De Hagenaar heeft weinig diepgang

hj

Een artikel (met gedicht) over een Haagse schuit. U kunt het artikel hier lezen.

Daar worden zeebenen weer vaste voeten ...

Scheveningen

'Vlammende gedichten' nu ook in Driebergen

driebergen

De bundel 'Vlammende gedichten' is nu ook geplaatst in de minibieb (De Straatbibliotheek) van Driebergen. Met dank aan Bart Moesbergen.

Deed eens ouderwets ... gebruikte een vulpen

mm

TV-opnames voor Omroep West

ow 

Werd afgelopen dinsdag geïnterviewd door Omroep West en mocht 3 Haagse stadsgedichten voordragen op de Lange Vijverberg, voor het Mauritshuis en op Het Binnenhof. Het programma zal binnenkort worden uitgezonden. De foto's zijn gemaakt door Fred Reuling (bedankt Fred).

ow 

De winnaar komt uit Limburg

q

De winnaar van het wedstrijdje "Schrijf een hekeldicht over Den Haag" is bekend en komt uit Limburg. Zijn naam is Quirien van Haelen. Quirien van Haelen (1981) schrijft rijmende gedichten zonder al te veel diepe lagen. Hij publiceert in 2001 zijn eerste gedicht en staat binnen twee jaar op elk Nederlands podium. In 2004 wordt hij als jongste dichter opgenomen in de Dikke Komrij, terwijl zijn solodebuut dan nog niet eens uit is. Lees meer over hem op zijn website.

Dat een Limburger een poging waagt om in het Haags (de Moedâh allâh taluh) te schrijven is al een compliment waard, maar de jury was ook onder de indruk van de persoonlijke noot in het gedicht gericht aan Daan de Ligt.

Quirien, van harte gefeliciteerd. Een oorkonde, een bundel vol (vooral) Haagse sportgedichten en een bescheiden geldbedrag gaan richting Limburg. 

Er werden 24 gedichten ingezonden en opvallend was dat veel dichters zich excuseerden  voor hun 'gemopper' op Den Haag. De andere dichters worden van harte bedankt voor het meedoen. Er zaten pareltjes tussen de ingezonden gedichten, maar er kan natuurlijk maar één winnend gedicht zijn. 

Hierbij het winnende  gedicht:

winnend

 

 

Twee NSC-boeken in de race voor 'Beste Sportboek van 2015'

bezemwagen

De Nederlandse Sportboeken Club is met twee titels in de race voor het winnen van de Nico Scheepmaker Beker, de prestigieuze prijs voor het 'Beste Sportboek van het jaar 2015'. Het betreft het boek 'Only Friends' en de bundel 'Gedichten uit de bezemwagen'. Een vakjury buigt zich momenteel over de inzendingen. De definitieve uitslag wordt op 25 april aanstaande bekend gemaakt.

Only Friends beschrijft in fraaie verhalen, unieke foto's en een schitterende opmaak het 15-jarig bestaan van Only Friends. Deze in Amsterdam gevestigde en door de Johan Cruyff Foundation ondersteunde stichting biedt 'kinderen en jongeren met een geestelijke of lichamelijke beperking' de gelegenheid om te sporten, in maar liefst 23 verschillende takken van sport. Het boek is gemaakt door Yoeri van den Busken (Voetbal International) en NSC's Chris Willemsen. Het ligt niet in de reguliere boekhandel, maar is rechtstreeks te verkrijgen bij Only Friends, door een mail te sturen naar info@onlyfriends.nl. De prijs bedraagt 25,- + 7,50 verpakkings- en verzendkosten.

Gedichten uit de bezemwagen is een schitterende bundel met sportgedichten van Daan de Ligt. Het werk van De Ligt, voorheen stadsdichter van de Haagsche Courant, is bijzonder, zeer gevarieerd en afwisselend serieus en luchtig. Ook hier is de vormgeving meer dan fraai en nodigt menig gedicht uit om in gezelschap te worden voorgedragen. De bundel (16,95) is overigens nog volop verkrijgbaar, onder meer via Bol.com en de websites van Haaglanden Voetbal en de Nederlandse Sportboeken Club. De reactie van Daan de Ligt op de inzending: "Ben er uiteraard bijzonder door verrast en blij mee. Nu maar hopen dat de jury behalve gevoel voor sport, ook iets heeft met poëzie..."

of 

Bezuinigen op kunst. Wat kun je doen voor 160 miljoen?

Flink bezuinigen op de kunst en vervolgens samen met Frankrijk deze m.i. oerlijke en sombere Rembrandts voor 160 miljoen aankopen. Kan iemand mij dit uitleggen? 

m en o

Houthakker in de Sahara

Julius Pasgeld
Columnist Julius Pasgeld

Al jaren schrijft Julius Pasgeld wekelijks een column over Haagse zaken. Zijn laatste column 'Houthakker in de Sahara' gaat over het wanbeleid van wethouder Boudewijn Revis. In die column is mijn gedicht 'Toekomstvisie' opgenomen. Lees hier de column met het gedicht.

Sjaak Bral over het 'hekeldicht'

hekeldicht 

Afscheid

99

Op zondag 28 februari is de presentatie van ‘Afscheid, 99 gedichten over afscheid nemen voor bijna niets’. Aanvang 17 uur op de historische gronden van café Eijlders te Amsterdam. De bundel is te koop bij de deelnemende dichters, maar helaas niet meer bij mij, voor het sympathieke prijsje van €8,- In de bundel zijn 3 gedichten van mij opgenomen.

Dit zijn de deelnemende dichters:  J.C. Bloem, Daan de Ligt, Ton Huizer, Alja Spaan, Jan-Simon Minkema, Anke Labrie, Marije Hendrikx, Willem van Lit, Karin van Kalmthout, Anne Borsboom, Katelijne Brouwerr,Antoinette Sisto, Wen van der Schaaf, Ronald M Offerman, Cor van Welbergen, Pierre Plum, Kees Godefrooij, Hiltje Hettema, Maarten Willems, Erna Ammeraal, Stanislaus Jaworski, Hiltsje Jongsma, Cor Bakker, Muriël Kasmin, Conrad van de Weetering, Gerhard te Winkell, Caroline van den Akker, Joyce Hes, Bianca Hazenberg, Cornelis van Breda, Joke de Joke De Groot-Heijne, Liesbeth de Liesbeth de Blecourtt, Hans F. Marijnissen, Willem Mesman, Mattie Goedegebuurr, Henk van Maanen en Carin van Riessen

Schrijf een hekeldicht over Den Haag

prijzen

Het loopt nog geen storm ...

Onder het motto 'odes hebben we immers al genoeg' besloot ik om een wedstrijdje 'Schrijf een hekeldicht over Den Haag' te organiseren. Eigenlijk had ik niet anders verwacht, want het is natuurlijk een bijna onmogelijke opgave, maar het loopt nog geen storm. U heeft nog tot 14 februari de tijd om een gedicht te sturen naar dldeligt@ziggo.nl Uiteraard zijn er mooie prijzen te winnen. 

Lees hier meer over de voorwaarden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Bezoek uit Vlaanderen

Vera De Brauwer

Vandaag was de Vlaamse dichteres Vera De Brauwer bij me op bezoek. Een mooie gelegenheid om het Liber Amicorum, waaraan zij twee bijdragen leverde, van een dankwoord te voorzien.

Vera De Brauwer