Uit de serie 'ambtenarenpoëzie' ...

Lees het volgende gedicht langzaam en zorgvuldig, trek er een zuur gezicht bij en benut de witregels optimaal om te kunnen gapen

Het loket

jawel, ik kan uw onbegrip begrijpen
uw wanhoop, woede en uw hoge toon
ik kan ook leven met uw lach en hoon
en snap dat u mijn strot wel dicht wilt knijpen

u mag de botte bijl van mij ook slijpen
een gruweldaad is mijn verdiende loon
na twee uur wachten is het doodgewoon
dat uwerzijds de nood begint te nijpen

vergeeft u mij dat ik geen stempels zet
het zijn dan wel de juiste formulieren
maar ja, het recht moet immers zegevieren
het is de plicht die deze daad belet

eh nee, ik paar met komma’s noch met mieren
maar u moet naar het andere loket

Drenthe is best mooi (op Google Maps)

Een recensie uit de ZuidOosthoeker

Drenthe 

DRENTHE – Zesendertig dichters geven in grappige en spitse, soms tegendraadse, of knorrige gedichten hun kijk op de provincie Drenthe en de Drenten. In de light verse bundel Drenthe is best mooi (op Google Maps) steken schrijvers als Jean Pierre Rawie, Drs. P, Ivo de Wijs en wijlen Driek van Wissen hun mening over Drenthe niet onder stoelen of banken.

Drenthe is best mooi (op Google Maps) is een verzamelbundel met grappige en spitsvondige gedichten, volgens een vaste vorm, waardoor ze schijnbaar gemakkelijk leesbaar zijn, maar waar bij nader inzien vaak een taalgrap in verborgen zit. De eerste bundel werd aangeboden aan de weduwe van Driek van Wissen, Dichter des Vaderlands in 2005, die een groot pleitbezorger van het light verse was.

De gedichten gaan over leuke, vervelende, mooie of lelijke dingen in Drenthe, maar altijd zijn ze grappig. Wie zichzelf serieus neemt, kan ook met humor naar zichzelf kijken. En dat kunnen de Drenten. Of de gedichten gaan over rust en ruimte en de mooie Ellen ten Damme, of voor de turf, jenever en achterdocht? Het maakte de samenstellers van de bundel niet uit; zolang het maar goede en grappige gedichten opleverde.

Naast gedichten van bekende landelijke schrijvers zijn er ook enkele verzen opgenomen van streektaaldichters, zoals Peter van der Velde, Ria Westerhuis en Anne Doornbos. Het boek is te koop bij de reguliere boekhandel ISBN 978 90 6509 0744 of te bestellen via www.drentheboeken.com.

 

Gratis dichtbundel

on

De dichtbundel 'Oude nozem' is nog altijd gratis te downloaden. Ruim 4000 personen gingen u voor. Klik hier >>>

Lieverd

lieverd 

Lieverd

Hij liet haar achter op de grond
Haar zoete smaak nog in zijn mond
Zij zou een deuk oplopen
...
Hij ging een nieuwe kopen

 

(met dank aan Ilham Koubaa voor de foto)

Japanse tuin

japanse tuin 

Japanse tuin

vermijd het mos, een misstap is fataal
beperk u tot de smalle kronkelpaden
probeer het strakke leven niet te schaden
de samoerai zijn baas in Clingendael

men kijkt naar u met ogen van metaal
wie hier de kroon draagt laat zich simpel raden
de straf voor hen die regels overtraden
was onontkoombaar, wreed en maximaal

ook bomen buigen voor de strenge wetten
een zwaar regime vanaf het morgenrood
het lot van elke loot is zwaar als lood
een vlijmscherp zwaard zal vrije groei beletten

ze doen geen poging om zich te verzetten
want voor de tuinman zijn ze als de dood

Gedichtenproject Poëzie op Pootjes 2014 van start

pop 
 
Hagenaars kunnen voor de vierde keer meedoen aan het driejaarlijkse gedichteninzamelingsproject Poëzie op Pootjes. Voor de vierde editie van dit evenement worden Hagenaars gevraagd hun ´Haagse Gevoel´ in een gedicht te vatten. De vorige editie leverde 471 gedichten op.

Tot 1 december kan iedereen zijn of haar gedicht opsturen of mailen naar de R.G. Ruijs Stichting of posten op de Facebookpagina van Poëzie op Pootjes. In de maand november zal een groot aantal workshops worden georganiseerd, waarin de nieuwe dichters onder begeleiding van professionele auteurs aan hun gedicht kunnen werken. Alle gedichten worden vervolgens gebundeld in een nieuw boek dat eind op 7 januari 2015 zal worden gepresenteerd. In de drie weken daarna zullen nagenoeg alle ingestuurde gedichten naar buiten worden gebracht – in een expositie met poëzieposters, in voordrachten op de radio, gedichten op televisie, op internet en in de krant, en in een theatervoorstelling tijdens de Nationale Gedichtendag op 29 januari in de Centrale Bibliotheek.

De gedichten mogen gaan over de stad, over een gebeurtenis, een specifieke plek of wat dan ook. Dichterlijke vrijheid staat voorop. Het gaat bij Poëzie Op Pootjes nadrukkelijk niet om een wedstrijd. Het doel is vooral om zoveel mogelijk gedichten te verzamelen over wat Hagenaars bezighoudt en om een dichterlijk inkijkje te krijgen in de Haagse stadtrots.