Louis Couperus

Louis Couperus
Klik hier voor een vergroting van de foto.

Gedicht van Vera De Brauwer

Liber

Er staan veel mooie, leuke en ontroerende gedichten in het Liber Amicorum dat ik onlangs mocht ontvangen. Ik kan ze natuurlijk niet allemaal apart vermelden. Ze staan vermeld in het e-book dat u gratis kunt downloaden. Dit is de bijdrage van de Vlaamse dichteres Vera De Brauwer. Bedankt Vera.

 

Weerzien

“Ik zie je graag terug!” Je doet je best,
maar zekerheid kun jij me niet meer geven.
Stel dat ik in de tijd die jou nog rest
een knoop leg, een reservedeel aan leven.

Te elfder ure krijgen we de test,
laat dan de dood zich één maal tegenstreven
en wordt zo mijn gemis ultiem gelest?
Ontknoopt de tijd en krijgen wij nog even?

Wij die elkaar al lezend leerden kennen,
we namen afstand van het vals idee
dat vriendschap op een afstand nooit gedijt.

Dat jij nóg verder bent, wordt moeilijk wennen
al draag ik wat wij delen met me mee.
Het blijft een eind, hoewel het ons niet scheidt.

Het Liber Amicorum is hier te bestellen

 

Aandacht voor de Poëzieweek 2016

poezieweek

Lees hier al het nieuws over de Poëzieweek 2016.

Commissie Stiekem

Wie was nou het Lek?

Ik ben lekker gek

Ik lek zoals een lek maar lekken kan
hier helpt geen vakmanschap van dakbedekker
na elk gelekt bericht, denk ik ' wat lekker...
voor lekken ben ik echt de juiste man’

ik ben met boor en priem een noeste werker
en stop pas in een Lekkerkerker kerker

Ook reactie van GroenLinks op poëtisch protest

Ook van GroenLinks heb ik nu een reactie binnen. Daar ben ik uiteraard blij om. Lees hier de reactie van Arjen Kapteijns:

Beste Daan, ik had je gedicht wel langs zien komen, maar ik heb inderdaad niet persoonlijk gereageerd. Ik vind het heel mooi hoe je op een persoonlijke manier het belang van bomen voor onze stad onderstreept. Vanuit GroenLinks zie ik het als mijn 'core bussiness' om de bomen en het groen te beschermen. Zo bespreken we morgen in de gemeenteraad het voorstel van GroenLinks om de procedures rondom kapvergunningen veel transparanter te maken met veel zwaardere toetsing of het wel echt nodig is en meer communicatie met de omwonenden. Groeten! Arjen Kapteijns (GroenLinks)

Poëtisch Protest - Stand van zaken

Op 28 december 2015 stuurde ik alle Haagse raadsleden (dat zijn er 45) alsmede het college van B & W een poëtisch protest gericht tegen de wijze waarop men in Den Haag met het groen omgaat. Aan dat protest werd o.a. aandacht besteed in AD Haagsche Courant en op Radio Den Haag FM. Van slechts drie raadsleden ontving ik tot nu toe een reactie. Dat stemt me toch een beetje treurig. Maar ik ga er geen zielig of politiek gekleurd verhaal van maken, ik beperk me tot de feiten:

positieve reacties werden ontvangen van:
Richard de Mos - Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag.
Fatima  - Haagse Stadspartij.
Elias van Hees - PVV

Van de andere partijen ontving ik geen reacties.

Verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis heeft een Facebookpagina, op mijn verzoek om 'vrienden' te worden, is nog niet gereageerd.

Op 21 januari is de eerste raadsvergadering van 2016, mijn protest met kenmerk GRF2016/1 staat niet op de lijst met te behandelen stukken. Veel aandacht en/of ruimte is er blijkbaar niet voor de poëzie. Ze moeten ook niet zo zeuren die dichters.

Of zoals mr. Frank Visser pleegt te zeggen: "Dit zijn de feiten en daar moet u het mee doen".

Zie ook o.a. dit bericht op mijn weblog

Bedankt Quirien van Haelen

Quirien van Haelen

Er staan veel mooie, leuke en ontroerende gedichten in het Liber Amicorum dat ik afgelopen vrijdag mocht ontvangen. Ik kan ze natuurlijk niet allemaal apart vermelden. Ze staan vermeld in het e-book dat u gratis kunt downloaden. Dit is de bijdrage van de Limburgse dichter Quirien van Haelen. Bedankt Quirien. Hij schrijft er op Facebook het volgende over: " Gedicht voor het Liber Amicorum voor de helaas niet meer kerngezonde Haagse topdichter Daan de Ligt. Vrijdag bood Jaap van den Born de bundel aan de onvolprezen dichter aan. Lees meer op hetvrijevers.nl (http://www.hetvrijevers.nl/…/nieuw…/3873-liber-amicorum-daan)"

 

Bedankt

Liber Amicorum

Gisteren kreeg ik in het Poëziecentrum Nederland te Nijmegen een prachtig Liber Amicorum overhandigd. Ik was er niet alleen erg blij mee, maar ik was er ook erg door geroerd. Ik wil alle personen die hebben meegewerkt aan dit geweldige cadeau hierbij hartelijk bedanken voor hun bijdrage.

Het boek is hier als e-book (PDF) gratis te downloaden. Wilt u toch liever een echt boek in handen hebben, dan kan dat besteld worden via de website van Het Vrije Vers.

Poëziecentrum Nederland en liber amicorum

Was vandaag naar het Poëziecentrum Nederland in Nijmegen gereisd om mijn krantenknipsel- en gedichtenarchief in bewaring te geven. Werd aldaar bijzonder verrast door Jaap v/d Born en Wim van Til met de overhandiging van een heus Liber Amicorum waaraan tal van dichters hebben meegewerkt. Gevolg: brok in de keel. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor dit zeer bijzondere cadeau. Ik kom er later uiteraard nog op terug. BEDANKT!!!

Lees ook het artikel op de website van Het Vrije Vers

2

3

4

5

6

Gedichtenwedstrijdje

puch 

Een bijna onmogelijke opgave

Schrijf een hekeldicht over Den Haag.

Er wordt in Nederland veel gescholden op Den Haag. Het zou een saaie ambtenarenstad zijn waar absoluut niets te beleven valt. Veel bewoners zouden een barbaars dialect spreken, andere bewoners hebben daarentegen constant last van een hete aardappel in de mond. De Haagse politiek is eveneens een dankbaar onderwerp van veel gemopper. Enz. enz. enz. Natuurlijk weten wij Hagenaars wel beter, maar we laten jullie provincialen graag in de waan en geven je nu de kans om je eens poëtisch te uiten over de vreselijke misstanden die in het paradijs aan de Noordzee zouden voorkomen. Dus was je weer kansloos in de Turing Gedichten Wedstrijd en zit je nu vol frustraties, grijp dan je kans. Om ook Amsterdammers en Zeeuwen over de streep te trekken is de deelname gratis. Het gedicht mag maximaal 25 regels bevatten (inclusief titel en witregels). Er mag uiteraard gescholden worden. Discriminatie is niet toegestaan, tenzij er Hagenaars worden gediscrimineerd. Het gedicht mag nog niet eerder gepubliceerd zijn. Verder zijn er geen regels, want ... Haags.

Er zijn fraaie prijzen te winnen, zo krijgt de winnaar naast de eeuwige roem en een bescheiden geldbedrag ook een fraaie bundel vol gedichten over en foto's van ADO Den Haag. Misschien wordt de prijs wel uitgereikt door de beroemde heer Wang op de middenstip van het Kyocera-stadion (hij heeft het wel beloofd) en mag je daar je gedicht dan voordragen. Grijp nu je kans! Odes hebben we al genoeg.

Plaats je gedicht niet hier, maar stuur het voor 14 februari naar dldeligt@ziggo.nl. De deskundige jury zal vervolgens na rijp beraad de winnaar bekendmaken en een aantal gedichten publiceren.

Een groet, de stand van zaken en een wens

Nee, schrik maar niet als jullie deze foto zien van mij, ik ben er nog steeds en ik kan ook nog altijd volop genieten van de tijd die me is gegeven. Zoals hier op deze foto bijvoorbeeld, volkomen in mijn element, op zo’n prachtig Haags strand, met een camera in de hand en de eerste dichtregels zich al vormend in mijn hoofd.

strand
(foto: Irene Steketee) 

STAND VAN ZAKEN

Zo’n 15 maanden geleden werd bij mij een agressieve vorm van kanker geconstateerd, bovendien bleken er in het skelet tal van uitzaaiingen te zitten. Als er toen niet snel iets zou worden gedaan, dan zou ik binnen een paar weken zijn overleden. Maar door middel van chemotherapie, hormoontherapie, radiumtherapie, botversterkende injecties enz. zou het leven kunnen worden verlengd. Voor die verlenging heb ik bewust gekozen, zeker omdat ik nog helemaal geen zin had om al afscheid te nemen, maar ook omdat ik nog veel wilde doen en veel wilde regelen voor naasten en geliefden. Helaas bleken na iets minder dan een jaar alle therapieën te zijn uitgewerkt en heb ik besloten om te kiezen voor uitsluitend een palliatieve behandeling. Hoe lang mijn lichaam het nog vol gaat houden? Geen idee en geen arts kan het zeggen. Weken? Maanden?

Ik hoop uiteraard op het laatste. Maar nu het ‘gif’ van chemo, hormonen, radium enz. langzaam maar zeker uit mijn lichaam aan het verdwijnen is voel ik me wonderwel. Door toverpleisters en -pillen is van pijn vrijwel geen sprake en ga ik heerlijk ‘zwevend’ door het leven, al merk ik helaas wel dat de krachten in mijn lichaam iedere dag iets minder worden. Maar in de ‘bovenkamer’ zit het nog goed en blijf ik strijdbaar.
 
 BELEVING

Nee, de afgelopen 15 maanden waren voor mij geen hel. Oké, al die kuren waren geen pretje, maar ik heb wel heel veel prettige dingen mogen ervaren. Veel mensen boden spontaan hun hulp aan, toonden oprechte belangstelling en gaven mij het mooiste cadeau dat ze maar konden geven en dat cadeau heet ‘TIJD’. Ze namen de tijd voor me, tijd voor een bericht, een kaart, een bezoek, een goed gesprek enz. Ik wil jullie daar allemaal hartelijk voor bedanken. Het heeft me meer geraakt, dan ik nu onder woorden kan brengen. Dat bedanken zou ik het liefst persoonlijk willen doen, maar dat gaat me helaas niet lukken. Ook zijn er het afgelopen jaar nog drie dichtbundels van me verschenen en daar ben ik ontzettend trots op. Door al die geschonken tijd en aandacht van collega’s, vrienden, bekenden, familie, enz. zal ik mijn leven beslist niet eindigen als een eenzame, wrokkige oude man, maar als iemand die blij en met dank en trots op het leven zal terugkijken. Want ik heb een goed, een vol, een vreedzaam en een rijk leven achter de rug ... en zelfs nog, kort weliswaar, voor de boeg.
 
DOELEN

Ja, ik heb ook nog een toekomst, ook al is die misschien maar kort. Op 9 januari,  werd mijn dochter 21 en ik mocht dat ook vieren, dat doel heb ik alvast bereikt. Op 9 februari wordt mijn moeder 90, ook daar hoop ik bij aanwezig te mogen zijn. Op 11 maart hoop ik zelf 63 te mogen worden , op 21 april wordt mijn zoon 23 enz. enz. enz. Uiteraard schrijf ik dit niet om op mijn verjaardag een cadeau te krijgen, zeker niet, maar mochten jullie toevallig aan mij denken die dag, denk dan vooral alsjeblieft aan het KWF (www.kwf.nl), want geloof me ... er valt nog veel te onderzoeken, er is nog heel veel geld nodig. 
 
Nogmaals bedankt voor alle ‘TIJD’ en misschien nog wel tot ziens,
 
Met vriendelijke groet,
 
Daan de Ligt

Uit de serie 'drankgedichten'

Zoon

soms knaagt aan mij dat angstige gevoel:
ben ik nou wel de vader van die jongen
de studiebol, die falen heeft verdrongen
en zonder dralen afgaat op zijn doel

de voorspoed heeft hem luidkeels toegezongen
zelfs voor de heetste vuren blijft hij koel
een zelfverzekerd lachje op zijn smoel
het pad naar boven kent slechts reuzensprongen

examenfeesten gaan gepaard met drank
en overdaad kan leiden tot excessen
cum laude slagen vraagt geen levenslessen
ik vond hem languit liggend naast de bank

met trots bezag ik al die lege flessen
hij is mijn zoon, waarachtig, godzijdank!

Mont Ventoux

Een pastiche maken van het beroemde gedicht 'Mont Ventoux' van Jan Kal valt nog niet mee. Moet je de 'speelsheid' van het metrum nu overnemen in je bewerking, of moet je de strenge schoolmeester gaan uithangen? Ik heb maar voor de eerste optie gekozen, dat komt de herkenbaarheid m.i. ten goede.

Mont Ventoux

(voor Youp van 't Hek)

dichten is dalen van de Mont Ventoux
alwaar ik een konijn heb aangereden
onder zo tragische omstandigheden
werd hier het arme huppeldier doodmoe

het eind kwam snel, er werd dus niet geleden
juist knagers sterven jong, da's geen taboe
(veeleer is het een waarheid als een koe)
zij moeten ook het asfalt nóóit betreden

de hemel heeft iets van die kale berg
men zoekt een monument, er wordt gebeden
geweld wordt, als het even kan, vermeden

en mens en dier zijn nietig als een dwerg
de goede God, hij vond het niet zo erg
dat Flap, gestoofd en al, werd aangesneden

 

Nu ook te lezen op de website De Kale Berg
 

Lees hier het oorspronkelijke gedicht:

KLASSIEKEGEDICHTEN.NET

Ontvangstbevestiging 'Poëtisch protest'

ontvangstbevestiging

Zo, de ontvangstbevestiging van mijn 'Poëtisch Protest' is binnen. Voor de zekerheid heb ik ook een bericht aan alle raadsleden persoonlijk gestuurd. Nu maar wachten op reacties en vooral op acties. Zie hier een vergroting van de brief.

Animatie van gedicht 'Hofvijver'

vijver

Inge Boulonois maakte van mijn gedicht 'Hofvijver' deze prachtige animatie. Ik ben er erg blij mee.

Aandacht in AD Haagsche Courant voor 'stammenstrijd'

ad

Ook de krant besteedt vandaag aandacht aan mijn poëtische oproep aan de gemeenteraad om vooral goed na te denken over en zuinig te zijn op het Haagse groen. Daar ben ik uiteraard blij om, want veel aandacht voor het groen in de stad is altijd van harte welkom. 

Ik hoop op veel reacties van raadsleden, maar ook op een reactie van wethouder Boudewijn Revis.