavot)
en drijf met dapperheid gerust de spot
een dode heeft geen schaamrood op de kaken

Er schuilt in mij geen held als Don Quichot
mijn lans zal nooit de wieken kunnen raken

Zo, iedereen weer op de hoogte, doe ik er voorlopig even het zwijgen toe

De Valse Noot

Op De Valse Noot, weblog voor hekeldichten, wordt aandacht besteed aan mijn Domsonnet 'Wraak voor een bekeuring te Utrecht'. Een Domsonnet is een uitvinding van de Utrechtse dichter Nanne Nauta. Lees hier het gedicht.

1000 schonen

1000 

 1000 Schonen

Zojuist ontvangen ... twee lijvige exemplaren van de bundel '1000 Schonen', een geslaagd project van Marije Hendrikx (waarvoor dank). In de bundel zijn 12 gedichten van mij opgenomen, die deels met een 'Haagse pen' geschreven zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pastiches op 'Dapperstraat' van J.C. Bloem

bloem

Frans Woortmeijer maakte recent een website waarop een aantal pastiches voorkomt van het beroemde gedicht 'De Dapperstraat' van J.C. Bloem. Van mij is ook een pastiche op de website vermeld, u kunt de site hier vinden.

Surinamestraat 20 nog altijd te koop

Couperus

Het pand Surinamestraat 20 te Den haag staat al jaren te koop. Dit pand was ooit het woonhuis van de schrijver Louis Couperus. De huidige eigenaar, de republiek Egypte, laat het pand verkrotten. Ooit besteedde ik in mijn hoedanigheid van stadsdichter van AD Haagsche Courant al aandacht aan deze misstand. Meer lezen? Klik hier.

couperus 

1000schonen

1000
 
Nederlands eerste facebookbundel is geboren! Haar naam is ‘1000schonen’. Deze verzamelbundel, waarin meer dan duizend werken zijn opgenomen, kwam tot stand via de besloten Facebook-groep ‘ Schrijvers, dichters, songwriters en aanverwanten‘

Deze schrijfgroep, die enkele jaren geleden is ontstaan, telt nu bijna vierduizend leden.

Het idee om, samen met een aantal enthousiaste mensen uit deze groep, een bundel uit te brengen, ontstond begin 2015. En de uitgever was bereid om dit ‘1000schonen’ avontuur met de samensteller aan te gaan. Meer dan tweehonderd dichters, schrijvers en songwriters deelden in verzen, gedichten, korte verhalen en liedteksten, hun emotie, smart, liefde, wanhoop, toevalligheden, fictie en non-fictie. Waaronder bekende namen als Marion Bloem en Ivan Heylen.

De werken in de bundel zijn zeer gevarieerd. Onder de deelnemers zijn professionele en niet-professionele schrijvers uit Nederland, België, Spanje, Afrika en de Verenigde Staten. Op heel uiteenlopende wijze tonen zij verschillende vormen van poëzie en proza. Een resultaat waar alle deelnemers trots op kunnen zijn!

1000schonen | softcover | samensteller Marije Hendrikx | 874 pagina's | ISBN: 978-90-8708-070-9 | Prijs € 21,95
 
De gedichten, korte verhalen en songteksten, die zij samenstelde uit de bijdragen van meer dan tweehonderd auteurs, gaan in verschillende vorm en stijl, over verlies, verlangen en verbinding. Het is de ziel van de dichter, schrijver en liedschrijver, die zichtbaar wordt.

Arie van den Ende, uitgever
 
In deze bundel zijn 11 gedichten van mij opgenomen, de bundel is hier te bestellen. 

 

Nu ook in Rotterdam

mini 

De bundel 'Vlammende gedichten' is nu ook geplaatst in de minibieb aan de Bergselaan te Rotterdam. Met dank aan Karin van Dreven.

Op 11 maart op Omroep West

ow

Voor de belangstellenden: onlangs heb ik voor Omroep West 3 Haagse stadsgedichten mogen voordragen. De uitzending (in het journaal) zal naar alle waarschijnlijkheid op vrijdag 11 maart plaatshebben.

'Vlammende gedichten' nu ook in Driebergen

driebergen

De bundel 'Vlammende gedichten' is nu ook geplaatst in de minibieb (De Straatbibliotheek) van Driebergen. Met dank aan Bart Moesbergen.

TV-opnames voor Omroep West

ow 

Werd afgelopen dinsdag geïnterviewd door Omroep West en mocht 3 Haagse stadsgedichten voordragen op de Lange Vijverberg, voor het Mauritshuis en op Het Binnenhof. Het programma zal binnenkort worden uitgezonden. De foto's zijn gemaakt door Fred Reuling (bedankt Fred).

ow 

De winnaar komt uit Limburg

q

De winnaar van het wedstrijdje "Schrijf een hekeldicht over Den Haag" is bekend en komt uit Limburg. Zijn naam is Quirien van Haelen. Quirien van Haelen (1981) schrijft rijmende gedichten zonder al te veel diepe lagen. Hij publiceert in 2001 zijn eerste gedicht en staat binnen twee jaar op elk Nederlands podium. In 2004 wordt hij als jongste dichter opgenomen in de Dikke Komrij, terwijl zijn solodebuut dan nog niet eens uit is. Lees meer over hem op zijn website.

Dat een Limburger een poging waagt om in het Haags (de Moedâh allâh taluh) te schrijven is al een compliment waard, maar de jury was ook onder de indruk van de persoonlijke noot in het gedicht gericht aan Daan de Ligt.

Quirien, van harte gefeliciteerd. Een oorkonde, een bundel vol (vooral) Haagse sportgedichten en een bescheiden geldbedrag gaan richting Limburg. 

Er werden 24 gedichten ingezonden en opvallend was dat veel dichters zich excuseerden  voor hun 'gemopper' op Den Haag. De andere dichters worden van harte bedankt voor het meedoen. Er zaten pareltjes tussen de ingezonden gedichten, maar er kan natuurlijk maar één winnend gedicht zijn. 

Hierbij het winnende  gedicht:

winnend

 

 

Twee NSC-boeken in de race voor 'Beste Sportboek van 2015'

bezemwagen

De Nederlandse Sportboeken Club is met twee titels in de race voor het winnen van de Nico Scheepmaker Beker, de prestigieuze prijs voor het 'Beste Sportboek van het jaar 2015'. Het betreft het boek 'Only Friends' en de bundel 'Gedichten uit de bezemwagen'. Een vakjury buigt zich momenteel over de inzendingen. De definitieve uitslag wordt op 25 april aanstaande bekend gemaakt.

Only Friends beschrijft in fraaie verhalen, unieke foto's en een schitterende opmaak het 15-jarig bestaan van Only Friends. Deze in Amsterdam gevestigde en door de Johan Cruyff Foundation ondersteunde stichting biedt 'kinderen en jongeren met een geestelijke of lichamelijke beperking' de gelegenheid om te sporten, in maar liefst 23 verschillende takken van sport. Het boek is gemaakt door Yoeri van den Busken (Voetbal International) en NSC's Chris Willemsen. Het ligt niet in de reguliere boekhandel, maar is rechtstreeks te verkrijgen bij Only Friends, door een mail te sturen naar info@onlyfriends.nl. De prijs bedraagt 25,- + 7,50 verpakkings- en verzendkosten.

Gedichten uit de bezemwagen is een schitterende bundel met sportgedichten van Daan de Ligt. Het werk van De Ligt, voorheen stadsdichter van de Haagsche Courant, is bijzonder, zeer gevarieerd en afwisselend serieus en luchtig. Ook hier is de vormgeving meer dan fraai en nodigt menig gedicht uit om in gezelschap te worden voorgedragen. De bundel (16,95) is overigens nog volop verkrijgbaar, onder meer via Bol.com en de websites van Haaglanden Voetbal en de Nederlandse Sportboeken Club. De reactie van Daan de Ligt op de inzending: "Ben er uiteraard bijzonder door verrast en blij mee. Nu maar hopen dat de jury behalve gevoel voor sport, ook iets heeft met poëzie..."

of 

Houthakker in de Sahara

Julius Pasgeld
Columnist Julius Pasgeld

Al jaren schrijft Julius Pasgeld wekelijks een column over Haagse zaken. Zijn laatste column 'Houthakker in de Sahara' gaat over het wanbeleid van wethouder Boudewijn Revis. In die column is mijn gedicht 'Toekomstvisie' opgenomen. Lees hier de column met het gedicht.

Afscheid

99

Op zondag 28 februari is de presentatie van ‘Afscheid, 99 gedichten over afscheid nemen voor bijna niets’. Aanvang 17 uur op de historische gronden van café Eijlders te Amsterdam. De bundel is te koop bij de deelnemende dichters, maar helaas niet meer bij mij, voor het sympathieke prijsje van €8,- In de bundel zijn 3 gedichten van mij opgenomen.

Dit zijn de deelnemende dichters:  J.C. Bloem, Daan de Ligt, Ton Huizer, Alja Spaan, Jan-Simon Minkema, Anke Labrie, Marije Hendrikx, Willem van Lit, Karin van Kalmthout, Anne Borsboom, Katelijne Brouwerr,Antoinette Sisto, Wen van der Schaaf, Ronald M Offerman, Cor van Welbergen, Pierre Plum, Kees Godefrooij, Hiltje Hettema, Maarten Willems, Erna Ammeraal, Stanislaus Jaworski, Hiltsje Jongsma, Cor Bakker, Muriël Kasmin, Conrad van de Weetering, Gerhard te Winkell, Caroline van den Akker, Joyce Hes, Bianca Hazenberg, Cornelis van Breda, Joke de Joke De Groot-Heijne, Liesbeth de Liesbeth de Blecourtt, Hans F. Marijnissen, Willem Mesman, Mattie Goedegebuurr, Henk van Maanen en Carin van Riessen

Schrijf een hekeldicht over Den Haag

prijzen

Het loopt nog geen storm ...

Onder het motto 'odes hebben we immers al genoeg' besloot ik om een wedstrijdje 'Schrijf een hekeldicht over Den Haag' te organiseren. Eigenlijk had ik niet anders verwacht, want het is natuurlijk een bijna onmogelijke opgave, maar het loopt nog geen storm. U heeft nog tot 14 februari de tijd om een gedicht te sturen naar dldeligt@ziggo.nl Uiteraard zijn er mooie prijzen te winnen. 

Lees hier meer over de voorwaarden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Bezoek uit Vlaanderen

Vera De Brauwer

Vandaag was de Vlaamse dichteres Vera De Brauwer bij me op bezoek. Een mooie gelegenheid om het Liber Amicorum, waaraan zij twee bijdragen leverde, van een dankwoord te voorzien.

Vera De Brauwer 

Aandacht voor de Poëzieweek 2016

poezieweek

Lees hier al het nieuws over de Poëzieweek 2016.

Ook reactie van GroenLinks op poëtisch protest

Ook van GroenLinks heb ik nu een reactie binnen. Daar ben ik uiteraard blij om. Lees hier de reactie van Arjen Kapteijns:

Beste Daan, ik had je gedicht wel langs zien komen, maar ik heb inderdaad niet persoonlijk gereageerd. Ik vind het heel mooi hoe je op een persoonlijke manier het belang van bomen voor onze stad onderstreept. Vanuit GroenLinks zie ik het als mijn 'core bussiness' om de bomen en het groen te beschermen. Zo bespreken we morgen in de gemeenteraad het voorstel van GroenLinks om de procedures rondom kapvergunningen veel transparanter te maken met veel zwaardere toetsing of het wel echt nodig is en meer communicatie met de omwonenden. Groeten! Arjen Kapteijns (GroenLinks)

Poëtisch Protest - Stand van zaken

Op 28 december 2015 stuurde ik alle Haagse raadsleden (dat zijn er 45) alsmede het college van B & W een poëtisch protest gericht tegen de wijze waarop men in Den Haag met het groen omgaat. Aan dat protest werd o.a. aandacht besteed in AD Haagsche Courant en op Radio Den Haag FM. Van slechts drie raadsleden ontving ik tot nu toe een reactie. Dat stemt me toch een beetje treurig. Maar ik ga er geen zielig of politiek gekleurd verhaal van maken, ik beperk me tot de feiten:

positieve reacties werden ontvangen van:
Richard de Mos - Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag.
Fatima  - Haagse Stadspartij.
Elias van Hees - PVV

Van de andere partijen ontving ik geen reacties.

Verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis heeft een Facebookpagina, op mijn verzoek om 'vrienden' te worden, is nog niet gereageerd.

Op 21 januari is de eerste raadsvergadering van 2016, mijn protest met kenmerk GRF2016/1 staat niet op de lijst met te behandelen stukken. Veel aandacht en/of ruimte is er blijkbaar niet voor de poëzie. Ze moeten ook niet zo zeuren die dichters.

Of zoals mr. Frank Visser pleegt te zeggen: "Dit zijn de feiten en daar moet u het mee doen".

Zie ook o.a. dit bericht op mijn weblog

Bedankt Quirien van Haelen

Quirien van Haelen

Er staan veel mooie, leuke en ontroerende gedichten in het Liber Amicorum dat ik afgelopen vrijdag mocht ontvangen. Ik kan ze natuurlijk niet allemaal apart vermelden. Ze staan vermeld in het e-book dat u gratis kunt downloaden. Dit is de bijdrage van de Limburgse dichter Quirien van Haelen. Bedankt Quirien. Hij schrijft er op Facebook het volgende over: " Gedicht voor het Liber Amicorum voor de helaas niet meer kerngezonde Haagse topdichter Daan de Ligt. Vrijdag bood Jaap van den Born de bundel aan de onvolprezen dichter aan. Lees meer op hetvrijevers.nl (http://www.hetvrijevers.nl/…/nieuw…/3873-liber-amicorum-daan)"

 

Bedankt

Liber Amicorum

Gisteren kreeg ik in het Poëziecentrum Nederland te Nijmegen een prachtig Liber Amicorum overhandigd. Ik was er niet alleen erg blij mee, maar ik was er ook erg door geroerd. Ik wil alle personen die hebben meegewerkt aan dit geweldige cadeau hierbij hartelijk bedanken voor hun bijdrage.

Het boek is hier als e-book (PDF) gratis te downloaden. Wilt u toch liever een echt boek in handen hebben, dan kan dat besteld worden via de website van Het Vrije Vers.

Poëziecentrum Nederland en liber amicorum

Was vandaag naar het Poëziecentrum Nederland in Nijmegen gereisd om mijn krantenknipsel- en gedichtenarchief in bewaring te geven. Werd aldaar bijzonder verrast door Jaap v/d Born en Wim van Til met de overhandiging van een heus Liber Amicorum waaraan tal van dichters hebben meegewerkt. Gevolg: brok in de keel. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor dit zeer bijzondere cadeau. Ik kom er later uiteraard nog op terug. BEDANKT!!!

Lees ook het artikel op de website van Het Vrije Vers

2

3

4

5

6

Gedichtenwedstrijdje

puch 

Een bijna onmogelijke opgave

Schrijf een hekeldicht over Den Haag.

Er wordt in Nederland veel gescholden op Den Haag. Het zou een saaie ambtenarenstad zijn waar absoluut niets te beleven valt. Veel bewoners zouden een barbaars dialect spreken, andere bewoners hebben daarentegen constant last van een hete aardappel in de mond. De Haagse politiek is eveneens een dankbaar onderwerp van veel gemopper. Enz. enz. enz. Natuurlijk weten wij Hagenaars wel beter, maar we laten jullie provincialen graag in de waan en geven je nu de kans om je eens poëtisch te uiten over de vreselijke misstanden die in het paradijs aan de Noordzee zouden voorkomen. Dus was je weer kansloos in de Turing Gedichten Wedstrijd en zit je nu vol frustraties, grijp dan je kans. Om ook Amsterdammers en Zeeuwen over de streep te trekken is de deelname gratis. Het gedicht mag maximaal 25 regels bevatten (inclusief titel en witregels). Er mag uiteraard gescholden worden. Discriminatie is niet toegestaan, tenzij er Hagenaars worden gediscrimineerd. Het gedicht mag nog niet eerder gepubliceerd zijn. Verder zijn er geen regels, want ... Haags.

Er zijn fraaie prijzen te winnen, zo krijgt de winnaar naast de eeuwige roem en een bescheiden geldbedrag ook een fraaie bundel vol gedichten over en foto's van ADO Den Haag. Misschien wordt de prijs wel uitgereikt door de beroemde heer Wang op de middenstip van het Kyocera-stadion (hij heeft het wel beloofd) en mag je daar je gedicht dan voordragen. Grijp nu je kans! Odes hebben we al genoeg.

Plaats je gedicht niet hier, maar stuur het voor 14 februari naar dldeligt@ziggo.nl. De deskundige jury zal vervolgens na rijp beraad de winnaar bekendmaken en een aantal gedichten publiceren.

Een groet, de stand van zaken en een wens

Nee, schrik maar niet als jullie deze foto zien van mij, ik ben er nog steeds en ik kan ook nog altijd volop genieten van de tijd die me is gegeven. Zoals hier op deze foto bijvoorbeeld, volkomen in mijn element, op zo’n prachtig Haags strand, met een camera in de hand en de eerste dichtregels zich al vormend in mijn hoofd.

strand
(foto: Irene Steketee) 

STAND VAN ZAKEN

Zo’n 15 maanden geleden werd bij mij een agressieve vorm van kanker geconstateerd, bovendien bleken er in het skelet tal van uitzaaiingen te zitten. Als er toen niet snel iets zou worden gedaan, dan zou ik binnen een paar weken zijn overleden. Maar door middel van chemotherapie, hormoontherapie, radiumtherapie, botversterkende injecties enz. zou het leven kunnen worden verlengd. Voor die verlenging heb ik bewust gekozen, zeker omdat ik nog helemaal geen zin had om al afscheid te nemen, maar ook omdat ik nog veel wilde doen en veel wilde regelen voor naasten en geliefden. Helaas bleken na iets minder dan een jaar alle therapieën te zijn uitgewerkt en heb ik besloten om te kiezen voor uitsluitend een palliatieve behandeling. Hoe lang mijn lichaam het nog vol gaat houden? Geen idee en geen arts kan het zeggen. Weken? Maanden?

Ik hoop uiteraard op het laatste. Maar nu het ‘gif’ van chemo, hormonen, radium enz. langzaam maar zeker uit mijn lichaam aan het verdwijnen is voel ik me wonderwel. Door toverpleisters en -pillen is van pijn vrijwel geen sprake en ga ik heerlijk ‘zwevend’ door het leven, al merk ik helaas wel dat de krachten in mijn lichaam iedere dag iets minder worden. Maar in de ‘bovenkamer’ zit het nog goed en blijf ik strijdbaar.
 
 BELEVING

Nee, de afgelopen 15 maanden waren voor mij geen hel. Oké, al die kuren waren geen pretje, maar ik heb wel heel veel prettige dingen mogen ervaren. Veel mensen boden spontaan hun hulp aan, toonden oprechte belangstelling en gaven mij het mooiste cadeau dat ze maar konden geven en dat cadeau heet ‘TIJD’. Ze namen de tijd voor me, tijd voor een bericht, een kaart, een bezoek, een goed gesprek enz. Ik wil jullie daar allemaal hartelijk voor bedanken. Het heeft me meer geraakt, dan ik nu onder woorden kan brengen. Dat bedanken zou ik het liefst persoonlijk willen doen, maar dat gaat me helaas niet lukken. Ook zijn er het afgelopen jaar nog drie dichtbundels van me verschenen en daar ben ik ontzettend trots op. Door al die geschonken tijd en aandacht van collega’s, vrienden, bekenden, familie, enz. zal ik mijn leven beslist niet eindigen als een eenzame, wrokkige oude man, maar als iemand die blij en met dank en trots op het leven zal terugkijken. Want ik heb een goed, een vol, een vreedzaam en een rijk leven achter de rug ... en zelfs nog, kort weliswaar, voor de boeg.
 
DOELEN

Ja, ik heb ook nog een toekomst, ook al is die misschien maar kort. Op 9 januari,  werd mijn dochter 21 en ik mocht dat ook vieren, dat doel heb ik alvast bereikt. Op 9 februari wordt mijn moeder 90, ook daar hoop ik bij aanwezig te mogen zijn. Op 11 maart hoop ik zelf 63 te mogen worden , op 21 april wordt mijn zoon 23 enz. enz. enz. Uiteraard schrijf ik dit niet om op mijn verjaardag een cadeau te krijgen, zeker niet, maar mochten jullie toevallig aan mij denken die dag, denk dan vooral alsjeblieft aan het KWF (www.kwf.nl), want geloof me ... er valt nog veel te onderzoeken, er is nog heel veel geld nodig. 
 
Nogmaals bedankt voor alle ‘TIJD’ en misschien nog wel tot ziens,
 
Met vriendelijke groet,
 
Daan de Ligt

Ontvangstbevestiging 'Poëtisch protest'

ontvangstbevestiging

Zo, de ontvangstbevestiging van mijn 'Poëtisch Protest' is binnen. Voor de zekerheid heb ik ook een bericht aan alle raadsleden persoonlijk gestuurd. Nu maar wachten op reacties en vooral op acties. Zie hier een vergroting van de brief.

Aandacht in AD Haagsche Courant voor 'stammenstrijd'

ad

Ook de krant besteedt vandaag aandacht aan mijn poëtische oproep aan de gemeenteraad om vooral goed na te denken over en zuinig te zijn op het Haagse groen. Daar ben ik uiteraard blij om, want veel aandacht voor het groen in de stad is altijd van harte welkom. 

Ik hoop op veel reacties van raadsleden, maar ook op een reactie van wethouder Boudewijn Revis.

Omroep West over de brandstapels

  ow

  Volgens Omroep West schreef ik een protestgedicht tegen de brandstapels op Scheveningen. Nou ja, protestgedicht? Dat is wel erg veel eer. Vrijheid, blijheid hoor. Veel vrienden zal ik hiermee niet maken op Scheveningen en in Duindorp. Meer dan mijn mening is het niet. Het was mij meer te doen om de tegenstelling tussen de brandstapel en het kaarsje op hoop van de vissersvrouw. Ik verheug me overigens al op de reacties onder het artikel, want die zijn voorspelbaar. 

Interview op Den Haag FM over bomenkap

fm

Luister hier naar het interviewtje op Den Haag FM over de bomenkap in Den Haag en mijn gedicht aan de Haagse gemeenteraad.

Oproep aan de Haagse gemeenteraad

Vandaag heb ik deze e-mail met een poëtisch protest en verzoek aan alle Haagse raadsleden verstuurd:

dode kastanjes 

Geacht raadslid,

 
Nee, de straat opgaan om te demonstreren, dat is niets voor mij. Ik houd er niet zo van om luidkeels en met woede op mijn gezicht een mening te verkondigen. Als voormalig stadsdichter van AD Haagsche Courant heb ik een andere en vreedzame manier bedacht om mijn zorgen aan u kenbaar te maken. Ik stuur u een gedicht en een boodschap en ik hoop u hiermee aan het denken te zetten en tevens om sympathie te vinden voor mijn standpunt.
 
Groene stad
Den Haag is altijd een prachtige groene stad geweest. In vergelijking met ‘versteende’ plaatsen als bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam is Den Haag een oase en verademing voor bewoners en bezoekers. Een stad met ruime parken, plantsoenen en lanen. Die parken, plantsoenen en lanen geven onze stad het speciale karakter. Den Haag hoeft van mij niet zo nodig te bruisen, de beste wijnen bruisen immers niet. Den Haag moet vooral een stad zijn waar je onder oude bomen kunt nadenken over de dingen des levens, over vredesvraagstukken, over internationale samenwerking, of gewoon over een goed boek. Den Haag moet dus helemaal niet gaan lijken op Amsterdam of Rotterdam. Den Haag moet gewoon Den Haag blijven.
 
Het groen wordt bedreigd
De laatste jaren wordt het groen in Den Haag helaas bedreigd. Vaak zonder noodzaak wordt meedogenloos de kettingzaag gehanteerd en sneuvelen de mooiste volwassen bomen om plaats te maken voor nietige sprietjes. Ja, het aantal stammen blijft zo gelijk, maar de kaalslag slaat diepe wonden in de Haagse wijken. Bepaalde beleidsmakers houden blijkbaar niet zo van groen. Er worden bijvoorbeeld te brede trams aangeschaft waardoor complete bomenrijen moeten sneuvelen. Ook worden bomen geofferd om nog meer plaats te maken voor parkeergarages en –plekken op plaatsen waar vaak al meer dan genoeg gelegenheid is om de ‘heilige koe’ te stallen. Het woord ‘veiligheid’ wordt tevens ten onrechte gebruikt om de botte bijl maar te kunnen te hanteren.
 
Nadenken over dit beleid
Ik wil u vragen om eens goed na te denken over het momenteel gevoerde beleid van vernielen en kappen. Nee, ik vraag dit niet voor mezelf, want door een vervelende ziekte zal ik niet lang meer in uw midden kunnen zijn. Ik vraag u dit voor de huidige en toekomstige bewoners en bezoekers van deze stad. Houd Den Haag alstublieft groen, want een stad zonder of met veel minder bomen, dat zou toch vreselijk zijn.
 
Ik wens u verder een mooi en verstandig 2016 toe.
 
Met vriendelijke groet,
Daan de Ligt
Haags dichter
http://daandeligt.blogse.nl 

Klus geklaard

poeziecentrum
 
Mijn krantenknipselarchief zit nu geordend in een map, is gedigitaliseerd en klaar voor verzending naar het Poëziecentrum Nederland in Nijmegen. Het was een flinke klus, maar leuk om te doen. Of er iemand belangstelling voor heeft? Geen idee, ik kan het me nauwelijks voorstellen, maar weggooien vond ik gewoon zonde. Bovendien kan ik mijn kinderen nu ook een digitaal exemplaar overhandigen. Weten ze tenminste wat hun vader heeft uitgespookt tijdens zijn leven. Wat is er zoal te vinden in dit archief?

-250 in AD Haagsche Courant gepubliceerde stadsgedichten
-gedichten die in andere kranten zijn gepubliceerd
-reacties van lezers op de gedichten
-interviews
-recensies
-commentaren van de redactie van de krant
-rariteiten
-foto's
-artikelen over het stadsdichterschap van Den Haag.
-gegevens omtrent de vorstelijke betalingen aan een dichter
-al mijn andere gedichten
-een berg ijdelheid
-een plas bloed, zweet en tranen


Uit het krantenknipselarchief

dhiges

Denk je een recensie over een dichtbundel te mogen lezen, blijkt het een recensie over wildplassen in de Hofvijver te zijn. Even voor de goede orde: voor mij is de Hofvijver uiteraard heilig, de wildplasser luistert dus niet naar de naam Daan de Ligt. 

recensie 

Voor de volledigheid, hier het complete gedicht:

Wildplasser

ach ja, zo’n avond stappen op het Plein
na weer een zware week van zinloos zwoegen
het blijft toch elke keer een waar genoegen
een rokerig, doch sfeervol samenzijn

pas later op de avond daagt venijn
van bier gedronken in de bruine kroegen
waar vrienden je zo vaak naar buiten droegen
het oude liedje met een triest refrein

gebruik van bier heeft echter ook nog tegen
-de kenners weten van dit fenomeen-
het feit dat je zo vaak de blaas moet legen

een muur, een boom…, maar soms maak je het doller
je moet toch ergens met die ballast heen 
dan wordt de oude Hofvijver iets voller 

Goed nieuws van de uitgever

theo

(vlnr Theo van der Burch, René Pas en Frans Leermakers)

Bundelverkoop in de lift dankzij 'De sloper van het Zuiderpark'

Coen Moulijn en Piet Keizer, zij waren ooit begenadigde linksbuitens van respectievelijk Feyenoord en Ajax. Maar als zij in het Haagse Zuiderpark moesten aantreden tegen de beruchte rechtsback Theo van der Burch (ook bekend uit het Haagse volkslied O O Den Haag: 'lekker kankeren op Theo van der Burch en die lange van Vianen'), begonnen hun knieën spontaan te trillen. Mede dankzij de sloper van het Zuiderpark zit de verkoop van mijn bundel 'Gedichten uit de bezemwagen' nu in de lift. Dank je Theo van der Burch. Lees hier het verhaal van de Nederlandse Sportboeken Club http://goo.gl/419clN

Vier gratis e-books

4 gratis dichtbundels

Omdat geven vaak veel leuker is dan krijgen. U kunt hier vier dichtbundels gratis als e-book (PDF) downloaden. Veel leesplezier. 

Negenenvijftig!

Dichten voor de krant

Den Haag in gedichten en stadsgezichten

Vlammende gedichten  

Vlammende gedichten in Utrecht

nn

De Utrechtse dichter Nanne Nauta opende onlangs zijn eigen minibieb en was zo vriendelijk om mijn bundel 'Vlammende gedichten' daarin een plaatsje te geven. Bedankt Nanne.

nn 

Stadsgedichten op Omroep West

omroep west

Begin januari ga ik op verzoek van Omroep West een aantal stadsgedichten over en op mijn favoriete plekken in Den Haag voordragen. Binnenkort op de regionale TV.

Opnieuw Haagse vlammende gedichten in 020

javastraat

Amsterdam opnieuw in de ban van Haagse vlammende gedichten. Nu ook in de minibieb aan de Javastraat (niet al te ver van de Dapperstraat). Met dank aan Piet en Ester van Rooij.

In Propria Cures

pc

Met een gedicht in het studententijdschrift Propria Cures, dat ik dit nog mag meemaken.

pc 

Alle minibiebs

biebs

Hierbij een foto van alle minibiebs waarin mijn bundel 'Vlammende gedichten' is geplaatst. Met dank aan Joke de Groot-Heijne. Klik hier voor een vergroting.

Domsonnet (bedacht door de Utrechtse dichter Nanne Nauta)

  boek

  Vandaag ontving ik het boek 'Sonnetvormen, een handboek' geschreven door Frans Woortmeijer. In dit boek wordt o.a. aandacht besteed aan het zogenaamde Domsonnet. Leuk dat mijn gedicht over de Domstad als voorbeeld is opgenomen. Overigens verklaar ik hierbij, wellicht uit pure lafheid, plechtig dat ik helemaal niets tegen de stad Utrecht heb en dat ik ook rem voor de inwoners van de Domstad. Waarvan akte.Het leuke en leerzame boek voor de liefhebbers van het sonnet is hier te koop: https://goo.gl/iKbYyq

  domsonnet

  domsonnet

  domsonnet

Amsterdam in de ban van Haagse gedichten

bieb

Mijn bundel 'Vlammende gedichten', rijkelijk gevuld met Haagse stadsgedichten, is nu ook in de minibieb aan de Wethouder Frankeweg in Watergraafsmeer te vinden. Met dank aan oer-Amsterdammer Piet van Rooij.

De verzameling compleet

Het Poëziecentrum Nederland in Nijmegen is nu ook voldaan.

Een fraai cadeau

vera

Een fraai cadeau van mijn Vlaamse dichtvriendin Vera De Brauwer. Ik ben er trots op.

Sinterklaas ... tijd voor gedichten

bezemwagen

Sinterklaas ... tijd voor gedichten. Laat u inspireren en inspireer zelf. Deze prachtige bundel vol met sportgedichten is o.a. hier te bestellen:http://haaglandenvoetbal.nl/shop/

'Oude nozem', nog altijd gratis te downloaden

oude nozem

U kunt de bundel 'Oude nozem' nog altijd gratis downloaden. Meer dan 5000 mensen gingen u voor. Klik hier.

Minibiebs

minibiebs

In al deze minibiebs is mijn bundel 'Vlammende gedichten' geplaatst. En er volgen er nog meer.

(foto: Joke de Groot-Heijne) 

Vlammende gedichten in Giessenburg

Giessenburg minibieb littlefreelibrary vlammende gedichten

Jawel, de bundel 'Vlammende gedichten' heeft nu ook Giessenburg bereikt. Met dank aan Ellen van Bommel. 

'Gedichten uit de bezemwagen' in MannenMagazine

In het blad Mannenmagazine wordt o.a. aandacht besteed aan mijn bundel 'Gedichten uit de bezemwagen'. Klik hier voor een vergroting van het plaatje. 

MannenMagazine 

Erotica! deel 2

Erotica

Zojuist ontvangen ... 5 exemplaren van de bundel 'Erotica!' 130 erotische gedichten voor bijna niets, deel 2. In deze bundel zijn 3 gedichten van mij opgenomen.

Vlammende gedichten in Amsterdam

minibieb

'Vlammende gedichten' is ook geplaatst in 020. In de minibieb bij het Nederlands Letterenfonds staat nu een exemplaar. Met dank aan Piet van Rooij.

Erotica 2 verschijnt

erotica

Op zondag 25 oktober is in Café Eijlders te Amsterdam de presentatie van 'Erotica! 130 erotische gedichten voor bijna niets, deel II'. Er doen meer dan veertig dichters aan mee, de bundel is te koop bij alle deelnemers en kost €10,- In dit boek zijn 3 gedichten van mij opgenomen. U kunt de bundel ook bij mij bestellen,

Vlammende gedichten in Zaandam

Zaandam

De bundel 'Vlammende gedichten' heeft nu ook Zaandam bereikt. Met dank aan Car Veltenaar-Knaap.

'Vlammende gedichten' in Schipluiden

schipluiden

De bundel 'Vlammende gedichten' heeft nu ook Schipluiden bereikt. In de minibieb aan De Boeier is een exemplaar geplaatst. Met dank aan Bianca van Kleef.

Naast de konijnen

DH 

De bundel 'Vlammende gedichten' is nu ook te vinden in de minibieb van de kinderboerderij in de Delftse Hout (naast de konijnen). Met dank aan Bianca van Kleef.

DH 

Er zijn vier bundels te koop

4

Er zijn van mij nog 4 dichtbundels te koop. Een gesigneerd exemplaar van een bundel is bij mij te bestellen. Stuur mij een e-mail (dldeligt@ziggo.nl). Er worden geen verzendkosten in rekening gebracht.

Kosten bundels:

Op zand en veen - 10 euro
Gedichten uit de bezemwagen - 16,95 euro 
Voldaan - 14,95 euro
Vlammende gedichten - 5 euro


Op drie wielersites

wielergedichten 

Mijn reeks snelsonnetten over de Ronde van Frankrijk is op drie wielersites te lezen:

De Wielergedichten (blijvend)
Wielersportboeken (een week)
De Wielersite (een week)

 

"Vlammende gedichten" op de stadsboerderij en in Delft

minibieb

De minibieb op de kinderboerderij in Wateringse Veld

"Vlammende gedichten" nu ook in de minibieb van de stadsboerderij in de wijk Wateringse Veld en in de bibliotheek (DOK Voorhof) te Delft. Met dank aan Bianca van Kleef.

DOK

De bibliotheek (DOK Voorhof) te Delft

Vlammende gedichten in Rijswijk

minibieb

De Valkruststraat

De bundel "Vlammende gedichten" annexeert Rijswijk. In de minibiebs aan de Valkruststraat, de Bilderdijklaan en de Leeuwendaellaan is de bundel nu te vinden. Met dank aan Peter Vrijaldenhoven (uit Rijswijk),

minibieb

De Bilderdijklaan 

minibieb

De Leeuwendaellaen 

"Vlammende gedichten" in Epe

epe 

De bundel "Vlammende gedichten" heeft nu ook de Veluwe bereikt. In de minibieb van camping De Jagerstee te Epe is nu een exemplaar te vinden. Met dank aan Peter Vrijaldenhoven.

'Vlammende gedichten' nu ook in Dordrecht

minibieb

Minibieb bij restaurant 'Ons Genoegen'

Mijn dichtvriend Wim Jilleba uit Dordrecht is zo vriendelijk geweest om mijn bundel 'Vlammende gedichten' in drie Dordtse minibiebs te plaatsen. De bundels zijn geplaatst in de minibiebs van restaurant 'Ons Genoegen', café 'Groothoofd' en uitgaansgelegenheid 'Merz'.

minibieb

Minibieb in Café 'Groothoofd' 

minibieb

Minibieb bij uitgaansgelegenheid 'Merz' 

Geef vader geen rommel alsjeblieft

bundels

Zondag 21 juni is het Vaderdag

Vaderdag

hoera, het is weer Vaderdag vandaag
de kinderen zijn heel vroeg uit de veren
om diepgevroren broodjes te gaan smeren
hun koffie is een aanslag op mijn maag

de rommel die ze straks aan mij gaan geven
is nu al van mijn saldo afgeschreven

Aan de koffie en de broodjes kan ik helaas niets doen, maar geef vader alsjeblieft geen rommel, geef hem een mooi boek (al betaalt hij het misschien zelf). Vandaag nog bij mij besteld, is op tijd in huis.

De bundel 'Gedichten uit de bezemwagen' kost 16,95 euro, de bundel 'Voldaan' kost 14,95 euro. Er zijn geen verzendkosten.

Op bezoek bij Boekhandel Van Stockum

Bij van Stockum

De Nederlandse Sportboeken Club (NSC) heeft sinds kort een eigen tafel bij Boekhandel Van Stockum aan het Spui te Den Haag. Op die tafel ligt ook mijn bundel 'Gedichten uit de bezemwagen'. Vandaag bracht ik samen met de uitgever, Chris Willemsen, een bezoek. Zoekt u nog een fraai cadeau voor Vaderdag, loop dan even langs bij Van Stockum.

Vlammende gedichten in de Korte Koediefstraat

vg

De Korte Koediefstraat is een smal authentiek Haags straatje gelegen in de schaduw van fors geschapen ministeries. In de Korte Koediefstraat, die merkwaardigerwijs langer is dan de Koediefstraat, bevindt zich een minibieb en in die minibieb mocht mijn bundel 'Vlammende gedichten' uiteraard niet ontbreken.


vg 

Op zoek naar een vaderdagcadeautje?

bundels 

Sokken? After shave? Stropdas? Welnee, geef hem een origineel cadeau. 

Er zijn van mij nog 4 dichtbundels te koop. Een gesigneerd exemplaar van een bundel is bij mij te bestellen. Stuur mij een e-mail (dldeligt@ziggo.nl). Er worden geen verzendkosten in rekening gebracht.

Kosten bundels:

Op zand en veen - 10 euro
Gedichten uit de bezemwagen - 16,95 euro 
Voldaan - 14,95 euro
Vlammende gedichten - 5 euro

Poster voor de boekhandels

poster 

Grote dichters ... toe maar

Om de bundel 'Gedichten uit de bezemwagen' onder de aandacht te brengen, heeft de uitgever, de Nederlandse Sportboeken Club (NSC), deze poster onder de boekhandels verspreid. 

Vlammende gedichten in het Zuiderpark

Zuiderpark

In het Zuiderpark staat een stadsboerderij (de Herweijerhoeve) en daar bevindt zich een minibieb. In die minibieb is vandaag de bundel 'Vlammende gedichten' geplaatst.


Zuiderpark 

Nu ook te koop bij Bol.com

bol 

Mijn dichtbundel 'Gedichten uit de bezemwagen' is nu ook te bestellen via de site van Bol.com. Daar kunt u overigens ook mijn bundel 'Voldaan' kopen. Wilt u een gesigneerd exemplaar, stuur mij dan even een berichtje.

Ook Ankeveen leest 'Vlammende gedichten'

Ankeveen

Ankeveen telt 1530 inwoners en twee kerken. Ankeveen heeft een ooievaar (jawel!) in het wapen. Ankeveen heeft ook een minibieb en in die minibieb staat sinds gisteren de bundel 'Vlammende gedichten'. Ik wens de Ankeveners veel leesplezier toe. Met dank aan Piet van Rooij.


Ankeveen 

 

 

 

Gedicht op muziek gezet

hoeve

Mijn gedicht 'Ik wens je' is door Johnny Hoeve op muziek gezet. U kunt hier naar zijn jazzy vertolking luisteren. Dit is het oorspronkelijke gedicht:

Ik wens je

ik wens je bergen chocola
rivieren vol met rode wijn
een overvloed aan zonneschijn
die blauwe jurk van Maxima

ik wens je wijsheid, praal en pracht
een glimlach en een perzikhuid
een eigen psychotherapeut
zodat de toekomst naar je lacht

ik wens je feest en drinkgelag 
champagne, oesters, kaviaar
een stoere minnaar (zelfs een paar)
wel tien orgasmes op een dag

nu is er voetbal op TV
ga weg ... en neem je moeder mee

(uit de bundel 'Voldaan') 

 

Minibieb nummer 16

Voorburg

In Voorburg-West aan de Sonnenburghlaan staat een forse en goedgevulde minibieb, daarin mag de bundel 'Vlammende gedichten' natuurlijk niet ontbreken. Hij staat er nu.

Nu ook in de minibieb aan de Van Boecopkade

boecopkade

De bundel 'Vlammende gedichten' is vandaag ook geplaatst in de minibieb aan de Van Boecopkade te Den Haag.

Vlammende gedichten nu ook in Stolwijk

Stolwijk

Vlammende gedichten veroveren nu ook Stolwijk (Goudseweg - van Stolwijk naar Gouda). Met dank aan Ellen Damen-Van Bommel.

Stolwijk 

Vlammende gedichten veroveren de stad (Houtwijk)

presserstraat

De bundel 'Vlammende gedichten' is nu ook te vinden in de minibieb aan de Dr. J. Presserstraat te Den Haag.

presserstraat 

'Vlammende gedichten' nu ook op de buurtboerderij

nijkamphoeve

Op buurtboerderij De Nijkamphoeve (Escamplaan Den Haag) bevindt zich een minibieb en daarin is nu ook de bundel 'Vlammende gedichten' te vinden.


nijkamphoeve 

 

 

 

Vier bundels te koop

4 bundels 

Er zijn van mij nog 4 dichtbundels te koop. Een gesigneerd exemplaar van een bundel is bij mij te bestellen. Stuur mij een e-mail (dldeligt@ziggo.nl). Er worden geen verzendkosten in rekening gebracht.

Kosten bundels:

Op zand en veen - 10 euro
Gedichten uit de bezemwagen - 16,95 euro 
Voldaan - 14,95 euro
Vlammende gedichten - 5 euro

Vlammende gedichten veroveren Voorburg

laan van noe

Minibieb Laan van Nieuw Oosteinde te Voorburg 

Ook in Voorburg is de de bundel 'Vlammende gedichten' in een minibieb geplaatst.

Interview op website Meander

Meander

Er moest letterlijk een'deadline' gehaald worden 

Daan de Ligt (Den Haag, 1953) is geboren en getogen in Den Haag. Hij schreef tussen 2003 en 2010 zo’n 250 stadsgedichten voor de AD Haagse Courant. In 2003 publiceerde hij in eigen beheer zijn poëziedebuut 'Vijftig'. Daarna volgden maar liefst zeven dichtbundels van zijn hand , waarvan twee als e-book. Eind 2014 verscheen 'Voldaan' en begin 2015 zagen nog twee bundels het licht: 'Gedichten uit de bezemwagen' en 'Op zand en veen'.Lees hier verder.

Recensies van Erotica!

erotica

Op de website van Meander is een recensie te lezen van de onlangs verschenen bundel Erotica! In deze bundel zijn ook drie gedichten van mij opgenomen. Lees hier de recensie.

Ook de website 'Amsterdam Centraal' besteedt aandacht aan het verschijnen van de bundel. 

3 minibiebs

3 minibiebs 

Ook in de minibiebs aan de Laan van Meerdervoort, de Pijnboomstraat en de Suezkade is de bundel Vlammende gedichten geplaatst.

Nu ook in de minibieb aan de Valkenboskade

Valkenboskade 

Vlammende gedichten veroveren de stad. De bundel staat nu ook in de minibieb aan de Valkenboskade, de oudste minibieb van Den Haag. 

Valkenboskade 

HofvijverPoëzieprijs 2015

op het duin
 
De HofvijverPoëzieprijs bestaat al sinds 2011 en staat open voor Nederlandstalige dichters. Eerder deden Nederlandse, Vlaamse, Antilliaanse, Surinaamse en Zuidafrikaanse dichters mee.

De gedichten dienen een cyclus te vormen en mogen niet eerder zijn gepubliceerd. Daarmee is deze prijs de enige literaire prijs voor Nederlandstalige gedichtencycli.

De jury verstaat onder een cyclus een serie van minimaal vijf gedichten die thematisch met elkaar verbonden zijn en als één geheel worden gepresenteerd. 
 
Deelnemers mogen meerdere cycli insturen.

In het kader van het Mesdag-jaar werkt de stichting Vrienden van de Hofvijver samen met het Haags Historisch Museum en hanteert, parallel aan de expositie die het museum van 4 april t/m 15 september 2015 voert, als thema "Op 't Duin".
 
Lees hier verder >>> 

Vlammende gedichten veroveren de stad

minibieb

(Minibieb Vruchtenbuurt) 

Vlammende gedichten veroveren de stad ...

De bundel 'Vlammende Gedichten' is nu ook geplaatst in de minibieb van de Vruchtenbuurt (hoek Abrikozenstraat/Meloenstraat) en in de minibieb van de Kornoeljestraat.

Heb je ook een minibieb in de buurt? Neem dan even contact op met mij.

Vlammende gedichten

ik heb van je bundel echt genoten
ja, hij was werkelijk de moeite waard
al was dan de verpakking nog gesloten
hij deed het prima in de open haard

 

minibieb 

(minibieb Kornoeljestraat) 

Badstratenbuurtbieb Groningen

minibieb

En we gaan de gemeentegrens over. Zelfs in Groningen is de bundel 'Vlammende gedichten' nu te vinden in een minibieb.

Nieuwediep minibieb

minibieb

Ook de minibieb aan de Nieuwediepstraat te Den Haag heeft nu vlammende gedichten ...

minibieb 

Gedichten voor mannen

mannen

Bij uitgeverij Marmer is verschenen de bundel 'Gedichten voor mannen' samengesteld door Chrétien Breukers en Dieuwertje Mertens. In deze bundel zijn twee gedichten van mij opgenomen. Klik hier voor de website van de uitgever. U kunt de bundel hier bestellen.

'Op zand en veen' bestellen

Op zand en veen 

De dichtbundel 'Op zand en veen' was eigenlijk uitsluitend bedoeld als geschenk aan de relaties van Haag Wonen. Haag Wonen stelt nu echter ook anderen in de gelegenheid om deze fraaie bundel te kopen. De opbrengst komt geheel ten goede aan de Kessler Stichting.

 

Belangstellenden kunnen de dichtbundel 'Op Zand en Veen' aanschaffen door geld over te maken aan de Kessler Stichting en een mailtje te sturen aan Haag Wonen. Hieronder de uitleg.

 

Werkwijze bestelling dichtbundel Op Zand en Veen:

 

·         Maak minstens € 10,- over aan Kessler Stichting, NL17INGB0000000199 o.v.v. Dichtbundel.

 

·         Maak een screendump of foto van de overboeking

 

·         Stuur de screendump of foto naar communicatie@haagwonen.nl. Zet in het Onderwerp: Dichtbundel. Vermeld Naam en Adres in de mail, zodat we weten waar we de bundel naartoe kunnen sturen.

Erotica!

erotica

 

Op zondag 26 april 2015 vindt de presentatie plaats van ‘Erotica! 150 erotische gedichten voor bijna niets’ in café Eijlders. De bundel kost €10,- en is verkrijgbaar bij alle 54 deelnemende dichters. Dit is wellicht de meest uitgebreide bloemlezing van erotische poëzie in de Nederlandstalige letteren. De oplage is beperkt dus mis hem niet!

De bundel bevat gedichten van: Adriaan Krabbendam ~ Gerda Posthumus ~ Kees Godefrooij ~ Maarten Willems ~ Marije Hendrikx ~ Martin Wijtgaard ~ Lykele Zwanenburg ~ Esther Nicolette Segaar ~ Ria Westerhuis ~ Liesbeth de Blécourt ~ Joop Scholten ~ Alja Spaan ~ Stanislaus Jaworski ~ Frank Vingerhoets ~ Anne Borsboom ~ Cor Bakker ~ Gerard Scharn ~ Marcel Bulckaert ~ Hein van den Assem ~ Bert Deben ~ Daan de Ligt ~ Andrea van Herk ~ Ton Huizer ~ Hiltje Hettema ~ Jos van Hest ~ Cornelis van Breda ~ Carin van Riessen ~ Willem Mesman ~ Tonny Hollanders ~ Muriël Kasmin ~ Floor Voerman Sr ~ Ariane Bazan ~ Conrad van de Weetering ~ Bianca & Gerhard ~ John F. Broekhuis ~ Marcel Kick ~ John Zwart ~ Katelijne Brouwer ~ Delia Bremer ~ Will van Sebille ~ Ronald M.Offerman ~ Comte Nikolai de Godemiché ~ Miguel Santos ~ Irene Siekman ~ Koos Hagen ~ Jako Fennek ~ Sven de Swerts ~ Gérard Vromen ~ P.M. Delèfre ~ Erika De Sterke ~ Aurora Guds ~ Jolies Heij ~ Caroline van den Akker ~ Wen van der Schaaf

Dichtbundel 'Op zand en veen'

op zand en veen 

Vandaag een exemplaar ontvangen (definitieve versie) van de bundel 'Op zand en veen'. De bundel bevat 50 Haagse stadsgedichten, is uitgegeven door en binnenkort te verkrijgen bij de Woningstichting Haag Wonen. De opbrengst komt ten goede aan de Kessler Stichting.

Boekbespreking 'Gedichten uit de bezemwagen'

bezemwagen

Op de onvolprezen website Het Vrije Vers is een boekbespreking te lezen geschreven door Jaap van den Born

De bundel 'Gedichten uit de bezemwagen' is te koop via de site van Haaglanden Voetbal.

Wilt u een gesigneerd exemplaar ontvangen, neem dan contact met mij op ( dldeligt@ziggo.nl ). De kosten voor de bundel bedragen 16,95 euro, de verzendkosten bedragen 2 euro. De envelop zal worden gefrankeerd met unieke postzegels.

ADO 

Bundel is te koop

bezemwagen

De bundel 'Gedichten uit de bezemwagen' is te koop via de site van Haaglanden Voetbal.

Wilt u een gesigneerd exemplaar ontvangen, neem dan contact met mij op ( dldeligt@ziggo.nl ). De kosten voor de bundel bedragen 16,95 euro, de verzendkosten bedragen 2 euro. De envelop zal worden gefrankeerd met unieke postzegels.

Voordragen uit bundel

Tijdens de presentatie van de bundel 'Gedichten uit de bezemwagen' droeg ik het wielergedicht 'De knecht' voor' U kunt het filmpje hier zien.

Bundelpresentatie op Omroep West

bundel

Omroep West besteedt aandacht aan de presentatie van de bundel 'Gedichten uit de bezemwagen' Zie ook het filmpje. Klik hier.

Uitkijken naar presentatie bundel

bundel 

Zie het artikel op de website Haaglanden Voetbal.nl

Gedichten op de radio

Op dinsdag 24 februari tussen 21.00 uur en 22.00 uur besteedt Den Haag FM in het programma Het Woordenrijk aandacht aan het verschijnen van de bundel 'Gedichten uit de bezemwagen'. Voor de uitzending heb ik een aantal gedichten ingesproken. U kunt het programma hier beluisteren.

Presentatie dichtbundel

bezemwagen

Gisteren de proefdruk van de bundel 'Gedichten uit de bezemwagen' ontvangen. Ben er trots op. Vrijdag 27 februari om 19.30 uur is de presentatie in de prachtige huiskamer van de HSV DUNO (Mgr. Nolenslaan 9, Den Haag). Iedereen is welkom. Aanmelden hoeft niet, er is ruimte genoeg.

bez 

Vormgeving bijna gereed

vormgeving 

De vormgeving van mijn nieuwe bundel 'Gedichten uit de bezemwagen' is bijna gereed. Lees het artikel op Haaglanden Voetbal.

Bestel 'Voldaan'

Bestel Voldaan

Bestel nu mijn laatste dichtbundel 'Voldaan'. Dat kan bij de uitgever, bij Bol.com of bij bijna iedere boekhandel in Nederland. Wilt u een gesigneerd exemplaar, neem dan even contact met mij op (dldeligt@ziggo.nl). De bundel kost 14,95 euro, indien de bundel wordt besteld via de uitgever of bij mij, dan worden er geen bezorgkosten in rekening gebracht. 

Aandacht in AD Haagsche Courant voor nieuwe dichtbundel

Een mooi en groot artikel vandaag in AD Haagsche Courant over het (binnenkort) verschijnen van mijn bundel 'Gedichten uit de bezemwagen'.

AD 

Klik hier voor een vergroting

Ook op de website van Haaglanden Voetbal wordt veel aandacht aan het verschijnen van de bundel besteed. 

Gedicht in weekkrant Den Haag Centraal

M'n bijdrage aan Poëzie op Pootjes staat deze week in Den Haag Centraal ...

dhc

dhc

Klik hier voor een vergroting. 

Presentatie 'Gedichten uit de bezemwagen'

bezemwagen

Op vrijdag 27 februari 2015, aanvang 19.30 uur, is de presentatie van mijn dichtbundel 'Gedichten uit de bezemwagen'. Plaats van handeling zal zijn de huiskamer van de Haagse Sportvereniging DUNO (buurthuis van de toekomst), sportpark Haagsche Dynamiek aan de Mgr. Nolenslaan 9 te Den Haag. Meer nieuws volgt binnenkort.

Zie ook de Facebookpagina en de website van de HSV DUNO.

'Poëzie op Pootjes' en Nationale Gedichtendag

pop 

Bron: website van gemeente Den Haag 

Op 29 januari is het Nationale Gedichtendag met de feestelijke afsluiting van de 4e 'Poëzie op Pootjes'. Haagse dichters dragen voor in de Centrale Bibliotheek. Met verder: Nico Dijkshoorn, Howard Komproe, rapper Jon Tarifa en gratis toegang.

De bedenkers van 'Poëzie op Pootjes' vroegen eind vorig jaar aan Hagenaars om gedichten in te sturen: gedichten over hun eigen stad. 273 dichters deden mee. Het zijn gedichten over wat hen bezighoudt, over het 'Haagse gevoel' en de trots op de stad.

Op de slotavond van 'Poëzie op Pootjes' komen de dichters zelf aan het woord. Veel van de dichters die ook in de verzamelbundel staan dragen hun gedicht voor. Daarnaast zijn er optredens van dichter Nico Dijkshoorn, rapper Jon Tarifa en zanggroep Kluister. Cabaretier Howard Komproe presenteert de avond.

Nieuwe bundel

In de weken voor de slotavond is in de bibliotheek een tentoonstelling te zien met enkele gedichten. Alle gedichten zijn ook in een bundel verschenen. De bundel met alle 273 gedichten is te koop in de boekwinkel of online via de site van 'Poëzie op Pootjes'.

Uitnodiging

Iedereen is van harte welkom op de slotavond in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Reserveren is niet nodig en de toegang is gratis. 


Bestel de bundel 'Gedichten uit de bezemwagen'

nsc

Mijn bundel met sportgedichten 'Gedichten uit de bezemwagen', uitgegeven door de Nederlandse Sportboeken Club, verschijnt op 7 februari 2015, u kunt de bundel hier bestellen. Wilt een een gesigneerd exemplaar ontvangen, neem dan contact met mij op (dldeligt@ziggo.nl). 

Artikel over dichtbundel

bezem

Op de website van de Haagse voetbalvereniging DUNO is een groot artikel te lezen over mijn te verschijnen dichtbundel 'Gedichten uit de bezemwagen'. Lees het artikel hier.

Een gedicht uit de bundel:

De knecht

de roem is als de dauw en zal niet hechten
jij sluit het hek of zeult met een bidon
je levensweg (kasseien en beton)
valt slechts met onderdanigheid te slechten

om kruimels mag je in de schaduw vechten
de goden vangen stralen van de zon
de wielerwetten kennen geen pardon
een rode gloed onthult verbleekte knechten

de laagsten mogen nooit naar boven trappen
maar trappen zwijgzaam tegen elke col
na diepe dalen zullen kloven dagen

gebrek aan kracht geeft kracht om af te stappen
de achterwielen voor je slaan op hol
de dood zit naast je in de bezemwagen

Gedichten uit de bezemwagen

In februari verschijnt mijn bundel 'Gedichten uit de bezemwagen' (sportgedichten). Binnenkort meer nieuws.

1

2

Boekpresentaties Poëzie op Pootjes 4

pop

Honderden Haagse gedichten

pop

DEN HAAG - Honderden mensen hebben meegedaan aan het gedichteninzamelingsproject Poëzie op Pootjes. Voor de vierde editie van dit evenement werden Hagenaars gevraagd hun Haagse Gevoel in een gedicht te zetten. Binnenkort zullen overal in Den Haag de gedichten van de dichters te zien en te horen. 

Lees hier verder. 

Op zand en veen

zenv

Gisteren de proefdruk ontvangen van de dichtbundel 'Op zand en veen' die wooncorporatie Haag Wonen heeft laten vervaardigen als relatiegeschenk. Het is een fraai uitgevoerde bundel geworden met vijftig stadsgedichten en veel kleurenfoto's. Ik ben er blij mee. De bundel is helaas niet te koop.

Voor meer foto's, klik op "lees verder' ... 

Lees verder...

Poëzieweek 2015

Poëzieweek 

Lees hier alles over de Poëzieweek 2015 >>>

Poëzie op pootjes 2015

Zaterdag 10 en zondag 11 januari wordt de vierde bundel van gedichteninzamelingsproject Poëzie op pootjes gepresenteerd.

De afgelopen maanden hebben 273 mensen zich aangemeld voor het gedichteninzamelingsproject Poëzie op Pootjes. Voor de vierde editie van dit unieke evenement werden Hagenaars gevraagd hun ´Haagse Gevoel´ in een gedicht te vatten. Het gaat bij Poëzie Op Pootjes nadrukkelijk niet om een wedstrijd. Het doel was vooral om zoveel mogelijk gedichten te verzamelen over wat Hagenaars bezighoudt en om een dichterlijk inkijkje te krijgen in de Haagse stadtrots.

Alle gedichten worden gebundeld in een nieuw boek dat 10 en 11 januari 2015 wordt gepresenteerd bij Paagman.
 
Lees verder op de site van Paagman

Vandaag een interview in AD Haagsche Courant

Spiegel 

Klik hier voor een vergroting en hier voor de tekstversie.

Eerbetoon op site voetbalvereniging

DUNO

Op de site van de Haagse Sportvereniging DUNO valt elke week een eerbetoon te lezen. Ik ben er blij mee.

Op zoek naar een mooi, origineel en betaalbaar kerstcadeau?

Voldaan 

Op zoek naar een mooi, origineel en betaalbaar kerstcadeau voor geliefden of bekenden? Denk eens aan het schenken van de dichtbundel 'Voldaan'. Kosten slechts 14,95 euro en geen verzendkosten indien besteld bij mij (dldeligt@ziggo.nl) of bij de uitgever. Bestelt u de bundel liever bij Bol.com of bij de boekhandel, dan kan dat natuurlijk ook (meestal wel verzendkosten)

Hier volgen een paar meningen van personen die de bundel reeds hebben gekocht: 

Jaap v/d Born op de website Het Vrije Vers: Nieuw Ligtpunt in duistere tijden klik hier 

Frank Fabian van Keeren (kandidaat-stadsdichter Leiden): Bij thuiskomst gisteravond twee heel mooie bundels van Daan de Ligt op de mat gevonden. Voor wie nog iets zoekt voor onder de boom bestel hem. Vaak met een knipoog, op gezette tijden melancholisch maar nooit zwaar op de hand. En dat alles met de techniek van een grootmeester. U bent een dief van uw eigen portemonnee als u deze bundel laat liggen.

Henk v/d Veer (stadsdichter Sneek) op zijn weblog: klik hier

Doen! 

Mooie woorden uit Friesland

Henk

Mijn Sneker dicht- en voetbalvriend Henk van der Veer besteedde op zijn weblog aandacht aan mijn onlangs verschenen dichtbundel 'Voldaan'. Lees hier.

Een gesigneerd exemplaar van 'Voldaan' bestellen?

Voldaan

Een gesigneerd exemplaar van de dichtbundel 'Voldaan' bestellen? Dat kan, stuur mij een e-mail (dldeligt@ziggo.nl) met daarin uw naam en adres. De bundel kost 14,95 euro (geen verzendkosten). U kunt de bundel ook bestellen via de uitgever of via de website van uw boekhandel. 

Nieuw Ligtpunt in duistere tijden

voldaan 

De eerste recensie van mijn onlangs verschenen dichtbundel 'Voldaan' kunt u lezen op de website van Het Vrije Vers.

Bestel de bundel 'Voldaan'

Te bestellen via de website van de uitgever, via Bol.com, via boekhandel Van Stockumvia boekhandel Paagman enz. Een gesigneerd exemplaar ontvangen? Dat kan natuurlijk ook, stuur mij een e-mail (dldeligt@ziggo.nl). 

Voldaan 

'Voldaan' is te bestellen

Voldaan 

Het laatste nieuws over de dichtbundel 'Voldaan'. Het boek is eind volgende week gereed en nu al via de site van de uitgever te bestellen, dus voor de feestdagen kunt u het boek in huis hebben. Een mooi cadeau! De bundel gaat 14.95 euro kosten. Zie hier (even naar beneden scrollen a.u.b.). Zie ook de tekst op de achterflap. Wilt u een gesigneerd exemplaar ontvangen, stuurt mij dan even een e-mail met uw adres (dldeligt@ziggo.nl).

Binnenkort verschijnt mijn bundel 'Voldaan'

Voldaan

Binnenkort verschijnt bij Uitgeverij Liverse te Dordrecht mijn dichtbundel 'Voldaan'. Hier is alvast een plaatje van de voorflap. Weldra meer nieuws over o.a. de prijs van de bundel. 

Naast 93 gedichten van mijn hand, bevat de bundel ook 2 gedichten van de Vlaamse dichteres Vera De Brauwer met wie ik samen een cyclus van 4 sonnetten heb geschreven. De foto op de achterflap is gemaakt en belangeloos beschikbaar gesteld door Bert Tielemans.

'Voldaan' is gezet in de Palatino en gedrukt op 90 grams Bio Top.

Boekverzorging: Henk van Trooyen

© Gedichten: Daan de Ligt en Vera De Brauwer 2014

© Uitgave: Uitgeverij Liverse, Dordrecht 2014

ISBN 978 94 91034 45 9

NUR 306

1ste druk 2014

De uitgave is te verkrijgen bij de betere boekhandel of rechtstreeks via de uitgever. Liefhebbers van een gesigneerd exemplaar kunnen met mij contact opnemen (dldeligt@ziggo.nl).

De prijs is weliswaar nog niet bekend, maar die kan natuurlijk nooit te hoog zijn.

Eerbetoon

duno

Toe maar, een heus eerbetoon op de website van de Haagse voetbalvereniging DUNO. U kunt het hier lezen.

Maison Kelder

taart 

Op 25 november wordt in boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan het boek 'Maison Kelder, het huis van de hazelnoot' gepresenteerd. Het eertse exemplaar wordt aangeboden aan burgemeester van Aartsen. In dit boek is ook een gedicht van mij opgenomen. 

Ballustrada

Ballustrada

Ballustrada - jaargang 28 nr. 3/4

Wat opvalt aan de deze uitgave is de lichte toets. Het zijn roerige tijden met veel leed en ellende. En juist nu biedt de reeks Laaglandse Poëzie een aflevering Light Verse, met een inleiding van Cees van der Pluijm, en met bijdragen van Drs. P, Kees Torn, Jaap van den Born, Daan de Ligt, Coenraedt van Meerenburgh, Ko de Laat, Arjan Keene, Judy Elffrich, Martijn Breeman, Frans Woortmeijer, Rob Boudestein, Hans Mooi, Frits Criens, Bert van den Helder, Niels Blomberg en Bas Boekelo. We hopen met deze bijdrage de traditie van De Tweede Ronde c.q. Kort Verhaal voort te zetten. 

koppen 

In de light verse afdeling treft u drie afbeeldingen van fabelmensen aan met een gedicht van Drs. P. In het verleden hebben we al eens een bundel met Fabelmensen van Drs. P uitgebracht. Door de slechte gezondheidstoestand van Drs. P is deel 2 blijven steken op 7 nieuwe fabelmensen. Deze hele set zal gedrukt worden op luxe-kaarten en nieuwe Ballustrada abonnees kunnen dit als welkomstgeschenk(!) tegemoet zien.

Naast werk van redactieleden en vertrouwde medewerkers als Jabik Veenbaas, Kees Engelhart, Kees Klok, Hendrik Carette, Gerard Berends, Tijs van Bragt, John Toxopeus en Willem M. Roggeman, deze keer ook bijdragen van opmerkelijk veel nieuwe medewerkers: San Bos, Carina van der Walt, Gerard Scharn, Dirk van Waterschoot, Marloes Otten, Pieter Sierdsma.

Het is opmerkelijk hoe Ballustrada steeds nieuwe scribenten weet te interesseren om een gedicht, een essay of verhaal aan te leveren. Sterker nog: de toevloed van kopij is groter dan ooit tevoren.

In de rubriek Taal Ver Taal brengt Johan Everaers werk van de Franse schrijver Romain Gary. Columnist Minor vraagt zich o.a. af of wij straffeloos de goden van onze ouders en voorouders kunnen afdanken. Jan J.B. Kuipers sluit daarbij aan met diepe gedachten over het Juiste Verkeerde Ware Geloof in de rubriek De Juiste Verkeerde Verbanden.

Ko de Jonge zet weer een stap richting Art for the Millions (moet dat niet Kunst voor de Miljoenen zijn?)

Tot slot willen wij stil staan bij twee dichters die in het verleden ons tijdschrift met hun gedichten hebben verrijkt: Herman Kakebeeke en Nelleke Maljaars. Ze zijn dit jaar gestorven. Hun poëzie zullen we blijven lezen. Dat is voor dichters toch de belangrijkste vorm van leven na de dood.

Abonnementen en losse verkoop:

Stichting Zeeuws Licht 

Jaarabonnement: € 19

Losse Nummer € 12.50 

Zie onze bestelpagina(www.liverse.nl) of www.ballustrada.eu 


Poëzie op Pootjes 2014

pop

Drenthe is best mooi (op Google Maps)

Een recensie uit de ZuidOosthoeker

Drenthe 

DRENTHE – Zesendertig dichters geven in grappige en spitse, soms tegendraadse, of knorrige gedichten hun kijk op de provincie Drenthe en de Drenten. In de light verse bundel Drenthe is best mooi (op Google Maps) steken schrijvers als Jean Pierre Rawie, Drs. P, Ivo de Wijs en wijlen Driek van Wissen hun mening over Drenthe niet onder stoelen of banken.

Drenthe is best mooi (op Google Maps) is een verzamelbundel met grappige en spitsvondige gedichten, volgens een vaste vorm, waardoor ze schijnbaar gemakkelijk leesbaar zijn, maar waar bij nader inzien vaak een taalgrap in verborgen zit. De eerste bundel werd aangeboden aan de weduwe van Driek van Wissen, Dichter des Vaderlands in 2005, die een groot pleitbezorger van het light verse was.

De gedichten gaan over leuke, vervelende, mooie of lelijke dingen in Drenthe, maar altijd zijn ze grappig. Wie zichzelf serieus neemt, kan ook met humor naar zichzelf kijken. En dat kunnen de Drenten. Of de gedichten gaan over rust en ruimte en de mooie Ellen ten Damme, of voor de turf, jenever en achterdocht? Het maakte de samenstellers van de bundel niet uit; zolang het maar goede en grappige gedichten opleverde.

Naast gedichten van bekende landelijke schrijvers zijn er ook enkele verzen opgenomen van streektaaldichters, zoals Peter van der Velde, Ria Westerhuis en Anne Doornbos. Het boek is te koop bij de reguliere boekhandel ISBN 978 90 6509 0744 of te bestellen via www.drentheboeken.com.

 

Gratis dichtbundel

on

De dichtbundel 'Oude nozem' is nog altijd gratis te downloaden. Ruim 4000 personen gingen u voor. Klik hier >>>

Gedichtenproject Poëzie op Pootjes 2014 van start

pop 
 
Hagenaars kunnen voor de vierde keer meedoen aan het driejaarlijkse gedichteninzamelingsproject Poëzie op Pootjes. Voor de vierde editie van dit evenement worden Hagenaars gevraagd hun ´Haagse Gevoel´ in een gedicht te vatten. De vorige editie leverde 471 gedichten op.

Tot 1 december kan iedereen zijn of haar gedicht opsturen of mailen naar de R.G. Ruijs Stichting of posten op de Facebookpagina van Poëzie op Pootjes. In de maand november zal een groot aantal workshops worden georganiseerd, waarin de nieuwe dichters onder begeleiding van professionele auteurs aan hun gedicht kunnen werken. Alle gedichten worden vervolgens gebundeld in een nieuw boek dat eind op 7 januari 2015 zal worden gepresenteerd. In de drie weken daarna zullen nagenoeg alle ingestuurde gedichten naar buiten worden gebracht – in een expositie met poëzieposters, in voordrachten op de radio, gedichten op televisie, op internet en in de krant, en in een theatervoorstelling tijdens de Nationale Gedichtendag op 29 januari in de Centrale Bibliotheek.

De gedichten mogen gaan over de stad, over een gebeurtenis, een specifieke plek of wat dan ook. Dichterlijke vrijheid staat voorop. Het gaat bij Poëzie Op Pootjes nadrukkelijk niet om een wedstrijd. Het doel is vooral om zoveel mogelijk gedichten te verzamelen over wat Hagenaars bezighoudt en om een dichterlijk inkijkje te krijgen in de Haagse stadtrots.

Meeuwen op De Contrabas

meeuw 

Op de De Contrabas, weblog over literatuur, is mijn gedicht over meeuwenoverlast geplaatst. U kunt het hier lezen.

Nazomerzinnen

Nazomerzinnen 
 
Zaterdag 20 september is in Zuidlaren het provinciaal literair festival Nazomerzinnen. In en om theater De Kimme en de Ontmoetingskerk op het terrein van Dennenoord wordt van 16.00 – 23.00 uur een gevarieerd programma aangeboden. Het festival heeft als thema 'lichtzinnig'. Er wordt ruim aandacht besteed aan light verse, gedichten die een wat lichtere, meer speelse toon hebben.

Optredens zijn er van o.a. Nico Dijkshoorn, Nellleke Noordervliet, Mariët Meester, Daan Heerema van Voss en Tosca Niterink. Verder treden op de woordkunstenaars Kees Torn, Frank van Pamelen en Jan Beuving. Twee winnaars van de Annie MG Schmidtprijs, één winnaar van de Kees Stipprijs, drie taaltheatermannen pur sang. Andere namen zijn Jan Germs, de Groningse singer/songschrijver Harry Niehof en de band Bert Hadders en De Nozems.

Op het festival wordt de bundel Drenthe is best mooi (op Google maps) gepresenteerd, een uitgave van het Drentse Boek. In deze bundel zijn de volgende drie gedichten van mij opgenomen:
 
Veenhuizen
Ellert en Brammert
De Drenten 

Meer informatie op www.zomerzinnen.nl

Nazomerzinnen wordt georganiseerd door Stichting Zomerzinnen in samenwerking met Biblionet Drenthe, Huus van de Taol, De Literaire Hemel, Culturele Vereniging Zuidlaren, Bibliotheek Tynaarlo, Stichting Marketing Zuidlaren. 
Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe, Gemeente Tynaarlo en het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe.

Gratis, gratis, gratis en voor niets ...

oude nozem

Nog altijd gratis te downloaden ... de gedichtenbundel 'Oude Nozem'. Klik hier.

Gedichten in bundels

Op 20 september 2014 wordt in Zuidlaren het literair festival Nazomerzinnen gehouden. Het lichte vers krijgt tijdens deze manifestatie veel aandacht. Onderdeel hiervan is de presentatie van de light verse-bundel Drenthe is best mooi (op Google Maps). Gisteren kreeg ik het bericht dat een gedicht (of meerdere) van mij over Drenthe in deze bundel wordt opgenomen.
 
In oktober verschijnt bij Uitgeverij Scriptum een boek over de vermaarde Haagse banketbakkerij  Maison Kelder (hazelnoottaarten!). In dit boek, geschreven door Danny Verbaan, is ook een gedicht van mij opgenomen.
 
Bij Uitgeverij Marmer verschijnt dit jaar een bloemlezing met gedichten over familie. In deze bundel, samengesteld door Chrétien Breukers, wordt werk van mij opgenomen.
 
 

Ze is weer thuis ...

Het Meisje met de Parel van Vermeer is terug in het Mauritshuis. Na een ingrijpende renovatie van twee jaar  is op 27 juni het museum toegankelijk voor publiek.

Ook andere topstukken uit de Gouden Eeuw zijn te bezichtigen, zoals Het Puttertje van Fabritius en De Stier van Potter.

Een deel van de collectie is tijdens de renovatie ondergebracht in het Haags Gemeentemuseum. Het Meisje met de Parel is samen met andere topstukken over de hele wereld te zien geweest, onder meer in Japan, de Verenigde Staten en Italië.
 
Zie ook de website van het Mauritshuis
 
parel 

Moderne Nederlandse poëzie en de oorlogen in voormalig Joegoslavië

Lees het verslag van Jelica Novaković-Lopušina van de Filologische Faculteit Belgrado. Op de bladzijden 27 en 28 wordt aandacht besteed aan mijn gedicht 'Slobodan'.

Heel Escamp schrijft een gedicht

escamp

Speelt er weleens een mooie zin of gedachte door je hoofd? Altijd al eens een gedicht op papier willen zetten? Een mooie herinnering vastleggen, een belangrijk verhaal vertellen aan anderen, je verdriet, woede of blijdschap verwoorden? Een gedicht zegt meer dan duizend woorden…

Lees verder op www.temperament-escamp.nl  

Gratis!!!

Oude Nozem

Nog altijd gratis te downloaden ... de gedichtenbundel 'Oude Nozem'. Klik hier.

HofvijverPoëzieprijs 2014

Hofvijver

Lees hier alles over de HofvijverPoëzieprijs 2014.

Gratis, gratis, gratis ...

Gratis te downloaden dus, de bundel Oude Nozem.

 Oude Nozem

Klik hier om de bundel (PDF) te downloaden. 

Koninklijke kooi

hkk

12 t/m 30 maart - Haagse Kunstkring, Denneweg, Den Haag

In deze periode is de presentatie Koninklijke kooi. Haagse gedichten te zien. Edith de Gilde laat in zes gedichten haar dichterlijke visie op Den Haag zien. De gedichten zijn in beeld gebracht door Josée de Gilde. Daan de Ligt, Stefan Cruysberghs en anderen leverden foto's (vitrine ingang).

Edith de Gilde was docente Nederlands, begeleidde vrijwilligersgroepen voor Oxfam-Novib, was mede-eigenares van een yogastudio en werkte als schrijfcoach. Ze was redactrice van het literaire internetmagazine Meander en schreef bijdragen voor Klassiekers, een serie beschouwingen over Nederlandse gedichten. Haar gedichten, waarvan een aantal werd bekroond, zijn behalve in tijdschriften, poëziekalenders, coproducties, bibliofiele uitgaven en bloemlezingen gepubliceerd in 'Zeilschip Zondag', 'Verloop / Verlauf' (een tweetalige bundel met vertalingen in het Duits door Hans van der Veen) en 'Vleugels van cement' (2012).
 
Zie ook de website van de Haagse Kunstkring 

Bundel "Oude Nozem" gratis te downloaden

Oude Nozem 

De bundel "Oude nozem" is al meer dan 1300 keer gedownload. Ook u kunt deze bundel nog gratis downloaden (PDF), klik hier.

Oud zwerfgedicht duikt weer op

gs 

Op de tentoonstelling over gedichten in de openbare ruimte (Centrale Bibliotheek Den Haag) kwam ik ook mijn oude zwerfgedicht "Gespleten stad" weer tegen. Het gedicht hangt er tussen 2 gedichten van Gerrit Achterberg ... een mooie en eervolle plek voor een zwerver.

Den Haag, je tikt ertegen en het zingt

gidor

Vandaag werd de tenstoonstelling over gedichten in de openbare ruimte geopend in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. U kunt er tot en met 24 februari terecht. Voor foto's van de opening, klik hier.

Haagse Poëzieweek rond Gedichtendag

pw

Van 30 januari tot en met 5 februari staat onze stad in het teken van de Haagse Poëzieweek. Overal in Den Haag loop je die week gedichten tegen het lijf. De week start op 30 januari met de Landelijke Gedichtendag, dit jaar rond het thema van ‘Verwondering’.

Aan de Haagse Poëzieweek wordt meegewerkt door het Louis Couperusmuseumde Openbare BibliotheekPolarede Haagse Kunstkringde Haagse Poëzieroutehet Haags Dichtersgilde en het Letterkundig Museum.

Ook Den Haag FM doet mee de Haagse Poëzieweek. Op 30 januari is elk uur een gedicht te horen op de 100% Haagse radiozender.

Bron: Den Haag FM 

Gedichten bezingen de stad

Fototentoonstelling in de Centrale Bibliotheek over poëzie in de openbare ruimte
 
Op je wandeling door de stad kun je verrast worden door een dichtregel die je tegenkomt. Je hoeft maar éven stil te staan om te lezen en dan met een glimlach weer door te lopen. Want een gedicht kan met weinig woorden veel zeggen. Daardoor leent poëzie zich zo goed om aan te brengen in de stad.
De Centrale Bibliotheek laat u zien hoeveel gedichten en dichtregels van bekende én onbekende dichters nu al overal in Den Haag te lezen zijn op gevels, ruiten, pilaren en beelden, of gewoon voor uw voeten op straat.

De fototentoonstelling Gedichten bezingen de stad op de tweede verdieping van de Centrale Bibliotheek aan het Spui geeft een mooi overzicht van de veelzijdigheid van poëzie in de openbare en semi-openbare ruimte. U ziet er gedichten die het verleden gedenken, stilstaan bij geliefde personen, dierbare plekken bezingen, een grote gedachte uitdragen of alleen maar verrassen. Maar ook actiegedichten, zwerfgedichten en guerillapoëzie. De tentoonstelling Gedichten bezingen de stad is gemaakt in samenwerking met de Haagse Poëzieroute, die poëzie op de kaart zet in Den Haag.

Op Gedichtendag, donderdag 30 januari 2014 om 17.30 uur wordt de tentoonstelling geopend met een optreden van de Haagse hiphopformatie Kern Koppen.

Gedichten bezingen de stad
Bibliotheek Den Haag, Spui 68, 2511 BT Den Haag
Van 28 januari tot 24 februari 2014
www.bibliotheekdenhaag.nl 
www.haagsepoezieroute.nl

Gedichten en dichtregels van Gerrit Achterberg, Filips van Marnix van Sint-Aldegonde, Hans Andreus, J.C. Bloem, Adriaan Bontebal, Leo van den Bosch, P.C. Boutens, Hugo Claus, Rik Comello, Louis Couperus, Jet Crielaard, Anthonie Donker, Marcellus Emants, Ben van Eysselsteijn, Diann van Faassen, Emad Fouad, Herman Gorter, Jan H. de Groot, Hella Haasse, Dag Hammarskjöld, Adriaan Roland Holst, Willem Hussem, Karel, Tirlin Kilic, Rutger Kopland, Karel Kortland, Gerrit Kouwenaar, Mariet Lems, Inge Lievaart, Daan de Ligt, Anne-Tjerk Mante, Neeltje Maria Min, Harry Mulisch, Charlotte Mutsaers, Ramsey Nasr, Martinus Nijhoff, K.L. Poll, Nizar Quabanni, Tjalie Robinson, Jaap Robben, Eric de Rooij, Melis Stoke, M. Vasalis, Leo Verhoeven, Joost van den Vondel, Jos de Waard, Hella van der Wijst, William Carlos Williams, Eric Wisse, Jan Wolkers en Harry Zevenbergen

in foto´s van Henk Augustijn, Ramses van Bragt, Maurits Burgers, Carl030nl, Jet Crielaard, Anna Djerek, Ed Gool, Steffaan Haans , Arie Kievit, Daan de Ligt, Anne-Tjerk Mante, Gera Nieland, Marieke Post, Eelco van der Waals en Roel Wijnants.

Gezocht: Fris Ypenburg, geknipt voor u!

fy

Naar dit boek ben ik nu al tijden op zoek. In de bieb heb ik het wel gevonden, maar ik zou graag zelf over een exemplaar beschikken. Wie heeft het boek in de kast staan en wil het verkopen?

fy

Al 1250 downloads ...

Oude nozem gratis 

De bundel "Oude nozem" is al meer dan 1250 keer gedownload. Ook u kunt deze bundel nog gratis downloaden (PDF), klik hier.

Vandaag in AD Haagsche Courant

ad

Klik hier voor een vergroting.

Al meer dan 1200 downloads

on

De bundel "Oude nozem" is al meer dan 1200 keer gedownload. Ook u kunt deze bundel nog gratis downloaden (PDF), klik hier.

Zes voetbalgedichten in "Blikkie terug"

Het nieuwe boek van Chris Willemsen, BLIKKIE TERUG, Haagse voetbalcultuur van toen, komt eraan! Geen saaie feitjes, maar een bloemrijk beeld van het Haagse voetbal uit de tweede helft van de vorige eeuw. In dit boek zijn 6 voetbalgedichten van mij opgenomen.

bt

 

BLIKKIE TERUG wordt maandag 11 november 2013 gepresenteerd bij Sir Winston Music & Entertainment Club in Rijswijk. Het boek ligt vanaf 12 november in de winkel voor € 32,50 maar heeft op de presentatieavond een speciale introductieprijs.

 

Lees verder...

Aanrader

ab

Tot hier en niet verder ~ een leven in woorden (2012)

Bevat: 26 gedichten, 43 verhalen en 11 blogs/colums

U kunt de bundel hier bestellen.

Omroep West leest gedicht over Pier voor

Het gedicht over de Pier heeft ook de redactie van Omroep West bereikt, vandaag werd het voorgelezen in het programma Haagse Bluf. U kunt het gedicht hier beluisteren.

Dichter aan Huis 2013

dah

Duur tweedehandsje

dhingens

De bundel 'Den Haag in gedichten en stadsgezichten' kostte nieuw slechts 9,90 euro, bij Bol.com wordt er tot 17,50 euro voor een tweedehands exemplaar gevraagd. Toch opmerkelijk.

Poëzie op Haags Uitfestival

dah

Vandaag werd het Haags Uitfestival gehouden, er was ook aandacht voor de poëzie. Voor meer foto's van dit festival, klik hier.

2

 

Drie dichtbundels gratis te downloaden

 

 1 2  3 

 

Poëzie aan de waterkant

padw

Snelsonnetten over ADO Den Haag nu op Haaglandenvoetbal.nl

HV

Mijn snelsonnetten over ADO Den Haag zijn nu ook op de website Haaglandenvoetbal.nl te lezen.

Even rustig nabeschouwen

tour

Mijn 24 snelsonnetten (of sonnettettes) over de Ronde van Frankrijk 2013 zijn nu ook te lezen op de website van Het Vrije Vers.

Tour de France 2013 - Etappe 16

16 

Etappe 16

In slakkengang naar Gap, de goede hoop
Parijs te zullen halen blijft in leven
Een rustig dagje op de Franse dreven
Zo'n kopgroep is niet echt mijn biotoop

Omdat ik morgen echt presteren wil
Houd ik vandaag mijn benen maar eens stil

Lees hier meer over deze etappe

Nederlands Letterenfonds of Amsterdams Letterenfonds

ned

(oorspronkelijke kaart via Wikipedia, creative commons, maker: Janwillemvanaalst)  

Het Nederlands Letterenfonds heeft 8 Nederlandse debutanten een beurs van 10.000 euro elk gegeven. Leuk voor de debutanten en het is ze van harte gegund, maar er viel me toch iets op. En over dat 'iets' begin ik me steeds meer te verbazen. Lees verder op Tzum.

Uitslag Driek van Wissen Sonnettette Competitie bekend

d
Klik hier voor een vergroting

Uit het Dagblad van het Noorden d.d. 12 juli 2013

GRONINGEN - B.J. Hoogland uit Den Ham heeft de derde Driek van Wissen Sonnettette Competitie van Dagblad van het Noorden gewonnen. Zijn gedicht Uitslag werd gekozen uit in totaal 174 inzendingen. De wedstrijd is uitgeschreven ter nagedachtenis van de in 2010 overleden Driek van Wissen, vrijdag zou hij 70 jaar zijn geworden.

Volgens de jury – Ivo de Wijs, Marjo van Dijken. Michél de Jong en de winnaar van vorig jaar Gezienus Omvlee – voldeed het winnende gedicht het meest aan de eisen die Van Wissen aan zijn sonnettettes stelde, zowel technisch als inhoudelijk. Opvallend veel sonnettettes handelden dit jaar over fraude tijdens de middelbare school-examens en over de bezuinigingen onder het kabinet-Rutte II. De tien beste sonnettettes staan in Dagblad van het het Noorden.

Behalve B.J. Hoogland vielen ook Wim Tissingh uit Haren, Daan de Ligt uit Den Haag, Hans Mooi uit Groningen, Arjan Keene uit Ede, Frank Fabian van Keeren uit Leiden, Anne Doornbos uit Een, Niels Blomberg uit Almere en Coenraedt van Meerenburgh uit Vlissingen in de prijzen. Zij krijgen een om niet door uitgeverij Prometheus/Bert Bakker beschikbaargestelde exemplaar van de bundel Vroeger was alles beter, behalve de tandarts van Jean Pierre Rawie, beschermheer van de Sonnettette Competitie.

Helaas, uw sonnettette voldoet niet aan de eisen

DvW

Ter nagedachtenis van Driek van Wissen – deze maand zou hij zeventig jaar zijn geworden – riep Dagblad van het Noorden lezers op in 'de geest van Driek' sonnettettes te schrijven. In afwachting van het finale oordeel door Ivo de Wijs, Michél de Jong, Marjo van Dijken en Giezenus Omvlee mogen we melden dat in totaal 174 sonnettettes zijn ontvangen. Vrijdag wordt de uitslag bekendgemaakt.

Lees hier verder op de website Woest en Ledig.

Gedichten over zeehelden gezocht

zeehelden

Nieuwsbrief Haagse Poëzieroute juni/juli 2013

 

nb

Er is weer een nieuwsbrief, lees hem hier.

66 gedichten over Louis Couperus

louis et moi
Bij het standbeeld van Couperus

De Haagse Poëzieroute stelde een prachtig E-book samen waarin 66 gedichten over Louis Couperus zijn opgenomen van 55 dichters. U kunt de bundel hier lezen en/of downloaden. Van mij staan er 3 gedichten in de bundel.

Dichters opgelet ...

lc

DICHTERS OPGELET: je hebt nog precies een week om mee te schrijven aan het project Gedichten over Couperus en Den Haag. 42 andere dichters gingen je al voor. Een keuze uit de gedichten gaan we aanbrengen langs de speciale Couperus gedichtenwandeling door Den Haag. 1 juli is de laatste dag van deelname. Gedichten en reacties zien we graag tegemoet via info@haagsepoezieroute.nl. De tot nu toe ingezonden gedichten kun je lezen op http://gedichtenovercouperus.wordpress.com/

Driek van Wissen sonettette-competitie

GRONINGEN - Ter nagedachtenis aan Driek van Wissen houdt Dagblad van het Noorden wederom een Driek van Wissen Sonnettette Competitie. De opzet is gelijk aan die van vorig jaar, toen uiteindelijk 483 gedichten werden ingestuurd.

De jury wordt gevormd door Ivo de Wijs, Michél de Jong, Gezienus Omvlee en Marjo van Dijken. Beschermheer is Jean Pierre Rawie. Lees hier verder.

Gratis stadsgedichten

 krant De bundel "Dichten voor de krant" bevat een selectie uit de 250 stadsgedichten die tussen 2003 en 2010 in AD/Haagsche Courant zijn opgenomen. U kunt de bundel hier gratis downloaden. Ook de bundels "Negenenvijftig!" en "Oude nozem" zijn nog altijd gratis te downloaden (zie de rechter kolom op deze site), van deze gelegenheid wordt gretig gebruik gemaakt. 

Gratis Louis Couperus-krant

krant 

Gratis af te halen bij Haagse en Leidse musea, bibliotheken en boekwinkels: de feestelijke Couperus krant. Ook verschenen als bijlage in weekblad Den Haag Centraal. Met alle informatie over de activiteiten en nieuwe boeken in het Jubileumjaar Louis Couperus.

Melodie - Couperus gebouw - Ypenburg Den Haag

Couperus

Het kunstwerk 'Melodie' van Martijn Sandberg is geïntegreerd in het metselwerk van het wooncomplex Couperus, wijk Ypenburg te Den Haag. De strofe uit Louis Couperus' gedicht 'Melodie' in baksteenletters, beslaat in lengte de gehele omtrek van het gebouw.

Voor meer info zie website Martijn Sandberg, sectie 'artworks'

 

Gedichten over Louis Couperus gevraagd

lc 

Ook meeschrijven aan het project Gedichten over Couperus en Den Haag? Stuur je Couperusgedicht(en) vóór 1 juni naar info@haagsepoezieroute.nl. Een selectie uit de gedichten gaan wij in samenspraak met het Louis Couperus Genootschap en het Louis Couperus Museum aanbrengen langs de bestaande Couperuswandelingen door Den Haag. Zo ontstaat een Couperus gedichtenwandeling als blijvend onderdeel van de Haagse Poëzieroute.

Nieuwsbrief Haagse Poëzieroute april 2013

hp

De nieuwsbrief van de Haagse Poëzieroute voor de maand april is verschenen.

 In dit nummer:
- Feestelijke start poëziecafé De Leestafel
- Janus Secundus’ erotische liefdesgedichten
- Huis van Europa: internationale poëzieroute in de maak
- Couperus bij het bruggetje van Takma
- Voorbeelden van Ver & Dichterbij – Het langste gedicht ter  wereld!
– Andreus in Den Haag
- Alles over de Haagse Poëzieroute

Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.

Stemmen van Den Haag

stemmen

Stemmen van Den Haag is een unieke verzameling gedichten, waarin straten, pleinen en statige huizen in de zeventiende-eeuwse hofstad het woord nemen en de lezer in dichtvorm toespreken. Lees hier verder.

Nieuwsbrief Haagse Poëzieroute maart 2013

nieuwsbrief

De nieuwsbrief van maart is verschenen, u kunt hem hier lezen.

Gedichten over Louis Couperus

Ook meeschrijven aan het project Gedichten over Couperus en Den Haag? Stuur je Couperusgedicht(en) vóór 1 juni naar info@haagsepoezieroute.nl. Een selectie uit de gedichten gaan wij in samenspraak met het Louis Couperus Genootschap en het Louis Couperus Museum aanbrengen langs de bestaande Couperuswandelingen door Den Haag. Zo ontstaat een Couperus gedichtenwandeling als blijvend onderdeel van de Haagse Poëzieroute.

couperus

Nieuwsbrief Haagse Poëzieroute februari 2013

nieuwsbrief

De nieuwsbrief van de Haagse Poëzieroute staat weer online. U kunt hem hier lezen.

Al meer dan 1000 downloads ...

on

De bundel 'Oude nozem' is als e-book gratis te downloaden. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, want vandaag was de 1000e download een feit. Ook voor de gratis bundel 'Negenenvijftig!' bestaat veel belangstelling. 

Gedichten over de Denneweg gezocht

Denneweg

Little Free Library nu ook in Den Haag

lfl

Nieuw in Den Haag: de Little Free Library. Heb je boeken uit en over? Schenk ze aan de Little Free Library!

Meer nieuws over de Little Free Library kunt u vinden op deze Facebook-pagina.

Nieuwe website Vera De Brauwer

vera de brauwer

De Vlaamse dichteres Vera De Brauwer heeft onlangs haar nieuwe website in gebruik genomen. Daar is ook een door haar gezongen versie van mijn gedicht "Het eiland" te horen. U kunt haar website hier vinden. Van harte aanbevolen!

Parelpoëzie

parel

Een ode aan 'Meisje met de parel' in gedichten

Tentoonstelling, Bibliotheek Centrale dinsdag 8 januari 2013 tot maandag 4 februari 2013

Vanaf maart 2012 eren de Vrienden van de Hofvijver het 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer met verschillende tentoonstellingen. Van bewerkingen op facebook en grafische interpretaties, tot gedichten over 'het meisje'. Deze derde expositie over Meisje met de Parel sluit aan bij de Nationale Gedichtendag op donderdag 31 januari. Vrienden van de Hofvijver en Eelco van der Waals stelden een tentoonstelling samen met een overzicht van gedichten over Meisje met de parel, geschreven door facebookvrienden van Vrienden van de Hofvijver.

Gedichten

In de tentoonstelling treft u gedichten aan van: Vera De Brauwer, Bert Deben, Frida Domacassé, Chris den Engelsman, John J. Enright, Dorothea Frank, Ben Gieske, Anton Korteweg, Emrah Korkmaz, Daan de Ligt, Inge Boulonois, William Logan, Kaat Marchau, Mark Murphy, JT Parreira, W.S. Di Piero, Gerard Scharn, Christine Anne Shaw, Sylvie Tan, Alfred Valstar, Albert Verwey en Cor van Welbergen.

Voor de foto's van de tentoonstelling, klik hier.

Writers Unlimited Winternachten Festival 2013

winternachten

Van 17 t/m 20 januari 2013 brengt Writers Unlimited Winternachten Festival Den Haag schrijvers en dichters, denkers en musici uit de hele wereld én hun publiek samen in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. De 18e editie heeft als motto 'Wanna Know a Secret?' Zie de website.

Nieuwsbrief Haagse Poëzieroute januari 2013

HPR

De nieuwsbrief van de Haagse Poëzieroute voor januari 2013 is verschenen. U kunt hem hier lezen.

De bundel 'Negenenvijftig!' gratis als e-book

59

U kunt mijn laatste gedichtenbundel hier gratis als e-book (pdf) downloaden. Veel leesplezier.

Een ode aan 'Meisje met de parel' in gedichten

parel 

Tentoonstelling, Centrale Bibliotheek

Dinsdag 8 januari 2013 tot maandag 4 februari 2013

Vanaf maart 2012 eren de Vrienden van de Hofvijver 'Meisje met de parel' van Johannes Vermeer met verschillende tentoonstellingen. Van bewerkingen op facebook en grafische interpretaties, tot gedichten over 'het meisje'. Deze derde expositie over Meisje met de Parel sluit aan bij de Nationale Gedichtendag op donderdag 31 januari. Vrienden van de Hofvijver, Eelco van der Waals stelde een tentoonstelling samen met een overzicht van gedichten over Meisje met de parel, geschreven door facebookvrienden van Vrienden van de Hofvijver.

Gedichten
In de tentoonstelling treft u gedichten aan van: Vera De Brauwer, Bert Deben, Frida Domacassé, Chris den Engelsman, John J. Enright, Dorothea Frank, Ben Gieske, Anton Korteweg, Emrah Korkmaz, Daan de Ligt, Inge Boulonois, William Logan, Kaat Marchau, Mark Murphy, JT Parreira, W.S. Di Piero, Gerard Scharn, Christine Anne Shaw, Sylvie Tan, Alfred Valstar, Albert Verwey en Cor van Welbergen.

De andere tentoonstellingen
Tijdens de Boekenweek in maart waren in Bibliotheek Den Haag bijzondere bewerkingen van het schilderij te zien, die Vrienden van de Hofvijver ontvingen op hun facebookpagina. En vanaf 7 december tot 7 januari 2013 tonen studenten grafisch ontwerpen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten interpretaties van het schilderij in uitdagende grafische ontwerpen! Zie hiervoor ook onze website.


Prijs voor leden:
gratis
Prijs voor niet-leden:
gratis
Reserveren:
niet nodig

Gedichten over Louis Couperus gezocht

lc

Klik hier voor een vergroting.

Het gezicht achter het gedicht

V

In de scheurkalender van de poëzie 2013 is het gedicht "Vakantielogé" opgenomen. Wie is die hooghartige vakantielogé eigenlijk? Tijd om eens kennis te maken met het gezicht achter het gedicht.

v

De logé luisterde in zijn jonge jaren naar de naam Vlekkie, maar met het vorderen der jaren is het Vlek geworden. Vlek is een kater (of wat daar van over is) van een jaar ...

Lees verder...

Gratis te downloaden

on

De bundel 'Oude nozem' is nog altijd gratis te downloaden. Klik hier.

De dichtende Haagse wethouder

 

Rabin S. Baldewsingh is namens de PvdA wethouder in Den Haag met als portefeuille Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Daarnaast is hij ook dichter. Onlangs verscheen van hem een CD met 28 gedichten in het Sarnámi. De titel van die CD is Yád Ke Swágat, Jiwan Ke Gán. Binnenkort wordt de CD gepresenteerd en daarnaast kunnen liefhebbers van zijn gedichten die ook beluisteren op zijn Facebook-pagina. Van één van de gedichten heeft hij een videoclip gemaakt; opgenomen op het Lange Voorhout in Den Haag. De bekende Surinaamse zanger/video-artiest Selecta van 2Famous was de cameraman en heeft de clip ook gemonteerd. U kunt de clip boven deze tekst bewonderen. De clip is zowel in het Sarnámi als in het Nederlands!

Rabin

 

Gedichten voor Haags Jantje

jantje

(Bron: Facebookpagina van Theo van Rijn)

In januari 2013 zal de samenwerking tussen Vrienden van de Hofvijver / Stichting Haagse Poëzieroute en Uitgeverij LetterRijn uitmonden in de poëziebundel 'Gedichten voor Haags Jantje'

In Den Haag daar woont een graaf,
en zijn zoon heet Jantje.
Als je vraagt waar woont je pa,
dan wijst hij met zijn handje,
Met zijn vingertje, met zijn duim,
Op zijn hoed draagt hij een pluim,
Aan zijn arm een mandje,
Dag mijn lieve Jantje.

Aan de Lange Vijverberg in Den Haag staat sinds 1978 het beeld Haags Jantje van de in maart 2012 overleden beeldhouwer Ivo Coljé. De inspiratie voor het beeld is het bekende, oude kinderliedje dat hierboven staat. De Jantje in het liedje zou de laatste graaf van Holland, graaf Jan I, de zoon van Floris V, geweest zijn, die al op 15-jarige leeftijd stierf.

Lees verder...

Nieuwsbrief Haagse Poëzieroute

nieuwsbrief

De nieuwsbrief van de Haagse Poëzieroute (december 2012) is hier te lezen.

Beatrix

beatrix

Mijn gedicht 'Beatrix' is nu te lezen op de website van de NOS.

Twee poëziekalenders voor 2013

kalenders

Voor het jaar 2013 zijn er 2 poëziekalenders te koop. Lees het artikel op Tzum.

De scheurkalender van de poëzie

scheurkalender

Kort geleden werd bekendgemaakt dat de Poëziekalender die vorig jaar door Gerrit Komrij begonnen is, bij uitgeverij Van Gennep wordt voortgezet door Chrétien Breukers. De titel is Scheurkalender van de poëzie, met daarin opgenomen een ode aan Gerrit Komrij. Ook van mij is een gedicht in deze kalender opgenomen.

Gedicht in clubgebouw HSV DUNO

de muur

Deze week is mijn voetbalgedicht 'De muur' opgehangen in de hal van het clubgebouw van de Haagse sportvereniging DUNO. Het lijkt op perkament te zijn geschreven, maar het is afgedrukt op plakfolie.

DUNO 

Het clubgebouw van DUNO

Haagse gedichten gezocht

gezocht

Inge Lievaart (95) overleden

bieb

Met de dood spot je niet en met God al helemaal niet. Toch? Eh ... nou, sorry ... 1 keertje dan, maar wel met eerbied:

Christelijke dichteres Inge Lievaart (95) overleden.

we stonden in een lange rij
rechte ruggen, zij aan zij
tussen al die boeken
bleef zij de Here zoeken
maar steunde ze op mij

Hopelijk vond ze het niet vervelend om naast mij te moeten staan. Ik zal haar warmte en stichtelijke woorden zeker missen.

"Op naar de volgende", zegt Hein onverstoorbaar ...

 

De nieuwsbrief van de Haagse Poëzieroute

Lees hier de nieuwsbrief van oktober 2012.

Gedichtendag 2013

vvdh

De Vrienden van de Hofvijver organiseren op Gedichtendag 2013 een tentoonstelling van gedichten over of geïnspireerd door Het meisje met de parel in de Bibliotheek Den Haag. Hierboven een beeldgedicht van mij.

Ook meedoen? Stuur je (beeld)gedicht naar ons via de Facebookmail of via info@hofvijver.net.

Nog altijd gratis ...

on

De bundel 'Oude nozem' is nog altijd gratis te downloaden. Daar wordt veelvuldig gebruik van gemaakt.  Maak kennis met mijn gedichten. Klik hier.

Foto's Haags Uitfestival 2012

hu

Zie hier de foto's gemaakt tijdens het Haags Uitfestival 2012.

Haags Uitfestival 2012

hu

Adriaan Bontebal Memorial

ab

Nieuwe website Haagse Poëzieroute

hp 
De Haagse Poëzieroute heeft naast de actieve Facebookpagina nu ook een eigen website, die de komende tijd verder wordt gevuld met gedichten over Den Haag, foto's & filmpjes en relevant nieuws. De site presenteren we aan de lettereninstellingen in Den Haag tijdens het Haags Letterenoverleg (zie hieronder) op 11 september a.s. maar u geven wij als belangstellende nu alvast een kijkje: www.haagsepoezieroute.nl

Sporen

sporen

Vandaag trof ik op mijn deurmat een exemplaar van de gedichtenbundel 'Sporen' aan. In deze bundel is mijn gedicht 'De zee geeft, de zee neemt' opgenomen.

De zee geeft, de zee neemt

ik struikel over dichters op het strand
ze zijn in drommen naar de zee gekomen
hun adoratie doet het water stomen
de blik naar boven, pen reeds in de hand

ze schrijven over sporen in het zand
die weer verdwijnen bij het overstromen
ik hoor ze over wolkenluchten bomen
hun Lourdes is de zilte waterkant

dan wordt het Nereus eindelijk te veel
hij heeft op wrede wijze wraak genomen
de druppel was het zoveelste cliché

hij vloog het dichtersvolkje naar de keel
de springvloed viel door niemand in te tomen
er drijven dode dichters in de zee

 

Dit gedicht staat ook voor een deel op een poëzieposter ...

poster 

en is ooit ook op een wenskaart afgedrukt ... 

kaart 

Jammer, Rainbow pockets failliet

rb

Gisteren werd bekend dat Maarten Muntinga voor de uitgeverij die zijn naam draagt het faillissement heeft aangevraagd ... Lees verder op Tzum

Van mij zijn gedichten opgenomen in de volgende bundels van Rainbow: Poeslief, Geef me de tijd, De vier jaargetijden, Winnaars! en Dicht! (de beste poëzie, slamdichters en rapteksten).

Uitgeverij Letterrijn

Letterrijn

De website van de nieuwe Haagse uitgeverij Letterrijn is vanaf vandaag te bezoeken. Neem eens een kijkje.

De Driek van Wissen-cd

Nog altijd gratis te downloaden ...

oude nozem

De bundel 'Oude nozem' is nog altijd gratis te downloaden. Maak kennis met mijn gedichten, honderden gingen u voor. Klik hier.

Hofvijver Poëzieprijs

hp

Poëzie aan de waterkant 2012

padw
Foto Poëzie aan de waterkant 2011

11 August 2012

Poëzie aan de waterkant

12e editie van het jaarlijkse poëziefestival in het Westbroekpark. Centraal in het programma is pop versus poëzie, waarvoor drie dichters werden gekoppeld aan een haagse singer-songwriter. Dichter en singer-songwriter inspireren elkaar tot het schrijven van nieuw werk. Met optredens van een aantal winnaars Haagse scholenslam, Pop versus poëzie met Vrouwkje Tuinman vs I´m not Mukowski, Kira Wuck (NK kampioen poetryslam 2011) vs Long Conversations en Anne van Amstel vs Arlette Hovinga.
Verder Steve Larkin (Engeland). Presentatie: Harry Zevenbergen en Diann van Faassen. Met medewerking van het mobiele theehuis de Theetuin en het Mooiste gedicht.

Bron: www.extaze.nl

Drie bundels

 Oude nozem is gratis

 59

 Dichten voor de krant

 Download hier

 Bestel hier

 Bestel hier

Het meisje met de parel

meisjemetdeparel

De Vrienden van de Hofvijver organiseren op Gedichtendag 2013 (31 januari) een tentoonstelling bij Bibliotheek Den Haag van (beeld)gedichten over en geïnspireerd door Het meisje met de parel. Ook meedoen? Stuur je gedicht, al dan niet verlucht met een afbeelding, naar info@hofvijver.net

Op naar de 1000 downloads

oude nozem

Van de mogelijkheid om de bundel 'Oude Nozem' gratis te downloaden wordt gretig gebruikgemaakt. Ook u kunt de bundel gratis downloaden door hier te klikken. Op naar de duizendste download!

Poëzietegel van Adriaan Bontebal is weer terug

tegel
Foto: Theo van Rijn

Op 24 mei 2012 werd de eerder verdwenen poëzietegel van de onlangs overleden Haagse dichter Adriaan Bontebal teruggeplaatst in het plaveisel op de hoek van het Spui en de Lange Poten.

Voor (veel) meer foto's van deze gebeurtenis, zie het fotoalbum op Facebook van Theo van Rijn (de broer van Adriaan).

De smoezen van NS

smoezen

Er blijkt een heuse Facebookpagina te bestaan die "De smoezen van NS" heet, daarop paste onderstaand gedicht natuurlijk prima.

smoezen

 

In de geest van Driek van Wissen

Driek
Klik op de gedichten voor een vergroting

Vandaag werden in het Dagblad van het Noorden de volgens de jury 10 beste sonnettettes, geschreven in de geest van Driek van Wissen, gepubliceerd.

Lees ook een artikel op Tzum.

Driek van Wissen-sonnettette

Op 21 mei 2012 is het 2 jaar geleden dat Driek van Wissen, Dichter des Vaderlands, woordkunstenaar en liefhebber van vlinderdassen en sonnettettes, overleed.

DvW

Puur Gelul

pg

'Winnaars!' is te koop

w

De bundel Winnaars! is o.a. te koop bij Bol.com

Leuk nieuws uit het hoge noorden

dvw
Klik op de foto voor een vergroting

Vandaag kreeg ik dit bericht van Het Dagblad van het Noorden:

L.S,
 
Het doet mij deugd u te berichten dat de jury van de Driek van Wissen Sonnettette Competitie uw inzending heeft gekozen tot een van de tien beste sonnettettes.
Komende maandag, op de sterfdag van Driek van Wissen, wordt uw inzending in Dagblad van het Noorden gepubliceerd.
We zullen u die pagina digitaal toesturen.
Vervolgens sturen we u per post het verrassende en passende boekcadeau: Rainer Maria Rilke. Brieven aan een jonge dichter.
 
Enz. 
 
Met vriendelijke groet,
 
Joep van Ruiten I Dagblad van het Noorden
Cultuurredactie

Opsporing verzocht

ypenburg

Gezocht: het boek "Fris Ypenburg, geknipt voor u!". Wie kan mij helpen aan een exemplaar?

Maerlant Poëzieprijs 2012

kunstspoor

In 2011 werd de derde Maerlant Poëzieprijs uitgeschreven.
Op elke locatie van Kunstspoor 2011 lagen folders klaar voor geïnteresseerden en evt. deelnemers.
Hieronder staat alle informatie voor deelname (zoals vermeld in de folder).

• het thema is “Sporen” in de ruimste zin van het woord

• er mag 1 (één) gedicht per persoon worden ingezonden

• gedichten kunnen ingestuurd worden van 1 september 2011 tot 1 februari 2012

• de gedichten worden anoniem aan de jury aangeboden.
De jury selecteert de winnaar en een kleine 30 gedichten voor de bundel.

• De winnaar ontvangt een geldprijs van € 500,-

• op zaterdag 14 april vindt de prijsuitreiking plaats

De jury:
• Cees van Liere
• Hans Dingemanse
• Wim Hofman
• Co Woudsma
• Jan van Gilst

De jury heeft zich op donderdag 29 maart 2012 beraden. Ze heeft 5 genomineerden geslecteerd die samen met 20 andere dichters hun gedicht in de nieuwe bundel gepubliceerd zullen zien.

Genomineerden:
Hans Fortuin, Anders Schinkel, John van der Drift, Ilona Zelena en Jeanet Kingma.

Andere dichters in de bundel:
Jopie Meerman-Ottevanger, Daan de Ligt, Jorien Brugmans, Neeltje Maria Davidse, Kate Schlingemann, Frouke Arns, Inge Boulonois, Bennie Sieverink, Jaap de Jonge, A.J. v.d. Maas, P.B. Kempe, Jan Smulders, Rik Dereeper, Marjon Zomer, Irene Schoenmacker, Erik Betten, Paul Vincent, Hein van der Schoot, Anja Verhaar en Rianne van Dijk.

De prijsuitreiking heeft plaatsgevonden op zaterdag 14 april in Het Kerkje van Kats, Kerkstraat 3, 4484 AL Kats, Noord-Beveland.

Lees verder...

'Oude nozem' als gratis e-book

on

U kunt de bundel hier gratis lezen, u kunt hem ook downloaden en lezen op uw e-reader of tablet. Al meer dan 500 downloaders gingen u voor.

Dag van de Lach

dvdl

Vandaag is het de Dag van de Lach, een gelegenheid die Inge Boulonois aangreep om een pictokwatrijn te maken van  dichters van Het Vrije vers.
Virusvrij te downloaden en geschikt om op A4 af te drukken voor wie uitgekeken is op de poster boven het bed van de Olympische zwemkampioen Mark Spitz uit 1972.
Even hier klikken.

Bron: www.hetvrijevers.nl

Laat 'Dichter aan huis' en 'Verhaal halen' niet verdwijnen

Dichter aan huis

Woensdag – 25 april – werd het advies van de commissie onder voorzitterschap van Ernst Hirsch  Ballin voor het Meerjarenbeleidsplan 2013 – 2016 gepresenteerd. De commissie adviseert Dichter aan huis voor de komende kunstenperiode geen structurele subsidie meer te verlenen. Uit het advies: "Het Poëziefestival Dichter aan huis en het proza- en columnistenfestival Verhaal halen hebben door hun intieme opzet ontegenzeggelijk een unieke positie ingenomen in het Nederlandse festivallandschap. Het werk van de dichters en schrijvers is van goede kwaliteit en het directe contact dat door de intieme setting tussen schrijvers en publiek mogelijk wordt, heeft een meerwaarde. Tegelijkertijd constateert de Commissie dat de formule na elf edities ‘Dichter aan huis’ niet meer verrassend is." Het bestuur van Dichter een huis beraadt zich op de te nemen stappen.
Het proza- en columnistenfestival Verhaal halen 2012 gaat gewoon door!!!!!!

Teken hier de petitie.

Op 15 mei verschijnt "Winnaars!"

winnaars 

Eigenlijk had de bundel al in november 2011 moeten verschijnen, maar op 15 mei 2012 gaat het dan toch gebeuren.

Als groot sportliefhebster heeft Erica Terpstra een prachtige samenstelling gemaakt van de mooiste sportgedichten. Over voetbal en de Elfstedentocht is misschien wel het meest gedicht, daarover kun je gedichten vinden in deze bundel, maar ook over vele andere sporten. Met gedichten van onder anderen Youp van 't Hek, Nico Scheepmaker, Hester Knibbe, Freek de Jonge, Wilfried de Jong, Gerrie Knetemann en Daan de Ligt.

De bundel gaat 12,50 euro kosten.

Dichter der Denneweg (DDD)

Haagse Poëzieroute

Denneweg

De Haagse Poëzieroute start een gedichtenwedstrijd met als onderwerp "Denneweg". De winnaar krijgt de bundel "Vlammende gedichten" van Daan de Ligt (die recent het eerste gedicht ooit over de Denneweg schreef) en mag zich een jaar lang Dichter der Denneweg (DDD) noemen. Inzendingen: haagsepoezieroute@gmail.com

Maerlant Poëzieprijs

vmpp
Klik op de brief voor een vergroting

Nee, geen prijswinnaar, maar toch wel leuk om te lezen dat mijn gedicht 'De zee geeft, de zee neemt' behoort tot de 25 gedichten die worden opgenomen in de bundel die verschijnt ter gelegenheid van deze poëziewedstrijd. In totaal werden er 356 gedichten ingezonden.

Vleugels van cement

Vleugels van cement

Op zondagmiddag 1 april wordt om 16 uur in het gebouw van De Haagse Kunstkring aan de Denneweg 64 de dichtbundel Vleugels van cement van Edith de Gilde gepresenteerd.

Bestelinformatie

Vleugels van cement is te koop in de boekhandel en ook rechtstreeks te bestellen via www.witte-uitgeverij.nl (bestelnummer WUPOVE0018, ISBN  978-94-6107-138-5).
Prijs € 10,00

Muurgedicht in Surinamestraat

archipel
Foto: Eelco van der Waals

De Surinamestraat, volgens mij toch al de mooiste straat van Den Haag, wordt nu nog mooier. Op zaterdag 31 maart om 15.00 uur wordt namelijk het eerste muurgedicht in de Archipelbuurt feestelijk onthuld. Het gaat om de blinde muur van het Hofje van Schuddegeest in de Surinamestraat. De muur is eigendom van de Woningvereniging van 1854. Op deze muur zal een prachtig gedicht van Rutger Kopland verschijnen, in een stijlvol ontwerp van De Ontwerpvloot met een fraaie letter van Gerrit Noordzij. Wethouder mevrouw De Jong zal de opening verrichten. Met deze onthulling start officieel het ArchipelpoëZie-project. Na deze eerste muur wil de Stichting ArchipelpoëZie dit jaar nog enkele muurgedichten realiseren.

Over deze stichting

De Stichting ArchipelpoëZie heeft tot doel de Archipelbuurt en daarmee Den Haag te verfraaien door op blinde muren poëzie te tonen. Hiermee levert zij een bijdrage aan de leefbaarheid, culturele beleving en uitstraling van buurt en stad. Tevens streeft zij ernaar de binding in de buurt versterken, door een gezamenlijk project te hebben dat duurzaam zichtbaar is.

Lees verder op de website van de stichting ArchipelpoëZie.

Het kan nog steeds ...

on

Jawel, u kunt de gedichtenbundel 'Oude Nozem' nog altijd als e-book gratis downloaden. Klik hier.

De bundel 'Negenenvijftig!' is te koop

59

Mijn nieuwe gedichtenbundel 'Negenenvijftig!' is te koop. Nou ja te koop, het is bijna weggeven, 59 fraai gebundelde gedichten voor slechts 8,23 euro. U kunt de bundel hier bestellen.

Liever bestellen als ebook? Dat kan natuurlijk ook, voor slechts 5 euro ontvangt u de bundel als PDF-bestand. Stuur me een e-mail (dldeligt@ziggo.nl) en na het overmaken van de kosten ontvangt u de bundel. Bovendien ontvangt u de bundel 'Oude Nozem' er als ebook gratis bij.

Voor de liefhebbers van Haagse stadsgedichten ...

Dichten voor de krant

Liefhebbers van Haagse stadsgedichten kunnen nu mijn bundel 'Dichten voor de krant' gratis als e-boek downloaden. De bundel bevat een selectie van de stadsgedichten die ik tussen 2003 en 2010 schreef voor AD Haagsche Courant.

 

Adriaan Bontebal overleden

ab

In zijn woonplaats Den Haag is vandaag de dichter Adriaan Bontebal (1952) overleden. Adriaan Bontebal, die eigenlijk Aad van Rijn heette, wist vanaf de Kerst 2011 dat hij ernstig en ongeneeslijk ziek was. Tot en met gisteren publiceerde hij nog verhalen op zijn eigen weblog. Zie hier een filmpje van het Haags Dichtersgilde waarin Adriaan Bontebal de overleden Haagse dichter Bergman herdenkt.

De crematie zal op vrijdag 17 februari om 16.30 uur op Ockenburgh in Den Haag plaatsvinden.

Zie ook het artikel op De Contrabas.

Het Vrije Vers is weer in de lucht

HVV

Goed nieuws voor de liefhebber van vormvaste lichte gedichten: de onvolprezen website van Het Vrije Vers doet het weer. Breng dus gauw een bezoek.

Paagman verkozen tot boekhandel van het jaar 2011

Paagman 
De Haagse boekhandel Paagman, gevestigd aan de Frederik Hendriklaan, is door een jury verkozen tot boekhandel van het jaar 2011. Lees hier meer over deze verkiezing.

Pik in, 't is winter ... gratis e-boek

 Oude nozem

   

Klik op het boek om het gratis te downloaden (PDF-bestand).
Veel leesplezier!

Toch liever een stevig kaft en echt papier? De bundel 'Oude nozem' is ook nog als echt boek te koop. Klik hier. En dat geldt ook voor de bundels 'Negenenvijftig!' en 'Dichten voor de krant'.

Writers Unlimited 2012

wu

WRITERS UNLIMITED 19-22 JANUARI 2012: KEEP ON DREAMING!

Van don­der­dag 19 t/m zondag 22 januari 2012 is het zo ver. Dan opent de 17e editie van het fes­ti­val in Theater aan het Spui en Film­huis Den Haag. Dit jaar is het thema van het fes­ti­val een knipoog naar de dromers, de ge­lo­vers in utopieën, de na­ja­gers van idealen. Dromen brengen de krach­ten op gang waarmee de weg naar de vrij­heid kan worden in­ge­sla­gen. In de Ara­bi­sche wereld, maar mis­schien ook hier? Schrij­vers en denkers uit Ne­der­land en ver daar­bui­ten laten zich uit over hun dromen en hoe en of die ver­we­zen­lijkt kunnen worden. De kaart­ver­koop is gestart. Lees hier alles over het pro­gram­ma.

Veel Haagse activiteiten op Gedichtendag 2012

haagsepoeziemarathon

Er staat in Den Haag veel te gebeuren op donderdag 26 januari. Op gedichtendag hebben Vrienden van de Hofvijver, Het Haags Dichtersgilde, Het Mooiste Gedicht en De Haagse Kunstkring gezorgd voor een aantrekkelijk programma. Voor alle activiteiten op een rij, klik hier.

Nieuwe bundel van Vrienden van de Hofvijver

hofvijver

De speciale bundel voor Gedichtendag HOFVIJVER VAN HOOP met bijdragen van 38 dichters is te lezen op issuu.com (klik op "Click to read" in het midden voor een paginavullende weergave en op de pijltjes aan weerszijden om door de bundel heen en weer te bladeren): Lees de bundel hier.

Vooraankondiging

59

U kunt bijna niet wachten? Natuurlijk kunt u bijna niet wachten, maar u zult toch nog even geduld moeten hebben, want pas op 11 maart 2012 verschijnt mijn nieuwe gedichtenbundel. De bundel heet 'Negenenvijftig!' en bevat 59 gedichten. Meer nieuws volgt. Nog even geduld a.u.b.

Crossing Border 2011

cb

Vera De Brauwer zingt

Vera De Brauwer
De Vlaamse dichteres Vera De Brauwer schrijft niet alleen gedichten, ze zingt ze ook. Onlangs heeft ze van mijn gedicht 'Het Eiland' een fraaie gezongen versie gemaakt. U kunt dit gedicht en haar andere gezongen gedichten beluisteren op haar weblog.

Vera De Brauwer

Stadse dichters

Het befaamde Amsterdamse literaire café Eijlders is op reis en doet op zondag 30 oktober Den Haag aan. In Villa de Kunstpassage op het Plein 1813 dragen dichters uit Den Haag en verre omstreken stadse gedichten voor. Met o.a. Alexander Franken, Maarten Willems, Max Lerou en Harry Zevenbergen.

Zondag 30 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur in Villa de Kunstpassage, Plein 1813 4, Den Haag, Zuid-Holland, Nederland, 2514 JN. Toegang: gratis

Bron: www.extaze.nl    

Zo werkt poëzie!

zwp

Onlangs verscheen bij Uitgeverij Kok het boek 'Zo werkt poëzie!' (techniek en thematiek in 60 moderne Nederlandse gedichten) geschreven door Dr. Lambert Wierenga. De auteur laat zien hoe je gedichten kunt lezen. Zijn analyses maken de gedichten toegankelijk voor de velen die nog nooit poëzie lazen. Wie al graag gedichten leest, wordt verder wegwijs gemaakt en uitgedaagd. Met een uitleg van poëtische technieken. De bundel kost 15 euro en is o.a. te koop bij Bol.com 

In deze bundel komt ook mijn gedicht 'Het buurkind' uitgebreid aan de orde.

Winnaars

winnaars

Verschijnt binnenkort

Prijs: 12.50
 
Net als in de popmuziekwereld kent de sportwereld idolen en hun fans. Solosporten of sport in teamverband, een ieder heeft zo zijn voorkeur. Behalve artikelen in de geschreven pers, mag de sportwereld zich ook verheugen in een schare dichters. Dichters die geen artikel schrijven welke een week later alweer is gedateerd of vergeten. Sportpoëzie blijft bestaan. Misschien is over voetbal en de Elfstedentocht wel het meest gedicht. Daarover kun je gedichten vinden in deze bundel, maar ook over vele andere sporten. Met gedichten van onder anderen Youp van ‘t Hek, Miel Vanstreels, Nico Scheepmaker, Hester Knibbe, Tymen Trolski, Freek de Jonge, Theun de Winter, Wilfried de Jong, Daan de Ligt en Gerrie Kneteman.

Foto's gemaakt tijdens Literaire straatparade

lf Lees verder...

Gekocht in de museumshop

tas

Vandaag voor mijn dochter gekocht in de museumshop op het Lange Voorhout, een fraaie tas met schilderij van Vermeer en gedicht van mezelf.

Winnaar Hofvijver Poëzieprijs 2011 bekend

Hofvijver in de winter

De winnaar van de eerste Hofvijver Poëzieprijs is bekend: de Amsterdamse dichter Maurice Levano. De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter Joris Voorhoeve op zaterdag 10 september 2011 in de Schutterszaal van het Haags Historisch Museum.

Lees verder op de site van de Hofvijver Poëzieprijs. U kunt daar ook de winnende gedichtencyclus lezen.

Raamvertelling ... vandaag in de Maliestraat

Raamvertelling

LITERAIRE STRAATPARADE IN DEN HAAG
Kijken en bekeken worden in de Maliestraat
 
11 SEPTEMBER 2011, VAN 11 TOT 11

RAAMVERTELLING is een laagdrempelig literair straatfestival waar je als bezoeker wordt ondergedompeld in literatuur. Je kunt de auteurs niet alleen hun eigen werk horen voorlezen, maar je ziet hen ook aan het werk. Als voyeurs bijna. Je begluurt de schrijvers en auteurs, maar zij begluren jou ook. En dat niet alleen. Ze schrijven ook over je.

Lees verder op de website van Theater Branoul

 

Dichter aan huis 2011

 

Dichter aan huis is een poëziefestival waarbij de persoonlijke ontmoeting tussen publiek en dichters centraal staat. Niet het theater maar de woonkamer fungeert als festivalpodium. Op 24 en 25 september dragen 50 gerenommeerde dichters voor in 50 Haagse woonkamers.

Voor meer nieuws, zie de website van Dichter aan huis.

Wie is Willem Hussem dan?

wh

In de zomer van 2011 is de enig overgebleven wandschildering van Willem Hussem (1900-1974) gerestaureerd. Van wie? Van Willem Hussem: de schilder, beeldhouwer en dichter die na de Tweede Wereldoorlog flink van zich liet horen in Den Haag.
 
De gerestaureerde wandschildering wordt feestelijk onthuld tijdens het Hussem Festival: oktober 2011 is de maand waarin je Willem Hussem (opnieuw) leert kennen!
 
De volgende partners organiseren in heel oktober tentoontellingen, workshops, lezingen, filmvertoningen, muziek en meer tijdens het festival:
 
Art-on-video – Bibliotheek Den Haag – Filmhuis Den Haag – Galerie Nouvelles Images – Gemeentemuseum Den Haag – Haags Kinderatelier – Haagse Kunstkring – HagaZiekenhuis – Huis van Gedichten – KABK, School voor Jong Talent – Koninklijk Conservatorium – Koorenhuis – Letterkundig Museum – Atelier Marc Claeijs – Museum Belvédère (Heerenveen) – Museum Meermanno – Pulchri Studio – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – Stroom en natuurlijk initiator Theater Dakota!
 
Tip: Hou het laatste weekend van oktober (28, 29, 30) alvast vrij in je agenda, want dan barst het Hussem Festivalweekend los in Theater Dakota.
 
Eind augustus verschijnt de hele programmering op www.hussemfestival.nl, hou de website in de gaten of word fan op www.facebook.com/theaterdakota.

wh

Literair Theater Branoul's Poëziebokaal

Voor talentvolle en beginnende dichters

Tijdens het Raamvertelling festival, op 11 september 2011, heeft Literair Theater Branoul in de Maliestraat een open podium voor dichters. Op een zeepkist in de straat kunnen talentvolle beginnende dichters hun talent laten zien aan het aanwezige publiek, maar ook aan een deskundige jury.

Aan het einde van de avond, na de literaire jamsessie wordt Branouls Poëzie Bokaal uitgereikt aan de dichter van de dag, die zijn gedicht vervolgens onder begeleiding van de jazzmusici ten gehore brengt.
Er vindt een voorselectie plaats op basis van ingezonden werk. Een groep van ongeveer vijftien dichters wordt hieruit gefilterd door een deskundige jury, bestaande uit in ieder geval Kees ’t Hart, Christiaan Weijts en Bob Schwarze.

Meedoen aan de voorselectie kan door voor 8 september 2011 minimaal drie eigen recente gedichten te mailen naar info@raamvertelling.nl onder vermelding van POEZIEBOKAAL.

Speciale tas

tas

Toch wel een speciale tas die ik op het internet ontdekte, vooral de flarden van dichtregels komen mij wel zeer bekend voor. Zie ook >>>

vermeer

Poëzie aan de waterkant 2011 in foto's

padw

Prachtig weer, een prachtig park en ... prachtige poëzie. Voor de foto's, klik hier.

Bekende acteurs op de bres voor Branoul

branoul

Bekende acteurs als Anne-Wil Blankers, Bram van der Vlugt en Peter Tuinman werken mee aan een benefietavond op 22 augustus voor Literair Theater Branoul. De Koninklijke Schouwburg stelt de grote zaal ter beschikking.

Lees verder >>>

Poëzie aan de waterkant 2011

padw

Zaterdag 20 augustus vindt de 11e editie van Poëzie aan de waterkant plaats. Na 10 jaar met een jaarlijks stijgend bezoekersaantal zitten we niet langer bij de Roeibotenverhuur maar op een nieuwe locatie in het Westbroekpark aan de waterkant (zie plattegrond).

Lees verder op de site van Het Haags Dichtersgilde.

Oh Oh Den Haag in dichtvorm

Oproep aan alle Hagenaars en Hagenezen!

Dichtboek "Oh Oh Den Haag", voor en door Hagenezen, voor het goede doel!

Stuur je lofzang of ongenoegen over onze stad, middels een gedicht (rap, poëzie, plat Haags, Haagsche kak...), voor 20 augustus naar marije@globaldutch.com of stuur een privébericht naar onze facebooksite (http://facebook.com/tom.tielrooij) . Eind september worden de meest originele inzendingen gebundeld.

Boek zoekt vrouw, man en bedrijf

meermanno

Het museum vraagt uw steun

Museum Meermanno | Huis van het boek, het oudste boekenmuseum ter wereld, vraagt uw steun. Alle culturele instellingen krijgen te maken met forse bezuinigingen. Museum Meermanno | Huis van het boek wordt zelfs bedreigd in zijn voortbestaan. Het museum moet dit jaar een fors bedrag aan extra eigen inkomsten verwerven. Lukt dit niet vóór 1 januari 2012, dan zal het Ministerie van OCW het museum zodanig korten dat het museum voor publiek zal moeten sluiten.

Daarom start het museum de actie ‘Boek zoekt vrouw’, waarmee het de eigen inkomsten wil vergroten. Het geld komt ten goede aan het behoud van de (zichtbaarheid van de) unieke boekencollectie. Doe mee, adopteer een boek en steun het voortbestaan van het museum!

Lees verder op de site van het museum.

 

Haiku's langs de Hofvijver

Op donderdag 7 juli werden 100 Haikuvlaggen opgehangen langs de Haagse Hofvijver en overhandigd aan de Japanse ambassade. De Haiku’s, die een week blijven hangen, zijn een selectie van bijna 1400 haiku’s die op de website www.haikuforhope.nl . Ze zijn geschreven uit solidariteit met de slachtoffers van de nationale ramp in Japan van 11 maart 2011. Ruim 23.000 mensen kwamen om door een tsunami. Nog steeds zijn 200.000 mensen ontheemd.

Lees meer op >>>

Balkanboeken

Kersvers

Lees het verhaal van Sven Peeters op de weblog Balkanboeken.

Gedicht in De Oud-Hagenaar

Poëzie op Pootjes De Oud-Hagenaar

Op 14 juni verschijnt de krant De Oud-Hagenaar weer, in deze editie is mijn bijdrage aan Poëzie op Pootjes 2011 opgenomen. Voor een vergroting van het bericht, klik hier. De website van de krant kunt u hier bezoeken.

Verfilmd gedicht

 

Renée Rijff maakte een filmpje van mijn gedicht 'Archipelbuurt'. Er zullen binnenkort nog vier Haagse stadsgedichten van mij door haar op film worden gezet.

Holland Sport

Holland Sport

Expositie ‘Scheveningen Holland Sport – Het Sprookje van Houtrust’

Bijna 40 jaar geleden, op 1 juni 1971 kwam er een eind aan het bestaan van een betaald voetbalclub, die al tijdens zijn leven een legende was: (Scheveningen) Holland Sport.

Muzee Scheveningen is de afgelopen jaren van vele kanten benaderd om een overzichtsexpositie te wijden aan de rijke historie van de betaald voetbalclub Scheveningen Holland Sport.
Waarom juist nu? In juni 2011 is het precies veertig jaar geleden dat het eerste elftal van Holland Sport zijn laatste wedstrijd speelde. Veel van de toenmalige spelers, bestuursleden en supporters zijn nog in leven, zitten vol verhalen en tonen nog immer veel interesse in de historie van de voormalige profclub. Op een oproep in De Scheveningsche Courant in januari 2011 kwamen veel reacties los, alsmede een overstelpende hoeveelheid plakboeken, foto’s en filmmateriaal.
Met deze ingrediënten is een tentoonstelling gerealiseerd die als ‘community project’ bij een groot deel van de Scheveningse bevolking en bij bezoekers van de badplaats Scheveningen zal aanslaan. 

Te zien van 4 juni t/m 11 september 2011

Zie ook www.muzee.nl

Holland Sport

een naam afkomstig uit een ver verleden
het vroeger zo vermaarde Holland Sport
vergeten haast, maar Scheveningen mort
nog immer om een afscheid zonder reden

geen topclub (matig voetbal-schoolrapport)
al werd haar wei door niemand graag betreden
op Houtrust werd met hart en ziel gestreden
de grootste vijand was een kastekort

de toekomst bleek een schier onneembaar fort
de club werd speelbal van de Haagse heren
een fusie leek te veel op fusilleren
het stadion is weg, het gras verdord

men kan slechts op herinneringen teren
de nul voor eeuwig op het scorebord

Poëzie op Pootjes 3 is verschenen

pop

De derde bundel van Poëzie op Pootjes is verschenen en bevat maar liefst 471 gedichten over het Haagse gevoel. Voor meer informatie, zie www.poezieoppootjes.nl

Van mij is het volgende gedicht in de bundel opgenomen:

Zo ik iets ben ...

die oude stad waar jij ooit bent geboren
is op je tochten zwijgend meegegaan
je waant je mijlenver bij hem vandaan
bij tijd en wijle vind je toch zijn sporen

hij speelt met jou een spel van ‘zwaan-kleef-aan’
men kan de wieg nog aan je tongval horen
de nestgeur is wel vaag, maar niet verloren
zijn wortels zitten diep in elk orgaan

in welke vreemde haven je ook bent
er blijven schimmen uit een ver verleden
zij volgen kalm maar altijd consequent

het afscheid was niet meer dan ‘au revoir’
al lijkt de navelstreng dan doorgesneden
je bent je leven lang een Hagenaar

De transformatie van Den Haag

Den Haag

Foto's en gedicht op Hofstijl.nl

Poëzie Op Pootjes dompelt Den Haag een maand lang onder in poëzie

gedichten

Het unieke Haagse gedichteninzamelingsproject Poëzie op Pootjes maakt zich klaar voor een maand vol gedichten over het Haagse gevoel. Als onderdeel van The Hague Festivals kan vanaf eind mei niemand nog om Poëzie op Pootjes heen. Onder andere Gerrit Komrij, Wieteke van Dort, Tim Akkerman en Stephan Evenblij werken mee aan Poëzie op Pootjes.
 
Het doel van Poëzie Op Pootjes is om zoveel mogelijk gedichten te verzamelen over wat Hagenaars bezighoudt en daarbij tegelijk nieuw dichterlijk talent te spotten. Het gaat bij Poëzie Op Pootjes nadrukkelijk niet om een wedstrijd. Met liefst 471 nieuwe Haagse gedichten is dat doel ruimschoots gehaald. En Den Haag blijkt over verrassend veel dichterlijk talent te beschikken.

Lees verder op de website van Poëzie op Pootjes.

Actie voor 'Driek van Wissen-trein'

Driek

tijd zou alle tranen drogen
  't mooiste meisje van de klas
tekent nu met twinkelogen
op zijn trein een vlinderdas

Een nieuwe Arriva trein zou de naam van de dichter Driek van Wissen moeten krijgen. Dit vindt een initiatiefgroep, waarin onder andere Bart FM Droog en Jean Pierre Rawie zitten. Zij zijn hiervoor een handtekeningenactie gestart.
Zoals de vervoerder de mensen naar hun bestemming brengt, zo bracht van Wissen de poëzie naar de mensen, aldus de petitie van de actievoerders.

Driek van Wissen overleed onverwacht op 21 mei vorig jaar. Hij vervulde van 2005 tot 2009 de functie van Dichter des Vaderlands. De dichter was zelf een overtuigd treinreiziger.

Lees meer op de site van Het Vrije Vers

De vier jaargetijden

vj

Midden volgende week verschijnt bij Uitgeverij Maarten Muntinga in de Rainbow Essentialsreeks de door Henk van Zuiden samengestelde bloemlezing De vier jaargetijden. Met onder meer gedichten van Tsead Bruinja, Job Degenaar, Fernand Florizoone, Willem Groenewegen, Karel ten Haaf, Rouke van der Hoek, Kees Klok, Nanne Nauta, Rezart Palluqi, E. du Perron, Michiel van Rooij, Lammert Voos, Jaap Zijlstra en Daan de Ligt.

Prijs slechts 9,95 euro. Kopen dus!!!

Bron: http://henkvanzuiden.web-log.nl/

Share |

 

Oh Oh De Ligt ...

ad 

Daan de Ligt publiceerde al weer een hele poos geleden de bundel 'Dichten voor de krant'. Van 2003 tot en met februari 2010 schreef hij 250 stadsgedichten voor de Haagsche Courant (momenteel AD Haagsche Courant), van die 250 gedichten zijn er 75 in de bundel opgenomen.

Lees verder op de website van Het Vrije Vers.

De stadsdichter is dood, leve het Haags Dichtersgilde

Den Haag - Het fenomeen stadsdichter maakt in Den Haag een doorstart als onafhankelijk Haags dichtersgilde. Vijf dichters hebben de handen ineen geslagen en treden als collectief naar buiten. Het zijn: Milla Braat, Diann van Faassen, Anne-Tjerk Mante, Gilles Boeuf en Harry Zevenbergen.  Bart Chabot zal op de achtergrond als dichter/beschermheer fungeren.

Lees verder >>>

 

Soms moet het werkelijk stil zijn ...

Soms moet het werkelijk stil zijn

Afgelopen donderdag 20 januari 2011 zag de dichtbundel Soms moet het werkelijk stil zijn… het licht. Een unieke bundel, met zo'n 250 onderwijsgedichten uit Nederland en Vlaanderen uit de periode 1591-2010, gerangschikt in historische volgorde. Het voorwoord is geschreven door Gerdi Verbeet, nu voorzitter van de Tweede Kamer en ooit lerares Nederlands op het Berlage Lyceum in Amsterdam. De bundel bevat een uitgebreide trefwoordenlijst. De uitgave is een samenwerking tussen Poetry International, de Onderwijsraad, het Nationaal Onderwijsmuseum en de CED-Groep en werd als cadeau aangeboden aan alle aanwezigen bij het afscheid van Fons van Wieringen als voorzitter van de Onderwijsraad op 20 januari in de Ridderzaal in Den Haag.

In deze bundel is mijn gedicht 'Reünie' opgenomen.

Lees meer >>>

 

In de geest van Driek ...

Driek

De uitslag van de door Het Dagblad van het Noorden georganiseerde Driek van Wissen Sonettette Competitie. Klik op het artikel voor een vergroting.

Op de foto bij winnaar Zilveren Camera

Op 23 januari 2011 won fotograaf Evert-Jan Daniels de fotoprijs Zilveren Camera 2010. De prijs werd zondag uitgereikt in het Fotomuseum in Den Haag. Hij won de prijs met een foto van Mark Rutte geflankeerd door Geert Wilders en Maxime Verhagen. De foto werd genomen op het moment dat het besluit werd genomen om een minderheidskabinet te vormen met gedoogsteun van Wilders' partij de PVV. Daniels maakte de foto in opdracht van het AD.

Evert-Jan Daniels voor zijn winnende foto. De foto is gekozen uit bijna 10.000 inzendingen tot de beste persfoto van 2010. De jury zegt over de foto: 'Er is te zien dat de partijleiders er zin in hebben. Ze hebben ook haast, haast die Daniels op het juiste moment vastlegde.' Volgens de jury laat Daniels niet alleen de onderhandelaars zien, maar toont hij ook hoe ze gezien willen worden.

En dan is het toch leuk, dat dezelfde fotograaf mij in 2003 op de foto zette voor de Haagsche Courant.

ejd

 

Poëzie op Pootjes 2011

pop

De R.G. Ruijs Stichting organiseert vanaf 27 januari 2011 voor de derde keer het gedichteninzamelingsproject Poëzie op Pootjes, waaraan alle Hagenaars kunnen meedoen. De eerste twee edities - in 2005 en 2008 - waren een groot succes en leverden toen respectievelijk 252 en 512 nieuwe Haagse gedichten op. Lees hier verder.

Doe als Driek van Wissen, schrijf een sonnettette

Driek

Ter gelegenheid van het verschijnen van de bundel De laatste jaren met de mooiste sonnettettes van Driek van Wissen (1943 – 2010) houdt Dagblad van het Noorden de Driek van Wissen Sonnettette Competitie. Juryvoorzitter Jean Pierre Rawie vertelt hoe, wat en waarom.

Het initiatief voor de Driek van Wissen Sonnettette Competitie komt van Dagblad van het Noorden, de krant waar Driek van Wissen tot zijn dood iedere zaterdag een sonnettette voor schreef. Idee is dat een wedstrijd rond zijn bijzondere sonnetvorm een goede manier is om Van Wissen te gedenken én om dichters uit te dagen ook eens een vormvast vers te schrijven.

Lees verder >>>

Nieuw Haags literair tijdschrift in aantocht

extaze

zondag 26 december 2010 door Coen Peppelenbos

In een tijd waarin het ene na het andere literaire tijdschrift het loodje legt, mag de oprichting van een nieuw papieren tijdschrift met gejuich worden begroet. In Den Haag is men bezig met de oprichting van een literair tijdschrift dat de naam Extaze zal dragen. Het is de bedoeling dat het vier keer per jaar uitkomt. Het nulnummer moet dit voorjaar verschijnen en in het najaar verschijnt het eerste echte reguliere nummer. Tot de redactie en medewerkers behoren: Jan-Hendrik Bakker, Kees ‘t Hart, Cor Gout, Els Kort, Wim Noordhoek, Kees Ruys, Nicolette Smabers en Wim Willems.

Lees verder...

Open podium Meander

Meanders kerstnummer van 2010 is een open podium. Iedereen aan wie al eens aandacht is besteed in de rubriek Dichters nodigden we uit een gedicht in te sturen. Tientallen van hen gingen op het verzoek in. Deze gedichten worden hier, zonder tussenkomst van de redactie, aan u gepresenteerd. Dit zijn de eerste dertig gedichten. De overige gedichten vindt u hier.
We verzochten de inzenders hun gedicht via de telefoon voor te lezen. Bij de gedichten van degenen die dat deden vindt u onder het gedicht een link naar de geluidsopname. En ook via dit venster kunt u de opnamen beluisteren.

> lees de bijbehorende gedichten

Suarez

 

Suarez

Ach laten we het voorval maar vergeten
het viel wel mee en hij beet ook niet door
dus zeg nou zelf, het stelde weinig voor
hij had wat trek, hij had nog niet ontbeten

Zie hier het artikel

75 gebundelde stadsgedichten

een mooi Sinterklaas en/of Kerstcadeau

Een mooi Sinterklaas- en/of Kerstcadeau voor Hagenaars, Hagenezen, Scheveningers en Loosduiners. Klik op de foto voor meer informatie.

'Poeslief' is verschenen

poeslief

'Poeslief' is verschenen!

Poeslief is verschenen. Het is samen met 'Hondstrouw' de nieuwste bundel in de befaamde Rainbow Essentials Reeks.
De opnieuw fraai uitgegeven bloemlezing bevat onder meer gedichten van Wilma van den Akker, Abdel Hafid Bouzidi, Karel Eykman, Mensje van Keulen, Daan de Ligt, Frans Pointl, Ivo de Wijs en Rikkert Zuiderveld.

Zie ook hier.

 

Een speciale gebeurtenis op de middenstip (2)

Dit artikeltje stond vandaag in AD Haagsche Courant:

rp

Een speciale gebeurtenis op de middenstip

Bericht op de website van HSV DUNO:

HHBN

Een speciale gebeurtenis op de middenstip

Op zaterdag 2 oktober speelt DUNO 1 de thuiswedstrijd tegen Soccer Boys. Voorafgaand aan deze wedstrijd die om 15.00 uur begint, zal er op de middenstip van het hoofdveld een speciale en unieke gebeurtenis plaatsvinden. Onlangs verscheen het boek 'Haagse humor bestaat niet?', in dit boek wordt o.a. aandacht besteed aan Robin Pot de jeugdkeeper van DUNO die dapper het gevecht met de gevreesde ziekte kanker aanging. Daan de Ligt, de voormalige stadsdichter van AD Haagsche Courant en momenteel huisdichter van DUNO, schreef een gedicht over en voor  Robin en leverde daarnaast een aantal andere gedichten voor dit boek. De samenstellers van het boek willen op zaterdag op de middenstip een exemplaar van het boek aan Robin Pot en Daan de Ligt overhandigen.

Het boek 'Haagse humor bestaat niet?' is 160 kleurrijke pagina's dik en bevat o.a bijdragen van bekende Hagenaars als Jozias van Aartsen, Sjaak Bral, Pierre Wind, Bart Chabot, Raymond van Barneveld, Naomi van As, Bridget Maasland, Erica Terpstra, Di-rect, Lex Schoenmaker, Paul van Vliet, Golden Earring, André Wetzel, Henk Bres enz. De opbrengsten van de verkoop van het boek gaan naar de stichting KIKA (Kinderen Kankervrij) en 'Bewegen tegen Kanker' (een samenwerkingsverband tussen ADO Den Haag en Medisch Centrum Haaglanden).

Het boek staat bol van verhalen, gedichten, anekdotes, wetenswaardigheden, illustraties, serieuze onderwerpen en Haagse humor, het is te koop in de fanshop van ADO Den Haag en in 60 regionale boekhandels. Ook kunnen belangstellenden contact opnemen met Daan de Ligt, op zaterdag aanwezig bij DUNO, even mailen mag natuurlijk ook. Voor 15 euro weet je alles en steun je ook nog het goede doel. DOEN!!!

 

Poeslief

Poeslief

In november 2010 verschijnt de bundel "Poeslief", een bundel vol met poezengedichten.

Poeslief-De liefste, leukste, gekste en mooiste gedichten over poezen.Dichters die een voorliefde voor het poezenbeest hebben, kunnen er prachtig over dichten. De eigenzinnigheid van de kat, de eigenwijsheid, eigenaardigheden, maar bovenal de trouw en liefde. Ook, net als het andere meest populaire huisdier de hond, wordt er vaak geschreven over het afscheid en moeten missen van een poezebeest. Een aaibare bundel vol prachtige odes aan de kat en pasgeboren poesjes.Met gedichten van onder meer Kees Winkler, Annie M.G. Schmidt, Drs. P, Ivo de Wijs, J.B. Charles, Astrid H. Roemer, Gerard den Brabander, Anton van Wilderode, Daan de Ligt, Patty Scholten, Chawwa Wijnberg en Coen Peppelenbos.

Ja, mijn naam staat er ook tussen, ontdekte ik tot mijn verbazing. Maar ach, het is altijd leuk als een gedicht opgenomen wordt in een bundel, dus daar ga ik zeker niet moeilijk over doen.


Ondertitel: de mooiste poezengedichten
Prijs: 9,95 euro
ISBN: 9789041740731
Serie: Rainbow essentials
Jaar: 2010
NUR: Poezie
Uitgever: Muntinga B.V., Uitgeverij Maarten
Aantal pagina's: 176

Vrienden van de Hofvijver

hofvijver

Vrienden van de Hofvijver

De Hofvijver heeft het allemaal: water en land, groen en monumenten, nationale geschiedenis, gedenkplaatsen, evenementen, optredens, sport en, bovenal, natuur. Stadsnatuur, midden in het historische hart van de grote stad Den Haag.

Lees hier verder en lees hier een aantal gedichten over de Hofvijver. Voor foto's van de Hofvijver, klik hier.

Interview in het blad 'Binnen'

Vandaag verscheen het blad 'Binnen', de personeelskrant van de woningcorporatie Haag Wonen. In deze krant staat het volgende interview:

binnen
Klik op de foto voor een vergroting.

Gezongen gedicht

vera
Vera De Brauwer

De Vlaamse dichteres Vera De Brauwer heeft een website waarop door haar geschreven en gezongen gedichten staan. Vera was zo vriendelijk om van mijn gedicht 'Werkzoekende' een door haar gezongen versie op die site te plaatsen. U kunt het gedicht en de gedichten van Vera De Brauwer hier beluisteren. Ik ben er heel blij mee en stiekem ook wel een beetje trots op dat zij dit heeft willen doen. Neemt u ook eens een kijkje op de andere website van haar.

Tuinscheurkalender 2011

tuinscheurkalender

Je telt als dichter natuurlijk pas echt serieus mee als je bent opgenomen in de tuinscheurkalender :-) De kalender is overal te koop voor 13,50 euro.

gedicht

Vanaf 14 augustus te koop

hh

Na een periode van een voorbereiding van ruim twee jaar is het zover. Het boek met de titel ‘Haagse Humor Bestaat Niet?’ is eindelijk af. Het 160 pagina’s tellende kleurrijke boek gaat over Den Haag, Hagenezen, Hagenaars en Haagse humor. ADO Den Haag heeft een centrale plaats in het boek.

Aan het boek werken veel bekende Hagenezen (BH-ers) mee, maar ook supportersverenigingen, fan sites, grote en kleine fans, directie, medewerkers, businessclub en spelers van ADO Den Haag. Zij staan allemaal achter het goede doel. Jullie ook ?

Onder het motto ‘Support Our Team’ is de club in samenwerking met de supporters(verenigingen) twee jaar geleden een campagne gestart om het imago van de club en van haar supporters te verbeteren. Het HHBN-boek haakt hier op in. Zo wordt iedereen gevraagd om het K-woord niet meer te gebruiken. Kritiek hebben mag, maar uit dat met Haagse humor. In het boek kan je lezen dat veel Hagenezen/Hagenaars over gevoel van humor beschikken. Jij ook toch zeker?

Het boek staat bol van verhalen, gedichten, anekdotes, wetenswaardigheden, illustraties, serieuze onderwerpen en Haagse humor. Het boek is vanaf zaterdag 14 augustus te koop in de fanshop en in 60 regionale boekhandels. Voor 15 euro weet je alles.

De opbrengst gaat naar stichting KIKA en ‘Bewegen tegen Kanker’, een samenwerkingsverband tussen ADO Den Haag en Medisch Centrum Haaglanden.

Wij zeggen: koop dat boek en steun de goede doelen, je wordt er wijzer en in ieder geval vrolijker van.

Met groen-gele groet,

Ruud Albrecht
Coen Schoonhoven

Zie ook de website van de samenstellers van het boek.

In dit boek zijn 2 gedichten van mij opgenomen.

Huilen in Den Haag

huilen

Poëzie aan de waterkant 2010

waterkant

Oproep aan dichtend Den Haag

In het najaar loopt het festival Huilen in Den Haag. In het kader van dit festival willen we de verzamelbundel van Haags Fris in het teken van dat festival maken. Daarom roepen we dichters in Den Haag op om een gedicht in te zenden per mail naar wvsbg@planet.nl.

Voorwaarden:

·Het gedicht mag nog niet eerder gepubliceerd zijn.

·Het heeft een relatie met het thema Huilen in Den   Haag. Dat kan droevig, serieus, cynisch, melancholisch zijn maar ook met humor en ironie.

·Het gedicht is ingestuurd voor 1 september. Gedichten die daarna binnen komen, gaan niet mee in de selectie.

·Er kunnen maximaal 50 dichters opgenomen worden.

·Diann van Faassen, Harry Zevenbergen en Will van Sebille stellen de bundel samen.

·Gedichten die niet opgenomen worden, worden niet teruggestuurd. Ze worden verwijderd van de computer.

·Alleen degenen die opgenomen worden, krijgen hiervan bericht.

De bundel De zee is van iedereen was een groot succes. We hopen er met jullie inbreng ook van deze bundel Huilen in Den Haag weer een succes van te maken.

De Witte Uitgeverij

Rooseveltstraat 12, 2321 BM  Leiden | www.witte-uitgeverij.nl

Will van Sebille | M: 06 - 54 94 50 73 | E: wvansebille@witte-uitgeverij.nl

 

Charles Langeveld in Villa Escamp

cl 

Cultuurpodium Villa Escamp presenteert Charles Langeveld
Datum: 13-06-2010
Tijd: 14:30

Tegen het einde van het culturele seizoen van Villa Escamp, presenteert de villa van de wijk nog een nieuw wijkinitiatief; Het Cultuurpodium. Vier keer per jaar wordt de villa voor een dag ‘eigendom’ van een bewoner uit Escamp. Deze wijkbewoner krijgt de mogelijkheid om die dag verschillende activiteiten te organiseren in Villa Escamp. Charles Langeveld (wijkbewoner, dichter en muzikant) bijt op zondagmiddag 13 juni het spits af als eerste gastcurator.
 
Charles Langeveld is sinds de start van Villa Escamp een zeer betrokken wijkbewoner. Speciaal voor de eerste editie van Het Cultuurpodium heeft hij een activiteitenprogramma in elkaar gezet dat draait om gedichten en muziek. Er is een gedichten expositie ontworpen die zorgt voor een speciale beleving voor het oog en het oor. Deze bijzondere tentoonstelling wordt op 13 juni geopend en die dag muzikaal omlijst met muziek van het Escamp Combo. Dit alles kan bekeken en beluisterd worden tijdens een hapje en een drankje. Het Cultuurpodium zal echt geslaagd zijn als er ook nog eens gedanst wordt!

Het Cultuurpodium is vanaf 14.30 uur geopend, toegang is gratis, en er is een vrije in- en uitloop. Lidy Münninghof, stadsdeelhoofd van bibliotheek Bouwlust en Morgenstond, zal de gedichten expositie openen.

Met speciale dank aan Johan van Herpen voor de audio-opname van de expositie.

Bron: www.villaescamp.nl

 

Ramsey Nasr in Villa Escamp

rn 

Villa Escamp Literair presenteert Ramsey Nasr
Datum: 18-06-2010 Locatie: Bibliotheekkamer Tijd: 20:00

In de villa van de wijk, Villa Escamp, wordt maandelijks een Literair Café gepresenteerd. Unieke literatuur op een unieke plek. Villa Escamp Literair presenteert met trots Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands. De laatste literaire avond van het culturele seizoen. Bij goed weer zal Ramsey Nasr zijn lezing in de tuin van de villa verzorgen.

Entree: € 2,50 voor bewoners uit de wijk Escamp en leden van Bibliotheek Den Haag. Alle overige gasten: € 6,50.

en dit is mijn gedicht, komt u binnen
let niet op de galm, wees niet bang
laat ons beginnen in leegte
welkom in mijn krater van licht
Ramsey Nasr, uit zijn gedicht Ik wou dat ik twee burgers was (dan kon ik samenleven)

Ramsey Nasr, van oorsprong acteur, werd in 2009 voor de duur van vier jaar gekozen tot Dichter des Vaderlands. Gerrit Komrij en Driek van Wissen gingen hem voor in deze functie. Ramsey Nasr baarde veel opzien met het gedicht ‘Mi have een droom’, geschreven in toekomsttaal en gemaakt ter gelegenheid van de Internationale Architectuur Biennale van Rotterdam.

Ramsey Nasr heeft niet alleen de aandacht getrokken als dichter en acteur. Hij schreef tal van essays en opiniërende artikelen voor de Nederlandse en Vlaamse media. Hierin laat hij zich kennen als een man met een passie, bestaande uit liefde voor de kunst, muziek, toneel en poëzie. Ook schrijft hij over de politiek, in het bijzonder de kwestie die voor hem persoonlijk is: het Palestijns-Israëlisch conflict, en de rol die het Westen daarbij speelt.

Gastheer is Hans Sahar, de schrijver uit Escamp
en bekend van De Heimweekaravaan en
De Gebroeders Boetkaboet.

Reserveren is verplicht. Dit kan via info@villaescamp.nl of via telefoonnummer: 070 359 57 79 (wo t/m zo 12.00-17.00 uur).

Bron: www.villaescamp.nl

Geen nieuwe stadsdichter voor Den Haag

De gemeente Den Haag krijgt geen nieuwe stadsdichter. Dit besluit heeft het college van B & W deze week genomen. Het aanstellen van een nieuwe stadsdichter is te duur, stelt het college. De geschatte subsidie voor het benoemen van een stadsdichter wordt geschat op 75.000 euro per jaar. Het college vindt dit niet verantwoord gezien de noodzaak tot bezuinigen. In 2007 werd Harry Zevenbergen voor een periode van twee jaar aangesteld als stadsdichter. Vorig jaar maart nam de gemeenteraad een motie aan waarin werd benadrukt dat er een nieuwe stadsdichter moest komen. Het geld diende op de begroting voor cultuur gevonden te worden.

Bron: Den Haag Centraal

Presentatie Haags Fris

fris 

Op vrijdag 11 juni vindt om 19.00 uur in de Regentenkamer de presentatie plaats van drie nieuwe bundels in de Haags Fris reeks. Met bundels van Lotte Asveld en Marko Klomp en een verzamelbundel met werk van: Geraldine Metselaar, Viviane Rose, Mohamed Hussein Jeite, Stephanie Heckman, Soraya Vogelaar, Rowena Geerts, Nadia Teunissen, Elisa Ephraim,
Marie Maessen en Romy Halfweeg.
 

Tour for Life

tfl

De Tour for Life is een etapperit voor wielrijders met het doel om geld op te halen voor de organisatie Artsen zonder Grenzen. Speciaal voor Tour for Life schreef ik het gedicht dat u op deze website kunt lezen.

Laatste eerbewijs aan Driek van Wissen

Driek van Wissen overleden

Driek

In Turkije is, tijdens zijn vakantie, Driek van Wissen onverwacht overleden aan een hersenbloeding.
In een eerste reactie noemde zijn vriend Jean Pierre Rawie hem een ‘buitengemeen hartelijke kerel, er zat geen spoor kwaad bij’ en droeg ‘Het mooiste meisje van de klas’ voor uit zijn eerste bundel. Driek zou over twee maanden 67 jaar geworden zijn. Een necrologie is te lezen op de website van het NRC Handelsblad. Zie ook de Volkskrant.

(Bron: http://www.hetvrijevers.nl )

Historisch Informatiepunt Ypenburg

ypenburg

Onlangs werd het Historisch Informatiepunt Ypenburg opgericht. Op de website van dit informatiepunt trof ik een bekend gedicht aan.

Te koop via www.bol.com

vlammende gedichten

Mijn bundel 'Vlammende gedichten' is te koop via Bol.com voor 12,50 euro.

Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

Turing

Voor meer nieuws over deze gedichtenwedtsrijd, klik hier.

Haganum-festival 2010

Haganum

Te koop: Oude nozem

oude nozem

Te koop via de uitgever.

10 april: Poëzie in het Nutshuis

nutshuis

Zaterdagmorgen 10 april vanaf 11.00 uur dragen Albana Shala, Jet Crielaard en Henk van Zuiden voor in het Nutshuis op de Riviervismarkt 5 te 's-Gravenhage. Deze dichtersochtend is georganiseerd door het Nivon. Vrije toegang.

Te koop: Dichten voor de krant

hc

Te koop via de uitgever, de bundel 'Dichten voor de krant'

Joost Zwagerman bij Museum Meermanno

Museum Meermanno | Huis van het boek organiseert tot en met 30 mei de tentoonstelling 'Beeld verplaatst' rond Joost Zwagerman. Zwagerman werkt vaak samen met beeldend kunstenaars. Onder het motto ‘Een ode aan het kijken’ is in deze tentoonstelling zijn poëzie te zien in samenhang met het werk van 14 kunstenaars.

Lees verder >>>

 

Nieuwe dichtbundel van Theo Monkhorst

bundel
Dichtbundel Verse voeten "Omdat er iets ontbrak " 
Auteur: Theo Monkhorst 

De bundel Omdat er iets ontbrak bevat een selectie gedichten van de Haagse dichter Theo Monkhorst uit de laatste tien jaar. 
Ook al variëren de thema’s in de loop van die jaren, als een rode draad loopt het thema van de zoektocht door al zijn poëzie. De werkelijkheid steeds opnieuw definiëren is het uitgangspunt van al het werk van de dichter. 

Theo Monkhorst debuteerde in 1960 met de bundel City of Glass en publiceerde daarna lange tijd niet in boekvorm. In 1989 verscheen in eigen beheer In het voorbijgaan en in 2000 bij Uitgeverij BZZTôH Poging tot benadering. Hij publiceerde op verschillende plaatsen, onder andere in de tijdschriften Hollands Maandblad, De Poëziekrant en Meander Magazine. 
Voor de Poëziezomers Watou werd twee maal een gedicht gekozen. 

Theo Monkhorst schrijft naast poëzie ook romans, korte verhalen en toneel. Hij is jarenlang columnist van de Haagse Courant geweest en is medeoprichter van de website www.haagsecolumnisten.nl

Ordernummer : WUPOVE0001
ISBN nummer : 978-94-6107-999-2
Aantal pagina's : 60
Versie : 1
Klik hier om te bestellen. 

Het gedicht naast Boris van der Ham

 

Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) leest voor in boekhandel Verwijs. Het gedicht naast Boris komt me vaag bekend voor.

gedicht

Vadertje Cats

 

Eerbetoon van het Letterkundig Museum aan de dichter Jacob Cats.

Interview op Meander

Daan de Ligt

Op de website van Meander werd vandaag een interview met mij gepubliceerd.

Poëzieposter

poster

Mic Bijl heeft een deel van mijn gedicht 'De zee geeft, de zee neemt' op een door haar ontworpen poëzieposter geplaatst, ik vind het resultaat er prima uitzien.

Hier nog even het gehele gedicht:

De zee geeft, de zee neemt

ik struikel over dichters op het strand
ze zijn in drommen naar de zee gekomen
hun adoratie doet het water stomen
de blik naar boven, pen reeds in de hand

ze schrijven over sporen in het zand
die weer verdwijnen bij het overstromen
ik hoor ze over wolkenluchten bomen
hun Lourdes is de zilte waterkant

dan wordt het Nereus eindelijk te veel
hij heeft op wrede wijze wraak genomen
de druppel was het zoveelste cliché

hij vloog het dichtersvolkje naar de keel
de springvloed viel door niemand in te tomen
er drijven dode dichters in de zee

Binnenkort weer op Meander

meander

Binnenkort valt er een interview met mij en wat werk van mij te lezen op de website van Meander (Meander Magazine). Het is alweer een tijd geleden dat ik op Meander publiceerde, ik was die website een beetje uit het oog verloren, al deed ik een half jaar geleden nog wel mee aan een door die website georganiseerd wedstrijdje kinderpoëzie, dat ik tot mijn verbazing nog won ook.

Voor mijn oude gedichten op Meander, klik hier.

Nu te koop ...

bundel

Voor de liefhebbers van de stadsgedichten die van 2003 tot 2010 in AD Haagsche Courant verschenen. Klik hier.

Kâhwe Klâhwe 2010

kakl

Vandaag was er weer de Kâhwe Klâhwe-race in Den Haag.

kâhwe klâhwe-race

daah stond ze, maudieus in groen en geil
een draumprinses ùit langvevlauge tède
hoe graag zâh ik met haah de stad doâhrède
die rondinge, maah slank en sensueil

zaun echte Puch, de mauiste allâh vrâhwe
gein man zeuâht dan nog auvâh kâhwe klâhwe

puch

Nieuw schandaal rond koninklijk huis

vv

Op de onvolprezen website van Het Vrije Vers werd een nieuw schandaal rond het koninklijk huis onthuld. Dat moet u lezen!

Dichten voor de krant

hc
Klik op het plaatje om te bestellen

Vers van de pers: Dichten voor de krant 

ISBN 978-90-815023-2-0

Toen ik in 2003, na het verschijnen van mijn eerste bundel 'Vijftig', door de redactie van de Haagsche Courant benaderd werd om zo'n 25 stadsgedichten voor de krant te gaan schrijven, had ik mijn twijfels of ik dat aantal wel zou kunnen halen. In januari 2010 had ik echter al mijn 250e gedicht voor de krant geschreven. Na dat 250e gedicht besloot ik om te stoppen met het schrijven van stadsgedichten voor de krant. In deze bundel is een selectie opgenomen van de gedichten die in de krant zijn verschenen. Voor de vaste lezer van de Haagsche Courant (thans AD Haagsche Courant) zal het lezen van deze bundel een feest van herkenning zijn.

Prijs (incl. BTW) : € 9,99 (exclusief verzendkosten)
Prijs (excl. BTW) : € 9,42
Sectie : Literatuurspublicaties
Categorie : Poëzie
Taal : Nederlands
Bindwijze : Harde kaft
(Hardcover)
Formaat : A5
Aantal pagina's : 84
Kleur : Zwart/Wit

Poëziepodium bij Haagse Kunstkring

De Haagse Kunstkring viert de landelijke Gedichtendag donderdag met een open poëziepodium. Het thema van de dag is 'over de grens'. Vanaf 17.00 uur kan iedereen die dat wil in het gebouw aan de Denneweg voordragen uit eigen werk. Iedere dichter krijgt vijf minuten de tijd. Toehoorders zijn van harte welkom. Aanmelden via (070) 364 75 85 of hkk@hetnet.nl

250 !!!

a

b  d

e

Willem Bijsterbosch overleden

wb

Van Henk van Zuiden kreeg ik het bericht dat de Haagse schrijver/dichter Willem Bijsterbosch is overleden.

Zie verder het web-log van Henk van Zuiden.

Haagse dichters bij Selexyz Verwijs

NATIONALE GEDICHTENDAG
HAAGSE DICHTERS BIJ SELEXYZ VERWIJS
Donderdag 28 januari van 19.00 uur - 20.45 uur
Selexyz Verwijs (De Passage 39) Vrije toegang

De Witte Uitgeverij Presenteert:
Jeroen de Vos, Guido Utermark, Timo de la Mar, Mariet Lems, Will van Sebille, Alexander Franken, Gerrit Vennema, Jet Crielaard.
Presentatie: Diann van Faassen & Harry Zevenbergen.

In een programma met korte flitsende optredens van een groot aantal Haagse dichters, presenteert De Witte Uitgeverij de gezichten van een snel groeiend poëziefonds. In de reeks Haags Fris debuteren ieder jaar 4 dichters met een eigen bundel. Daarnaast verschijnen er bundels van Haagse dichters in de landelijke reeks Verse Voeten en een aantal verzamelbundels met gedichten van Haagse talenten.
Natuurlijk zijn de bundels te koop en kun je ze laten signeren door de auteurs.

Haagse humor bestaat niet?

humor

Zie www.haagsehumor.nl

 

Maar majesteit ...De koningin, zo bleek uit haar kersttoespraak, is niet echt blij met dingen als Twitter en SMS. Misschien is ze gewoon wel te oud voor dat soort dingen.
 
Met de tijd meegegaan
 
mijn leven kent geen
glamour en geen glitter
geluk is steeds
aan mij voorbijgegaan
ik zwem in gal
verdrink in bitter

maar met de tijd
ben ik wel meegegaan
vergeeft u mij
dat ik hier tranen twitter

Zojuist verschenen ...

Oude nozem

Zojuist verschenen en hier te koop.

Boekinformatie

zee

Op 29 november verscheen ‘De zee is van iedereen’, een verzameling gedichten, geschreven geïnspireerd op het manifest Mare Liberum van Hugo de Groot.

De bundel
Hugo de Groot schreef dit manifest in 1609, een geschrift over de vrij te bevaren zee en de vrije handel. Het werd gezien als een spraakmakend werk in een tijd van piraten en zeerovers. Het bezorgde hem wereldwijd onsterfelijke roem.
Hugo de Groot stond met Mare Liberum aan de wieg van het internationaal recht. Nu, 400 jaar later, viert de stad Den Haag het feit dat Hugo de Groot zijn Mare Liberum in Den Haag heeft geschreven, in de internationale stad van vrede en recht, zo genoemd vanwege de aanwezigheid van belangrijke instituten als het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties in het Vredespaleis. Hoe kijken Haagse dichters aan tegen de vrije zee?

In deze bundel ‘De zee is van iedereen’ is een doorsnee te lezen van hoe Haagse dichters, ‘echte’ debutanten en al publicerende dichters, tegen de zee aankijken, die eeuwig aanrollende watermassa die gevoelens van vrijheid en natuurkracht oproept.

De reeks Haags Fris
De bundel verschijnt in de debutantenreeks Haags Fris.
In het voorjaar startte de Witte Uitgeverij met deze reeks. Er verschenen toen bundels van Diann van Faassen, Jeroen de Vos en een verzamelbundel. Inmiddels zijn er weer twee solobundels verschenen.

De Witte Uitgeverij
De Witte Uitgeverij is van oorsprong een educatieve uitgeverij, die werkt volgens het publishing on demand-principe. Het uitgeefteam bestaat uit Gerard Brom, Jacqueline Rootveldt en Will van Sebille. Hun liefde voor het algemene boek leidde in 2007 tot het idee om een nieuwe ‘poot’ te starten binnen De Witte Uitgeverij, met ruimte voor algemene werken.
Intussen kent De Witte Uitgeverij een fonds met diverse romans, poëzie, non-fictie-uitgaven en kinderboeken.
Meer informatie is te vinden op www.witte-uitgeverij.nl.

Boekinformatie
Titel: De zee is van iedereen
Samenstelling Harry Zevenbergen en Will van Sebille
Uitgever De Witte Uitgeverij
www.witte-uitgeverij.nl
Aantal bladzijden 102
Prijs € 8,50 (incl. BTW)
ISBN 978-90-78809-98-2
Bestellen www.witte-uitgeverij.nl (bestelnummer WUPOHF0004) of via de boekhandel

Politiek Café - Politici & Dichters

Plaats: Haagsche Kluis (Plein 20)
Datum: Maandag 14 december
Aanvang: 20.00 uur
Entree: Gratis

dr
Politicus David Rietveld (GroenLinks) 

Met in ieder geval voordrachten van: Else van Dijk (VVD), David Rietveld (Groen Links), Sander Ritman (dichter), Viviane Rose (acitivistisch kunstenares en winterdichter), Diann van Faassen (dichter) en Anne-Tjerk Mante (beeldend kunstenaar/dichter) en muziek is er van Alexander Franken.

Presentatie: Harry Zevenbergen

Op 14 december 2009 organiseert de Haagse Literaire Organisatie SUB voor de derde keer in de aanloop naar de lokale verkiezingen een avond waar dichters en politici elkaar ontmoeten. Deze keer doet SUB dat in samenwerking met het Politiek Café Den Haag.

Dichters en politici zijn groepen die sterk van elkaar verschillen, maar elkaar vinden in het woord. Dichters liegen de waarheid, politici moeten meer op hun woorden letten. Zelfs over een leugentje om bestwil kan een politicus struikelen. Op deze avond zullen beide groepen elkaar en het publiek met woorden proberen te betoveren. De dichters zullen zich of ze nu willen of niet moeten begeven op het gebied van de politiek en de politici zullen voorzichtig het universum van de poëzie betreden.

Wordt de kiezer hier wijzer van? En de poëzieliefhebber? Waarschijnlijk wel. Het kan goed zijn dat de juiste keuze van gedichten op 3 maart voor sommige mensen de doorslag zal geven in het stemhokje. En misschien staat er onder de dichters wel een politiek talent op, die nog snel aan de één of andere lijst toegevoegd kan worden.

Oude nozem

Oude nozem

Nu te koop bij Unibook, mijn nieuwste bundel 'Oude nozem'.
Zestig pagina's, harde kaft. Prijs 9.06 euro (exclusief verzendkosten).

Zuid-Holland-literaire reis langs het water

achterland

Vandaag ontving ik van de Stichting Achterland een exemplaar van het boek 'Zuid Holland-literaire reis langs het water', in deze fraaie uitgave is mijn gedicht 'Joods kindermonument' opgenomen. Hoewel mijn gedicht m.i. weinig met water te maken heeft, ben ik wel blij dat het in dit boek is opgenomen, want ik verkeer in goed gezelschap, om er maar een paar te noemen: L. Couperus, W. Shakespeare, A. Blaman, H. Ruebsamen, G. Kouwenaar, C. Huygens, F. Bordewijk, M. Bril, J. Deelder enz. enz. enz.

kindermonument

Joods Kindermonument

Hij denkt nog vaak terug aan Samuel,
z’n beste vriend, ze waren altijd samen,
de Bezemstraat, die school met hoge ramen,
z’n klasgenoten Job en Daniël.

Op diepe wonden groeide schrijnend vel.
Nog leeft de dag dat de soldaten kwamen,
ze noemden bars de joodse kindernamen,
ook die van Sara, Bram en Raphaël.

Hij had ‘geluk’, want hij mocht overleven
en staart nu naar het nieuwe monument,
ze hebben het een mooie naam gegeven:

‘de Trappen naar de Hemel’. In z’n dromen
zijn alle doden levensblij present
en is ook hij die trappen opgekomen.

www.joodskindermonument.nl

monument

Lees de namen, zie de leeftijden. Hoe een simpele opsomming toch kan ontroeren.

Crossing Border 2009

border

Het meest spraakmakende hedendaagse literatuur- en muziekfestival in Europa. Alle stijlen zijn vertegenwoordigd in het geschreven, gesproken en gezongen woord. Met internationale auteurs en artiesten.

Start vrijdag 19 november. Meer nieuws hier.

 

Bart Chabot stopt met dichten

De Haagse dichter Bart Chabot heeft zijn laatste gedicht geschreven, luister naar een interview met hem.

De zee is van iedereen

Boekpresentatie van `De zee is van iedereen`  29-11-2009 16:30 uur 

Locatie:
Haagse Kunstkring
Denneweg 64
2514 CJ Den Haag
070 3647585
hkk@hetnet.nl
http://www.haagsekunstkring.nl/
 
Organisatie:
Witte Uitgeverij
Rooseveltstraat 12
Leiden 
 
De zee is van iedereen is een verzameling gedichten, geschreven geïnspireerd op het manifest Mare Liberum van Hugo de Groot. Hugo de Groot schreef dit manifest in 1609, een geschrift over de vrij te bevaren zee en de vrije handel. Hugo de Groot stond met Mare Liberum aan de wieg van het internationaal recht. Nu, 400 jaar later, viert de stad Den Haag het feit dat Hugo de Groot zijn Mare Liberum in Den Haag heeft geschreven, in de internationale stad van vrede en recht, zo genoemd vanwege de aanwezigheid van belangrijke instituten als het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties in het Vredespaleis. Hoe kijken Haagse dichters aan tegen de vrije zee?

zee

In De zee is van iedereen, dat verschijnt in de debutantenreeks Haags Fris, is een doorsnee te lezen van hoe Haagse dichters, debutanten en al publicerende dichters, tegen de zee aankijken, die eeuwig aanrollende watermassa die gevoelens van vrijheid en natuurkracht oproept.

Met optredens van Sel Verhoeven, Jan Bervoets, Geraldina Metselaar, Fred Papenhove, Victor Meijer, David Muiderman, Nomi Ben David e.a.

Entree gratis 

In deze bundel is mijn gedicht 'de zee geeft, de zee neemt' opgenomen.

Loes Peters tekent de Frederik Hendriklaan

loes

Voor het boek "Den Haag in gedichten en stadsgezichten" leverde ik de gedichten en Loes Peters de pentekeningen. Opnieuw is er nu een boek met pentekeningen van Loes Peters verschenen. Een van de fraaiste winkelstraten van Den Haag, de Frederik Hendriklaan, heeft zij in een boek vastgelegd. Elk huis is afgebeeld in een vandaag verschenen vouwboek of 'leporello'. Cor Gout zorgde voor de begeleidende tekst. Het boek, uitgegeven door Valeriuspers, is voor 24,95 euro te koop bij o.a. De Vulpen.

Winternachten 2010

winternachten

Winternachten in januari over regels

Tijdens Winternachten, van donderdag 14 tot en met zondag 17 januari 2010 in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag, draait het allemaal om regels. Schrijvers staan er sinds jaar en dag om bekend geen warme verstandhouding met regels te onderhouden. Ze hebben de neiging regels enthousiast aan hun laars te lappen, regels te herschrijven en ongeschreven regels te benoemen.

Zie verder www.winternachten.nl

 

 

Portret van Ronaldinho

ronaldinho

Het portret van Ronaldinho is gemaakt door de Spaanse mondschilder Manuel Parreño Rivera, het gedicht is van mij (niet met de mond geschreven overigens). Portret en gedicht zijn opgenomen in de Kunstagenda 2010 van uitgeverij Remóvos en aldaar te koop (zie www.removos.nl). De opbrengsten van de agenda komen geheel ten goede aan kunstenaars met een lichamelijke handicap.

Slobodan

kersvers

SLOBODAN
 
U sopstvenoj bezbednoj bašti,
pod usnulom, lomnom brezom,
pronadoh beživotno telo goluba.
Mirni komšijski macor – njegovo zlodelo? –
 
lizaše ubojite kandže naizgled naivno.
Crni umiljati davo.
Zahvalne muve, naizgled ravnodušne,
rojiše se oko gozbe. Valjace im za kasnije.
 
A ja se prisetih najzloglasnijeg
stanovnika mog pravedno strogog grada.
Nekad ubojit lovac sada i sam u ocaju
ocekuje kandže baršunasto crne macke. 

(helaas kunnen niet alle leestekens juist worden weergegeven)
 
Vertaling: Jelica Novakovic-Lopušina

Lees verder...

Vakantie-thuis.nl

hz

hz

Dicht

dicht

NU VERKRIJGBAAR: DICHT! DE BESTE POËZIE, SLAMDICHTERS EN RAPREKSTEN.

DICHT! IS SPECIAAL VOOR JONGEREN SAMENGESTELD, MAAR NATUURLIJK MAG ELKE LEEFTIJD IN DEZE NIEUWE RAINBOWPOCKET BLADEREN EN LEZEN. DE PRIJS VOOR DEZE 186 BLADZIJDEN RIJKE BUNDEL IS NOG MINDER DAN TWEE DRANKJES OP HET STRAND: € 5,-
MET ONDER ANDERE WERK VAN: HUUB LUBBERS, UPPERFLOOR, BART FM DROOG, ALI B, ERIK JAN HARMENS, ANNE VAN AMSTEL, HAGAR PEETERS, BERNHARD WESSELING, CHRÉTIEN BREUKERS, DAAN DE LIGT, YES-R, ROBIN BLOCK EN BART CHABOT.

Eerste prijs voor gedicht 'Atlantikwall'

Dit bericht ontving ik vandaag:

Beste Daan de Ligt,
 
De Prijs Gedicht van de Maand maart 2009
is door de eindjury toegekend aan het gedicht 'Atlantikwall'.
Hartelijk gefeliciteerd door het redactieteam met deze uitslag!
 
Wilt u ons svp uw postadres mailen zodat wij u de prijs, die bestaat uit
een boekenbon en een oorkonde, kunnen toezenden?
 
Met vriendelijke groet,
 
John Zwart
voor Redactie Hernehim Cultuur

Lees verder...

Het vrije vers

Elke dag worden er nieuwe versvormen beschreven op deze site. De laatst beschreven vorm is de Retour, met daarbij een voorbeeldgedicht van Pieter Nieuwint. Ken je vormen die er nog niet bijstaan, wil je informatie aanleveren of wil je voorbeelden ter beschikking stellen, mail dan naar info@hetvrijevers.nl

Zie www.hetvrijevers.nl

 

 

Op Ruwe Planken

onderhond

Tijdens het Nijmeegs Boekenfeest op 14 maart presenteerde Op Ruwe Planken haar nieuwe nummer. Dat gebeurde met trots, want het is wederom een prachtige bundel geworden. Centraal thema van editie 8.3 is ‘onderhonden’.

Wie vind je allemaal in de nieuwe ORP?
De winnaars van de Plagiaatwedstrijd en de Dichtwedstrijd, Pascal den Hartog en Ivo Allewaert. Evenals de overige weekwinnaars van de Dichtwedstrijd: Jan Aelberts, Cornelis Dribbel, Veerle Neyens, Daniël Smits, Willemien Mensinga, Albert Bobeldijk, M. W. Z. Teerlinck, Wibo Kosters en Saskia van den Heuvel. Het prachtige omslag is van Jop Luberti (Deep Sleep Records).

Verder is er nieuw werk van Bouke Vlierhuis, Daan de Ligt, Mark van der Schaaf, Liliane Melis, Marcel Ozymantra, Ben Huizinga, Olaf van Muijden, Frouke Arns en een vertaling van wereldkampioen slam poetry Buddy Wakefield. Ook staat er een recensie in van de debuutroman van Henk van Straten en een literaire cartoon van het duo Norman. Ga voor de websites van deze schrijvers, dichters en kunstenaars naar Links.

Het nieuwe nummer is binnenkort verkrijgbaar bij deze boekhandels voor slechts 3 euro. Bestellen kan ook per e-mail (dit is zonder verzendkosten): administratie [at] opruweplanken .nl. Abonnee worden kost slechts een tientje per jaar, kijk hier.

Dit gedicht van mij is opgenomen in Op Ruwe Planken ...

Lees verder...

Haags Fris

JEROEN DE VOS EN DIANN VAN FAASSEN DEBUTEREN BIJ WITTE UITGEVERIJ


Donderdag 2 april verschijnen ´Soms zijn drie woorden genoeg´ van Jeroen de Vos en ´Zandengelen´ van Diann van Faassen. Beide dichters debuteren in de Haagse debutantenreeks ´Haags fris´

Deze reeks is opgezet door de Witte Uitgeverij en in deze reeks verschijnen ieder half jaar twee debuten en een verzamelbundel van Haagse dichters.

De boekpresentatie vindt plaats in De Regentenkamer (Lange Beestenmarkt 106-108) en begint om 20.00 uur. De avond wordt gepresenteerd door Harry Zevenbergen. Naast optredens van de beide auteurs is er een aantal gastoptredens.

Na de optredens zijn de bundels te koop en zullen de auteurs signeren.

De Witte Uitgeverij richtte zich in het verleden vooral op educatieve boeken, maar richt zich vanaf begin dit jaar ook op poëzie. In januari ging de poëziereeks ´Verse voeten´ van start met de presentatie van `Paal in wegdek´ van Harry Zevenbergen. In deze reeks volgt in juni een verzamelbundel met als thema: Vriendelijkheid Verdraagzaamheid Vrede. Deze bundel zal gepresenteerd worden op 5 juni tijdens de Nacht van Tibet in de Melkweg.

Bron: http://www.subliterair.org/

De onbevroede kracht der poëzie

Vandaag een gedicht over Haagse gaten in de krant, nog geen twee uur na het verschijnen van die krant gebeurde het onmogelijke. Gelooft u nog in toeval?

Zie de website van mijn favoriete amateurvoetbalclub.

Gerard Fieret overleden

 

DEN HAAG - Kunstenaar en fotograaf Gerard Fieret is donderdag in zijn woonplaats Den Haag overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij was 85 jaar. Dat heeft het Gemeentemuseum van Den Haag vrijdag laten weten.

Gerard Fieret, die studeerde aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, was bekend als tekenaar, dichter en panfluitspeler, maar vooral als fotograaf. Hij kocht zijn eerste camera aan het begin van de jaren zestig en begon te fotograferen wat hem op straat voor de voeten kwam.

Zie verder het bericht in AD Haagsche Courant

Lees ook een wat ouder artikel in Trouw over Gerard Fieret

Angstig ga ik

In het waaien hoor ik mijn stem

op de hoven langs het murwe pad

wat verlang ik naar de ochtend

naar de warmte van de zon

tijd, wat ben ik angstig, wie

helpt mij

angstig ga ik om en om

(Gedicht van Gerard Fieret)

De poëzie van Scheveningen

vuurtoren

Kijken naar Scheveningen kan op verschillende manieren: neutraal of genuanceerd, kritisch of nostalgisch. De leden van Digitale Fotoclub Couvée gebruikten het oog van de camera echter om vooral de mooie kanten van Scheveningen anno nu vast te leggen.

Lees verder...

Vandaag in de krant

AD Haagsche Courant

Gedichtentelefoon in atrium van het IJspaleis

gedichtentelefoon

In de rust van de klassieke telefooncel kunt u voor enkele minuten naar gedichten luisteren terwijl u wacht. Helemaal gratis! De gedichtentelefooncel staat in het Atrium tot en met vrijdag 27 februari 2009.

Toets 0 en het keuzemenu gaat open. U kunt kiezen: een liefdesgedicht, iets vrolijks, een troostgedicht of een gedicht voor kinderen. Daarna kiest u de stem van een man of van een vrouw. Alle gedichten worden gelezen door professionele acteurs en actrices.

Afscheid gedichtenlijn
De Gedichtentelefooncel is een afscheidsproject van de initiatiefnemers van de telefonische gedichtenlijn 0909GEDICHT, die ruim vijf jaar lang in Nederland 'in de lucht' is geweest en waarvoor meer dan 200 dichters en acteurs gedichten hebben gelezen.

De Gedichtentelefooncel is een initiatief van stichting Dichters in de Bomen en mede mogelijk gemaakt dankzij Fonds 1818, Stichting Atrium Den Haag, Peters Transport en de Haagse PvdA fractie.

Jammer dat de gedichtenlijn is opgeheven, een aantal jaren geleden heb ik ook nog een aantal gedichten ingesproken voor deze lijn.

Van website naar weblog

Vanaf vandaag zal ik mijn website (www.daandeligt.nl) niet meer bijhouden en ben ik overgestapt op een weblog. Wel blijft de oude website in de lucht, de gegevens gaan dus niet verloren. Hopelijk weet u de weg naar mijn weblog ook goed te vinden.